14.11.2014 18:42 | Bleskovky MobilMania.sk

Mobilné telefóny Američanov sledujú policajti z lietadiel

Zdroj: Aleksander Makin

Prevencia nemusí potešiť každého, najmä keď zahŕňa narušenie súkromia.

Po odhalení niektorých sledovacích praktík americkej NSA tu máme ďalšiu chuťovku. The Wall Street Journal prišiel s informáciou, že federálna policajná jednotka U.S. Marshals Service plošne skenuje mobilné telefóny nad najväčšími americkými mestami pomocou malých lietadiel. Program funguje už od roku 2007 a umožňuje nielen vysledovať polohu daného telefónu, ale aj zber dát (predpokladáme, že ide o informácie o uskutočnených hovoroch a podobne). Za jeden let sa dajú zhromaždiť dáta až k desiatkam tisícom telefónov.

Sledovacie zariadenia nesú malé lietadlá Cessna Zdroj: Aleksander Makin

K sledovaniu využíva technológiu Digital Receiver Technology vyvinutú firmou Boeing, ktorá zjednodušene spočíva v tom, že v lietadlách sú umiestnené mobilné BTS so silným signálom. K tým sa telefóny zo zeme automaticky pripoja a vymenia si informácie. Dá sa tak ľahko vysledovať konkrétny telefón so zadaným IMEI a podobne.

Technológia sa však nepoužíva len pri prenasledovaní zločincov, ale podľa zdroju Wall Street Journal sa plošný zber dát uskutočňuje v pravidelných intervaloch. Američanom sa pochopiteľne nepáči, že sú len tak preventívne sledovaní políciou, každopádne, protesty nebudú nič platné. Podľa americkej legislatívy je tento prístup legálny, hoci aj kontroverzný. Sledovacie BTS v pozemnom prevedení vraj prevádzkuje aj FBI, pripomína The Register.