28.11.2014 07:00 | MobilMania

Test LG F60: Operátori ho milujú

Zdroj: Ján Trangel

Smartfón nižšej strednej triedy s dobre vyladeným systémom Android a podporou LTE. V akciách operátorov je už za euro aj pre nižšie paušály.

Nemusí sa to zdať, ale LG práve prežíva na Slovensku renesanciu. Výnimočne sa darí najmä modelom nižšej strednej a strednej triedy L70 a L40. Silným hráčom je tiež LTE smartfón LG F60, ktorý sme otestovali. Kliknite na hlavný obrázok a vstúpte do galérie, text testu nájdete v podobe popiskov k jednotlivým obrázkom. Kompletné parametre telefónu sme zhrnuli do tabuľky na konci článku.

fotogaléria
LG F60 je z pohľadu operátora ideálnym akciovým Zdroj: Ján Trangel

Hodnotenie: Dobrá voľba pre nenáročných

S LTE smartfónmi nižších tried sa roztrhlo vrece. Svoje želiezko v ohni ponúk má už snáď každý výrobca, LG ale aj tak vytŕča. Cenu totižto kórejský výrobca nastavil mimoriadne agresívne. Vo voľnom predaji ho kúpite za zhruba 130 eur s DPH, čo je na LTE smartfón od renomovaného výrobcu priaznivá suma. V týchto cenových pásmach sa pohybujú zariadenia od Alcatelu či Huawei; modely od Sony, HTC alebo Samsungu sú zväčša o pár desiatok eur drahšie. Popularite tohto LG určite pomôže aj prítomnosť v akciových ponukách Orangeu aj Telekomu , kde je už k nižším paušálom dostupný za symbolické sumy. 

Príjemne nás prekvapil aj dobre odladený systém, ktorý sa nezasekáva ani nemrzne. V praxi je tak telefón nad očakávania dobre použiteľný. Poteší aj funkcia Knock Code pre zvýšenie bezpečnosti. Zamrzí len nudný dizajn, väčšia hrúbka a absencia senzorových či hardvérových systémových tlačidiel.

Displej má nízke rozlíšenie a raster je jednoznačne viditeľný. V kombinácii s relatívne malou, iba 4,5-palcovou uhlopriečkou to prináša niektoré obmedzenia – napríklad v jednotlivých aplikáciách sa na displej zmestí menej ikon. Česť displeja zachraňujú aspoň slušné pozorovacie uhly a dobré podanie bielej farby. Napriek týmto nedostatkom považujeme LG F60 za dobrú voľbu pre nenáročných používateľov, ktorí hľadajú predovšetkým funkčné zariadenie a ocenia podporu rýchlych dát.

Názov zariadenia LG F60
Kódové a iné označenia D390N
Rozmery 127,5 × 67,9 × 10,6 mm
Hmotnosť 129,6 g
Uhlopriečka displeja 4,5 palca
Technológia a rozlíšenie displeja IPS, 480 × 800 bodov
Čipset Qualcomm Snapdragon 410
Procesor 4-jadrový (1,2 GHz)
Grafické jadro Adreno 306
Operačná pamäť 1 GB
Priestor pre dáta 4 GB + MicroSD
Počet súčasne aktívnych SIM 1 SIM
Podpora LTE Áno (Cat 4, 150/50 Mbit/s)
Hlavný fotoaparát 5 Mpx
Sekundárny fotoaparát VGA
Operačný systém Android 4.4.4
Orientačná cena s DPH 130 eur