20.11.2014 13:18 | MobilMania
Video

Slovenská sporiteľňa prináša platby cez SMS. Používa vlastný systém

Zdroj: Ján Trangel

Banka predstavila aplikáciu pre posielanie platieb prostredníctvom SMS správ, prijímať peniaze môžu aj majitelia účtov v iných bankách.

Slovenská sporiteľňa dnes predstavila novú verziu svojej mobilnej aplikácie pre platby. Umožňuje posielanie peňazí prostredníctvom SMS správy, a to aj klientom iných bánk. Podmienkou je, aby účet aj telefónne číslo boli registrované na Slovensku.

V rámci mobilnej aplikácie sa zadá požadovaná suma a vyberie telefónne číslo. Systém následne odošle SMS s informáciu o prichádzajúcej platbe. Pri prvom prijímaní peňazí je potrebné prepojiť svoj účet s telefónnym číslom, neskôr už je prijímanie automatické.

K jednému účtu je možné pripojiť viacero telefónnych čísiel, nie však naopak – jedno telefónne číslo môže byť spárované iba s jedným účtom.

Prijímať peniaze môžu majitelia účtov vo všetkých Zdroj: Ján Trangel

Do 20 eur bez overenia

Po potvrdení na pozadí prebehne klasická platba ako pri internetovom bankovníctve. Výhodou ale je, že nie je potrebné zadávať číslo účtu, stačí poznať telefónne číslo. Mobilný operátor je iba nosičom informácie, samotnú platbu nevybavuje.

SMS pri odosielaní platby aj registrácii sú spoplatnené ako štandardné textové správy. Odosielané sumy do 20 eur sa riadia rovnakými pravidlami ako bezkontaktné platby, pri vyšších sumách už je potrebné overenie prostredníctvom SMS kódu.

Nový systém je údajne plne kompatibilný so službou Viamo, ktorú však zatiaľ SLSP nepodporuje. Podľa vyjadrení predstaviteľov banky ale prebieha diskusia o možnom prepojení týchto systémov. Či sa SLSP nakoniec pridá medzi banky podporujúce Viamo, zatiaľ nie je známe.

Slovenská sporiteľňa má aktuálne dostupné štyri mobilné aplikácie pre operačné systémy iOS a Android – Účty, Platby, Termíny a Lokátor. Banka plánuje postupné spojenie funkcií týchto aplikácií do dvoch hlavných, uviedol vedúci oddelenia elektronických kanálov a platieb SLSP Branislav Jarábek.