26.11.2014 00:00 | MobilMania

Záujem o nové iPhony ťahá aj aplikácie

Zdroj: Apple

Oficiálny obchod App Store od firmy Apple zažíva v posledných týždňoch nebývalý rozkvet.

fotogaléria
Apple iPhone 6 Zdroj: Ľubomír Vnuk

Predaje smartfónov iPhone od Apple (najmä nových iPhone 6 a 6 Plus) lámu rekordy. Na tejto vlne sa vezú aj ďalšie pridružené produkty a služby, medzi ktorými hrá veľmi dôležitú rolu oficiálny obchod s aplikáciami App Store.

Marketingová firma Fiksu publikovala svoje najnovšie zistenia, podľa ktorých spoločne s rastúcim záujmom ľudí o telefóny iPhone významne rastie aj objem denných stiahnutí aplikácií/obsahu z obchodu.

V októbri (čiže už počas plného predaja iPhonu 6 aj 6 Plus) stúpol objem stiahnutí v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom o 42 percent a zároveň išlo o 39-percentý medziročný nárast pri porovnaní s októbrom minulého roka.

Konkrétne bol zaznamenaný rast z 5,5 mil. stiahnutí denne v septembri na októbrových 7,8 mil. stiahnutí. Index App Store Competitive pritom vychádza zo súhrnných údajov sťahovania top 200 najpopulárnejších bezplatných aplikácií pre iPhony a týka sa amerického trhu.

fotogaléria
zdroj: Fiksu Zdroj: Fiksu

Firma predpokladá, že nemalú časť zvýšenej aktivity môžeme pripísať skutočnosti, že majitelia nových iPhonov si aktualizovali paletu aplikácií na svojich iPhonoch 6 alebo iPhonoch 6 Plus (z prechádzajúcich modelov) a tiež si ľudia sťahovali aplikácie na svoje celkom nové zariadenia.

Rekordy aj v iných oblastiach

Nová generácia smartfónov iPhone bola oficiálne uvedená v septembri, pričom v rovnaký mesiac zároveň odštartoval aj samotný predaj. iPhone 6 a iPhone 6 Plus si hneď pri štarte predaja pripísali na svoje konto nový firemný rekord. V priebehu jediného takzvaného štartovacieho víkendu sa podarilo firme Apple predať 10 miliónov kusov .

Rok predtým firma zaznamenala predaj deviatich miliónov iPhonov (vtedy išlo o štart predaja modelov iPhone 5s a plastového 5c), iPhone 5 štartoval s piatimi miliónmi predaných kusov a z iPhone 4s sa predalo za prvý víkend štyri milióny.

iPhonom sa darí napriek viacerým softvérovým i hardvérovým problémom, ktoré postupne hlásia ich prví majitelia. Spomeňme aféru bendgate . Časť používateľov sa dokonca sťažovala, že im nové iPhony trhajú vlasy či bradu .

Z finančných výsledkov Apple za posledný kvartál vyplynulo, že firma v globále predala 39,3 mil. iPhonov (čím prekonala očakávania analytikov), ďalších 12,3 mil. iPadov a vcelku sa úspešne darilo aj počítačom – 5,5 mil. predaných Macov.

Čítajte aj Záujem o nové iPhony ťahá aj aplikácie

Najnovšie analýzy postavené na informáciách z prostredia Apple naznačujú, že koniec roka by mohol byť pre kalifornskú firmu rekordný. Apple by mohla v globále predať až vyše 71 miliónov iPhonov . Potom síce bude nasledovať prepad, no stále na solídnych 49 mil. iPhonov.

Dobre by sa pritom začiatkom budúceho roka malo dariť starším generáciám iPhonov, ktoré by mohli oslovovať potenciálnych kupcov zaujímavými cenami, respektíve zľavami. Dá sa preto očakávať, že dobré výsledky si obchod App Store udrží aj naďalej.

Čítajte aj Záujem o nové iPhony ťahá aj aplikácie