24.11.2014 13:26 | MobilMania

Letáky proti Swanu: V bytovke v Trenčíne nechceli vysielače

Zdroj: MobilMania.sk

V schránkach ľudí sa objavila antireklama proti štvrtému operátorovi. Swan hovorí o zavádzaní.

fotogaléria
ikona Swan Zdroj: archív

Nie vždy sa mobilnému operátorovi podarí úspešne umiestniť vysielač na streche bytovky v mestskej zástavbe. Potrebuje totiž súhlas od vlastníkov bytov. Ten sa údajne nepodarilo získať Swanu v prípade jednej lokality v Trenčíne, kde štvrtý operátor po získaní frekvencií buduje svoju sieť.

Po meste mal v desiatke bytových vchodov kolovať záhadný leták, ktorý získala od firmy z telekomunikačného prostredia aj redakcia MobilMania.sk.

Ide o výzvu určenú pre ďalších susedov, ktorí majú odmietnuť prípadné ponuky na umiestnenie vysielačov. Nováčik hovorí, že o škodlivosti mobilných sietí sa šíria nepravdivé informácie.

Nevie sa, odkiaľ je

fotogaléria
. Zdroj: archív

V uniknutom materiáli sa uvádza, že na domovej schôdzi obyvatelia odmietli Swanu umiestnenie antén, a to zo zdravotných dôvodov. Zavážiť malo aj potenciálne zníženie ceny nehnuteľnosti.

„Považujeme akýkoľvek takýto leták za zavádzajúci a dezinformačný,“ hovorí šéfka marketingu Swanu Zuzana Hánová. „Napriek tomu, že mobilná sieť je na Slovensku viac ako dvadsať rokov, stále tu kolujú mýty a paranormálne teórie o základňových staniciach,“ dodala.

O škodlivosti ožarovania sa vedú diskusie a naďalej prebiehajú výskumy. „Jednoznačnú objektívnu odpoveď, aké intenzity elektromagnetického poľa sú už škodlivé, však ešte nikto nedal,“ ozrejmuje Juraj Oravec z Výskumného ústavu spojov. Základňová stanica nevysiela „pod seba“, ale do diaľky, rádovo viac žiarenia teda môže dopadať na okolité objekty .

Súčasťou výzvy pre ostatných obyvateľov je aj všeobecný podpis na záver – „vaši susedia z bytovky Pádivého č. 1 a č. 3“. Nie je tak jasné, kto presne za letákmi stojí. Na prvý pohľad je zrejmé, že technicky nejde o žiadnu profesionálnu antikampaň – na vytlačenie podobného textu postačí aj bežná domáca tlačiareň.

Čítajte aj Letáky proti Swanu: V bytovke v Trenčíne nechceli vysielače

Môže ísť o trestný čin

Štvrtý operátor v stanovisku neuviedol, či sa bude brániť právnymi krokmi. Firma by sa mohla „domáhať na súde ochrany pred neoprávneným zásahom do svojej dobrej povesti,“ ozrejmuje advokát Ján Lazur spolupracujúci s TaylorWessing e/n/w/c.

Pokiaľ by leták rozširoval niektorý spomedzi konkurentov, vtedy by podľa Lazura mohlo ísť aj o nekalosúťažné konanie.

Vytvorením a rozširovaním takéhoto materiálu sa jeho autor mohol dopustiť trestného činu šírenia poplašnej správy. „Orgány činné v trestnom konaní majú kapacity na to, aby podrobnejšie informácie prípadne získali,“ vysvetlil stručne Lazur.

Konkurenční hráči tvrdia, že sa s podobnými letákmi ešte nestretli. „Takúto kampaň sme nezaznamenali,“ uviedla hovorkyňa Orangeu Alexandra Piskunová. Rovnako odpovedal aj Telekom. O2 sa nevyjadrilo.

Orange potvrdzuje, že ľudia občas antény na svojej streche odmietnu aj napriek finančnej kompenzácii, ktorú operátori štandardne poskytujú. Stáva sa to ale údajne „veľmi zriedkavo“.

Na článku spolupracoval Filip Hanker