19.11.2014 00:00 | MobilMania

Apple Pay začal v USA sľubne. Aký bude jeho nástup na Slovensku?

Zdroj: Apple

Mobilná platobná platforma Apple sa za tri týždne stala najrozšírenejšou metódou bezkontaktných platieb v USA.

Tri týždne od spustenia Apple Pay zaznamenávajú niektoré veľké obchodné reťazce v Spojených štátoch výrazný nárast záujmu o platbu iPhonom. O novom trende píše The New York Times.

Čítajte aj Apple Pay začal v USA sľubne. Aký bude jeho nástup na Slovensku?
Apple Pay podporuje iPhone 6 a 6 Plus, iPad Air Zdroj: Apple

Potravinový reťazec Whole Foods vykonal už viac ako 150 tisíc Apple Pay transakcií. McDonald’s zaviedol podporu Apple Pay v 14 tisícoch reštaurácií naprieč USA a uviedol, že cez Apple Pay sa vykonáva už polovica všetkých bezkontaktných platieb. Americký reťazec lekární Walgreens poznamenal, že množstvo platieb cez mobilné telefóny sa od uvedenia Apple Pay zdvojnásobilo.

„V krátkosti, z veľkej časti je to spôsobené hlavne silou značky Apple a tým, že ako predajcovia, tak i zákazníci milujú, ako jednoducho to funguje,“ povedal pre The New York Times Denée Carrington analytik z Forrester Research. Dodáva, že niečo podobné sa s inými platformami pre mobilné platby ešte nestalo.

Apple Pay ocenila aj konkurencia

Prínos Apple Pay k rozšíreniu povedomia o mobilných platbách priznal i Bill Gates. Pre Bloomberg, ktorého prepis zverejnil CNET, povedal, že „všetky platformy, či už platforma Applu, Googlu alebo Microsoftu, budú takéto funkcie pridávať. (…) Apple zaistí, že sa dostanú ku kritickej mase ľudí“.

Prínos priznal tiež riaditeľ mobilného platobného systému Softcard Michael Abbott. Softcard sa ako konkurenciu k Apple Pay snažia pretlačiť americkí mobilní operátori AT&T, T-Mobile a Verizon.

„[Apple Pay] vytvára vlnu, ktorá zdvihne všetky člny,“ povedal pre The New York Times Abbott. Od predstavenia Apple Pay bola podľa neho mobilná aplikácia Softcard viac sťahovaná a existujúcimi používateľmi viac používaná.

Na Slovensku môže byť nástup pomalší

Príchod Apple Pay na Slovensko sa očakáva začiatkom roku 2015. Podmienkou pre jeho podporu bude dohoda každej z tuzemských bánk s Apple.

Čítajte aj Apple Pay začal v USA sľubne. Aký bude jeho nástup na Slovensku?

Keďže Apple využíva štandardnú technológiu pre bezkontaktné platby, viac ako polovica terminálov na Slovensku ho podporuje už teraz a stačí, aby jednotlivé banky uzavreli potrebné zmluvy.

Na Slovensku a v iných európskych štátoch sú na rozdiel od Spojených štátov už dnes pomerne populárne bezkontaktné platby platobnou kartou, pri ktorých do istej sumy stačí priložiť kartu k terminálu bez potreby ďalšieho overenia kódom. Tie v Amerike veľmi rozšírené nie sú.

Čítajte aj Apple Pay začal v USA sľubne. Aký bude jeho nástup na Slovensku?

Apple Pay pri každej platbe vyžaduje snímku odtlačku prstu. V porovnaní s existujúcimi bezkontaktnými platbami je teda systém Apple pri malých sumách dokonca o niečo zložitejší.

Je preto možné očakávať, že zákazníci navyknutí na bezkontaktné platobné karty Apple Pay tak často uprednostňovať nebudú.