26.11.2014 08:49 | MobilMania
Video

Pinć: Obal na iPhone a virtuálna realita v jednom

Zdroj: 9to5Mac

Nové zariadenie s názvom Pinć stojí 99 dolárov a začne sa predávať v druhej polovici budúceho roka.

Pinć predstavuje zaujímavé riešenie, ako poskytnúť jednoduché okuliare pre virtuálnu realitu, ktoré môžete mať všade so sebou. Stáť má pritom len 99 dolárov, čo je po prepočte okolo 79 eur. Téme sa venuje server 9to5mac.

fotogaléria
Pinć ponúkne okuliare pre virtuálnu realitu Zdroj: 9to5Mac

Pokiaľ ho práve nepoužívate, tvári sa ako obal na iPhone, no po rozložení sú to skôr okuliare pre virtuálnu realitu na spôsob Oculus Rift.

fotogaléria
Fotografia jedného z prvých prototypov Zdroj: 9to5Mac

Pinć využíva displej iPhonu, na ktorý sa používateľ pozerá cez špeciálne okuliare. Tie spolu s dodávanou aplikáciou vytvárajú dojem virtuálnej reality.

Minority Report naživo

Pokým väčšina headsetov pre virtuálnu realitu, o ktorých sa v poslednej dobe hovorí, sa zameriava predovšetkým na zábavný priemysel, Pinć si zaumienil zmeniť spôsob, akým ovládame naše elektronické zariadenia.

Čítajte aj Pinć: Obal na iPhone a virtuálna realita v jednom

Základom je aplikácia s používateľským rozhraním ovládaným pohybmi rúk. Súčasťou Pinć sú dva prstene, ktoré si používateľ nasadí a fotoaparát iPhonu sníma ich pohyb.

Pinć zároveň vylepšuje fotoaparát iPhonu špeciálnou optikou rozširujúcou jeho zorné pole, čím pomáha správne určiť polohu rúk.

Aplikácia je akýmsi univerzálnym používateľským rozhraním pre virtuálnu realitu, ktoré v sebe zahŕňa niekoľko základných „pod-aplikácií“, ako internetový prehliadač, e-mailový klient, mapy, prehliadač fotografií, YouTube či softvér na kreslenie.

Všetky pochádzajú od vývojárov Pinć, no tvorcovia chcú v budúcnosti umožniť ďalším vývojárom, aby preň dodávali vlastné aplikácie. Spoločnosť plánuje uvoľniť dokumentáciu a vydať nástroje pre programátorov.

Čítajte aj Pinć: Obal na iPhone a virtuálna realita v jednom

Preraziť chce virtuálnymi nákupmi

Tvorcovia Pinć majú v pláne vytvoriť vlastné virtuálne nákupné stredisko, v ktorom budú môcť používatelia hľadať, prezerať a nakupovať.

Redaktor portálu 9to5Mac mal možnosť pred niekoľkými dňami prototyp Pinć vyskúšať, no jeho dojmy boli zmiešané. Zaznamenal mnoho softvérových chýb a samotný zážitok navigácie vo virtuálnom prostredí podľa jeho slov rozhodne nebol taký plynulý ako na reklamnom videu.

fotogaléria
Tvorcovia Pinć chcú vytvoriť virtuálny 3D Zdroj: 9to5Mac

Zároveň však dodáva, že ide o raný prototyp a tvorcovia sú si istí tým, že do vydania komerčnej verzie sa im tieto nedostatky podarí prekonať.

Využiť pre vytvorenie virtuálnej reality iPhone či iný smartfón sa už pokúsilo viacero projektov . Podľa redaktora 9to5Mac je však Pinć „jednou z najsľubnejších implementácií“, ktoré doposiaľ testoval.

Tvorcovia Pinć spustili na portáli Indiegogo crowdfundingovú kampaň , ktorej cieľom je vyzbierať na ďalší vývoj 100 tisíc dolárov (80 tisíc eur).

(1 EUR = 1,2424 USD)