20.11.2014 00:00 | MobilMania
Video

Veľký návrat starej Nokie

Zdroj: archív

Odkúpenie divízie zariadení od Nokie ešte nemusí znamenať, že Microsoft prišiel na trhu o konkurenta.

Článok bol publikovaný 19.11, presunutý do dnešného vydania

fotogaléria
Nokia Lumia 630 Zdroj: výrobca

Keď Microsoft koncom apríla tohto roka definitívne ukončil odkúpenie divízie zariadení firmy Nokia, pomyselný kruh sa mal uzavrieť. Kruh, ktorý popisuje každý inak.

Zlé jazyky tvrdia, že Nokia vôbec nemusela dopadnúť takto neslávne, keď z jasnej mobilnej jednotky spadla do šedého priemeru. Nokiu malo nalomiť viacero okolností, v ktorých mal prsty najmä Microsoft.  Okrem iného mal lukratívnou dohodou odkloniť fínsku jednotku od vtedy začínajúcej vlny Androidov, ktoré Nokia začala predávať „až po funuse“ .

Namiesto toho Nokia začala ako hlavný partner produkovať smartfóny so systémom Windows Phone. Nešlo však práve o najlepšie sa vyvíjajúci biznis. Aj kvôli problematickému systému, ktorý zažil celkový reštart.

Nastrčený šéf?

Zhoršujúcej sa situácii nepomohol ani vtedajší šéf Nokie Stephen Elop, ktorý prišiel z Microsoftu. Namiesto zlepšenia a nového impulzu však údajne len pripravil pôdu k tomu, aby mohol americký gigant zdecimovanú Nokiu čo najjednoduchšie (a najlacnejšie) odkúpiť.

Čítajte aj Veľký návrat starej Nokie

Microsoft tak získal zariadenia od Nokie, predovšetkým líniu Lumia, pod svoje krídla. Stará, alebo keď chcete pôvodná Nokia sa mala sústreďovať na iné, finančne lukratívnejšie, oblasti. Predovšetkým išlo o budovanie telekomunikačnej infraštruktúry a mapové služby.

Nokia si však zároveň ponechala takpovediac zadné vrátka k tomu, aby sa jedného dňa mohla vrátiť s vlastnými mobilnými zariadeniami. Smartfóny či tablety nevynímajúc. Nie je jasné, či išlo naozaj o zámer alebo sa situácia jednoducho tak vyvinula, no práve v týchto dňoch sa začali so škripotom otvárať.

Čítajte aj Veľký návrat starej Nokie

Začína tabletom, plánuje viac

Akousi lastovičkou potenciálneho návratu pôvodnej Nokie do sféry výrobcov mobilných zariadení sa stal tablet. Novinka Nokia N1 vyslala do sveta jasný signál, že budúcnosť Nokie nemusí byť a zrejme ani nebude len o mapách a spol.

fotogaléria
Nokia N1 Zdroj: Nokia

Ako sme písali už v článku , nový tablet dokázal zaujať. Má 7,9-palcový displej s vysokým rozlíšením, rýchly procesor Intel Atom Z3580 so širokými možnosťami využitia, solídnu batériu a tiež najnovší operačný systém Android od Google – vydanie 5.0 Lollipop.

Čítajte aj Veľký návrat starej Nokie

Nokia s tabletom začne na čínskom trhu, kde si zrejme viac verí. Do predaja má prísť v prvých mesiacoch budúceho roka. Neskôr sa pridajú aj ďalšie regióny.

Fínska spoločnosť zrejme zvolila ako prvý tablet z viacerých dôvodov. Napríklad aj licenčných, keďže smartfóny so značkou Nokia má stále podchytené Microsoft do štvrtého kvartálu 2016 a u klasických telefónov bez otvoreného operačného systému môže tvorca Windows predávať produkty pod značkou Nokia ešte celú dekádu. Situácia je ale iná pri zariadeniach ako sú napríklad tablety, ktoré už v súčasnosti môžu niesť značku Nokia.

V posledných hodinách tiež vyšlo najavo, že tablet bude vyrábať firma Foxconn , pričom Nokia bude klásť veľký dôraz na kvalitu. Očakávajú sa podobné licenčné dohody aj s inými firmami (výrobcami).

Bude aj smartfón? Možno licencovaný

Microsoft nemá licenčné právo ani na viaceré ďalšie ikonické symboly Nokie, ktoré síce v posledných rokoch značne vybledli, no môžu sa dočkať vzkriesenia. Napríklad slogan „Connecting People“ či známe logo dvoch rúk. Tieto symboly by mohla Nokia využiť pri vlastných produktoch, respektíve pri ich propagácii.

Dokonca sa pred pár dňami objavili fámy , že Nokia naozaj uvažuje o návrate medzi smartfóny s vlastnými produktmi.

Nový šéf Nokie Rajeev Suri však aspoň predbežne očakávania ľudí schladil. Vyhlásil, že fínska firma neuvažuje o možnosti návratu k predaju telefónov koncovým zákazníkom. Opäť ale nechýbali zadné vrátka – z dlhodobého hľadiska podobná možnosť existuje.

Čítajte aj Veľký návrat starej Nokie

Už po pár dňoch sa objavila správa, že Nokia naozaj zvažuje určitú formu návratu na trh. Namiesto výroby vlastných produktov je podľa všetkého oveľa reálnejší scenár, že bude svoju značku licencovať tretím stranám. Tie by sa postarali minimálne o oblasť produkcie zariadení.

Napokon, mnohé popredné firmy postupujú veľmi podobne. Odovzdávajú svoje know-how, no výrobu prenechávajú (lacnejším) ázijským partnerom. Spomeňme aspoň Apple alebo Google.

Mačka vo vreci?

Samozrejme, správny výber obchodného partnera bude extrémne dôležitý, pretože krok vedľa si už firma určite dovoliť nemôže.

Faktom však zostáva, že Microsoft mohol naozaj odkúpením Nokie získať mačku vo vreci. Značky sa nezbavil a jej prípadný veľký návrat medzi výrobcov zariadení by mohol oslabiť jeho pozície.

Čítajte aj Veľký návrat starej Nokie

Dodajme ešte, že potenciálny návrat Nokie má i ďalšiu rovinu. Skupina jej bývalých inžinierov založila spoločnosť Jolla a snaží sa na trhu presadiť vlastnými riešeniami postavenými na operačnom systéme Sailfish OS. Jeho základom je systém MeeGo. Práve dnes (19.11) by malo byť uvedené už druhé zariadenie pod ich značkou.

Činil sa však i Microsoft. Predstavil prvý nový smartfón, ktorý už nenesie značku Nokia. Je ním Lumia 535 .

Čítajte aj Veľký návrat starej Nokie