26.11.2014 21:10 | MobilMania

Dobrý smartfón za málo peňazí? Pozrite sa na staršie top modely

Zdroj: výrobca

Kúpa staršej vlajkovej lode môže byť ideálnym riešením ako sa dostať ku kvalitnému zariadeniu a ušetriť.

Trh s mobilnými zariadeniami revolučné zmeny obchádzajú už roky. Väčšina výrobcov vylepšuje svoje portfólia len pomalými krokovými zmenami, ktoré zásadne nevplývajú na používateľský zážitok zo smartfónov. Tento fakt má zásadný vplyv na to, že naši digitálni asistenti starnú čoraz pomalšie a rozdiely medzi najnovšou generáciou produktu a jeho nástupcom často nie sú ani z ďaleka také veľké, ako sa nám snažia natlačiť reklamy. Pozreli sme sa na najzaujímavejšie smartfóny, ktoré preveril čas a sú stále dostatočne atraktívne aj pre dnešných používateľov, ktorí si nepotrpia na nutnosť nosiť vo vrecku to najnovšie čo existuje.

Google Nexus 5

Typickým príkladom mobilnej „trvalky“ je smartfón Nexus 5 z dielne Google a LG. Ten svojou plynulosťou a rýchlosťou ustojí aj porovnanie s mnohými top zariadeniami dneška a prísľub včasných aktualizácií priamo od Google takisto nie je na zahodenie.

Čítajte aj Dobrý smartfón za málo peňazí? Pozrite sa na staršie top modely

Nexus 5 ponúkne 5-palcový IPS LCD displej s FullHD rozlíšením. Pod kapotou nájdeme čipset Snapdragon 800 so štvorjadrovým procesorom Krait 400 s taktom 2,3 GHz, ktorému sekunduje grafický akcelerátor Adreno 330. Kapacita operačnej pamäte RAM sa vyšplhala na 2 GB. K dispozícií sú verzie so 16 GB a 32 GB vnútorným úložiskom.

fotogaléria
Plastové vyhotovenie Nexusu 5 je príjemné Zdroj: výrobca

Fotoaparát má rozlíšenie 8 Mpix a disponuje aj optickou stabilizáciou. Nechýba ani predná kamera určená na videohovory či čoraz populárnejšie selfies s rozlíšením 1,3 Mpix. Aktualizácia na najnovšiu verziu operačného systému Android 5.0 je dostupná už dnes. Cena Nexusu 5 sa v slovenských e-shopoch pohybuje okolo 330 eur.

Čítajte aj Dobrý smartfón za málo peňazí? Pozrite sa na staršie top modely

Samsung Galaxy S4

Pre fanúšikov výrazných modifikácií Androidu v prospech rôznych funkčných obohatení je k dispozícii minuloročný Samsung Galaxy S4 . Hlavnou devízou zariadenia je 5-palcový AMOLED displej s FullHD rozlíšením. Smartfón poháňa čipset Snapdragon 600 so štvorjadrovým procesorom na frekvencii 1,9 GHz. Grafickým akcelerátorom je Adreno 320. Kapacita operačnej pamäte RAM je na úrovni 2 GB. Výkon je teda dostatočný pre všetky súčasné mobilné hry.

Zadný fotoaparát má rozlíšenie 13 Mpix a predná kamera obsahuje 2 Mpix snímač. K dispozícií sú verzie so 16 GB, 32 GB a 64 GB vnútornej pamäte, pričom nechýba ani možnosť rozšírenia úložiska prostredníctvom microSD kariet. Aktualizácie na najnovší Android by sa mal model Galaxy S4 dočkať začiatkom budúceho roka . Cena smartfónu v slovenských internetových nezriedka podlieza hranicu 300 eur za model so 16 GB pamäte.

Čítajte aj Dobrý smartfón za málo peňazí? Pozrite sa na staršie top modely

Sony Xperia Z1 Compact

Fanúšikov kompaktnejších zariadení s nekompromisným výkonom a luxusným spracovaním poteší pád ceny modelu Sony Xperia Z1 Compact .

Smartfón zaujme telom vyhotoveným z kombinácie skla a hliníku a zvýšenou odolnosťou voči vode a prachu, ktorá je podložená certifikáciou IP58. Xperia Z1 Compact disponuje 4,3-palcovým IPS LCD displejom s rozlíšením 720 × 1280 obrazových bodov. To je síce menej než majú väčší konkurenti, avšak pri danej uhlopriečke to nespôsobuje problém. O plynulý beh zariadenia sa postará čipset Snapdragon 800 so štvorjadorvým procesorom Krait 400 s takto 2,2 GHz a 2 GB operačnej pamäte RAM. Grafickú akceleráciu má na starosti čip Adreno 330.

fotogaléria
Luxus a odolnosť definujú vzhľad Xperie Z1 Compact Zdroj: výrobca

Vnútorné úložisko má kapacitu 16 GB a je ho možné rozšíriť prostredníctvom pamäťových kariet microSD. Zadný fotoaparát má rozlíšenie 20,7 Mpix a nechýba ani 2 Mpix predná kamera. Aktualizácia na najnovší Android 5.0 Lollipop je už v príprave a k dispozícii má byť v budúcom roku. Cena Xperie Z1 Compact štartuje na v slovenských obchodoch už na úrovni približne 280 eur.

Čítajte aj Dobrý smartfón za málo peňazí? Pozrite sa na staršie top modely

Apple iPhone 5C

Najdostupnejším oficiálne predávaným zariadením z dielne Apple je plastový model iPhone 5C , ktorý bol predstavený minulý rok. Model 5C je prakticky prezlečeným, dva roky starým iPhonom 5 zabaleným v polykarbonátovom tele, ktoré je vystužené oceľovou konštrukciou.

fotogaléria
Malý a farebný smartfón s výborným systémom Zdroj: výrobca

Vďaka štvorpalcovému displeju s rozlíšením 640 × 1136 pixelov a príjemne zaobleným hranám výborne padne do ruky a ergonómia používania je tak na vysokej úrovni. Apple v prípade iPhonu 5C použil dvojjadrový procesor Apple A6 s frekvenciou 1,3 GHz a grafický akcelerátor PowerVR SGX 543MP3. Kapacita operačnej pamäte RAM má hodnotu 1 GB.

K dispozícii je v troch pamäťových verziách: 8 GB, 16 GB a 32 GB. V dnešnej dobe považujeme strednú cestu v podobe 16 GB modelu za nutné minimum pre pohodlné multimediálne využitie. Smartfónu nechýba ani kvalitný fotoaparát s rozlíšením 8 Mpix a predná FaceTime kamera s 1,2 Mpix snímačom.

Aktualizácia na najnovšiu verziu operačného systému iOS 8 je k dispozícii už dnes. Takisto môžu prípadný záujemcovia počítať z podporou zo strany výrobcu aj v najbližších rokoch. Cena 16 GB modelu v slovenských internetových obchodoch štartuje na hranici 400 eur. 8 GB variant je približne o 50 eur lacnejší.

Čítajte aj Dobrý smartfón za málo peňazí? Pozrite sa na staršie top modely

Nokia Lumia 1020

Fanúšikom fínskej Nokie a fotografovania je určený model Lumia 1020 . Systém Windows Phone 8 beží stabilne a plynulo aj na staršom hardvéri, ktorého základom je čipset Snapdragon MSM8960 s dvojjadrovým procesorom Krait s taktom 1,5 GHz. O grafickú akceleráciu sa stará čip Adreno 220. Kapacita pamäte RAM je na úrovni 2 GB.

Displej smartfónu meria po ulopriečke 4,5-palca a má stále postačujúce rozlíšenie 768 × 1280 pixelov. Hlavnou hviezdou Lumie 1020 je však špičkový fotoaparát s rozlíšením 41 Mpix s optickou stabilizáciou. Nechýba ani predná kamera s rozlíšením 1,2 Mpix.

fotogaléria
Dominantou tela z kvalitného polykarbonátu je Zdroj: výrobca

Nokia Lumia 1020 disponuje 32 GB vnútornej pamäte, ktorú však nie je možné rozšíriť prostredníctvom pamäťových kariet. K dispozícii je aj aktualizácia na najnovšiu verziu systému Windows Phone 8.1 , ktorý priniesol žiadané funkcie ako rýchly prístup k nastaveniam a notifikačné centru. Microsoft prisľúbil aj budúcu dostupnosť aktualizácie na mobilnú verziu Windows 10.

Na slovenskom trhu sa predáva približne od hranice 280 eur, čo je viac než priaznivá cenovka za smartfón so špičkovou výbavou na fotografovanie.

Čítajte aj Dobrý smartfón za málo peňazí? Pozrite sa na staršie top modely