21.11.2014 07:02 | MobilMania

Facebook Groups: Nová aplikácia pre ľahšiu správu skupín

Zdroj: Facebook

Správa facebookových skupín na mobilných zariadeniach už nemusí byť utópia.

fotogaléria
. Zdroj: Facebook

Najväčšia sociálna sieť Facebook vydala novú samostatnú aplikáciu Facebook Groups. Určená je pre všetkých, ktorí potrebujú vytvárať, spravovať a pracovať so skupinami.  Upozornil na to web TechSpot.com.

Nová aplikácia umožní oproti tej hlavnej, ľahšiu správu skupín a jednoduchšie prepínanie sa medzi nimi. V klasickej mobilnej aplikácii Facebooku je potrebné pre prístup k skupinám prejsť niekoľkými  krokmi, zatiaľ čo v tejto novinke vyskočí používateľovi zoznam všetkých facebookových skupín priamo pri spustení na obrazovku. Výhodou je, že tie najpoužívanejšie skupiny budú umiestnené na vrchu pred ostatnými.

Facebook Groups obsahuje taktiež kartu Discover, alebo Návrhy, kde sa používateľovi zobrazia navrhované skupiny na základe stránok, ktoré má rád, alebo skupiny v ktorých sú jeho priatelia.

Bude pomerne zaujímavé sledovať, či možnosť správy skupín cez hlavnú aplikáciu nepostihne podobný osud ako chatovaciu časť. Tá totiž bola po vydaní Messengera po čase zablokovaná a používatelia tak mali byť donútení začať s jeho používaním. Samozrejme, ak by k takémuto kroku naozaj prišlo, s veľkou pravdepodobnosťou by sa našli vývojári, ktorí by toto „nanútenie“ ďalšej aplikácie od Facebooku obišli, podobne ako tomu je pri Facebook Messengeri.  

Šikovný pomocník

Aplikáciu sme hneď aj vyskúšali. Výhodou je, že novinka si pri prvom spustení sama načíta prihlasovacie údaje, ak už má používateľ na svojom zariadení nainštalovanú niektorú aplikáciu od Facebooku a nie je potrebné nič ručne zadávať či synchronizovať.  Následne už len postačí preskočiť uvítaciu obrazovku a začať pracovať s aplikáciou.

Pokiaľ je na zariadení niektorá Facebook aplikácia, nie je potrebné zadávať prihlasovacie údaje - Uvítacia obrazovka aplikácie Facebook Groups

Prostredie aplikácie tvoria štyri základné záložky. Na prvej nájdete zoznam všetkých vašich aktuálnych skupín. Pridržaním a ťahaním prsta po displeji si ich môžete usporiadať ako sa vám zapáči. Tá druhá zase slúži ako centrum notifikácií podobné tomu, ktoré nájdeme aj v hlavnej Facebook aplikácii.

 Prvá karta - zoznam aktuálnych skupín - Centrum notifikácií sa skrýva na druhej karte

Odporúčania a návrhy na pridanie sa do nových skupín používateľ nájde na tretej záložke.  V dolnej časti na prvej a tretej karte sa nachádzajú tlačidlá Hľadať skupinu a Vytvoriť skupinu. 

Posledná karta u seba skrýva nastavenia. Jednoduchým kliknutím je možné zapnúť alebo vypnúť upozornenia a zvuky zo skupín. Jednotlivé skupiny možné manažovať aj zvlášť.

Možnosť vypnutia notifikácií a zvuku ukrýva štvrtá karta - Skupiny je možné manažovať aj jednotlivo

Na samom spodku štvrtej karty sa nachádza centrum pre pomoc, možnosť ohodnotiť alebo okomentovať aplikáciu, nahlásiť problém či prečítať si licenčné podmienky. Prirodzene nechýba ani možnosť odhlásenia.