25.11.2014 07:25 | Bleskovky MobilMania.sk

Eurokomisia: Nové informácie o konci roamingu nemáme

Zdroj: dreamstime

Brusel tvrdí, že digitálny trh je prioritou. Kedy prejde koniec roamingu, nehovorí.

Skoncovanie s poplatkami za roamingové služby zostáva otázne. Táto agenda bola prvoradá hlavne pre predošlú eurokomisárku Neelie Kroes. Zastúpenie Európskej komisie na Slovensku zdôrazňuje, že digitálny trh bude prioritou naďalej.

Detaily k zrušeniu príplatkov za roaming stále nie sú známe. „Nemáme žiadne nové informácie,“ uviedla pre MobilManiu Ingrid Ludviková zo zastúpenia EK na Slovensku.

„Každopádne, agenda vytvorenia jednotného digitálneho trhu patrí medzi najdôležitejšie priority novej Európskej komisie,“ dodala Ludviková.

Plán Bruselu s koncom roamingu či zavedením sieťovej neutrality zatiaľ odklepol Európsky parlament. Stalo sa tak v apríli a následne začali telekomunikačný balíček zmien riešiť jednotlivé členské štáty.

Pôvodne malo dôjsť k definitívnemu schváleniu návrhu do konca tohto roka. Zastúpenie EK teraz už tento termín nezopakovalo. Pôvodný plán počítal s tým, že roaming skončí do Vianoc 2015.

Eurokomisárom pre digitálnu ekonomiku a spoločnosť sa stal Günther Oettinger. Nový muž v čele tejto agendy sa bude zrejme viac prikláňať na stranu operátorov a takisto bude chcieť menej regulácií, odhadol už dávnejšie český portál Connect.cz.