27.11.2014 07:00 | MobilMania
Video

Ktorý sa oplatí viac: Malý či veľký iPhone 6?

Zdroj: archív

Rozdiel medzi menším a väčším iPhonom 6 nie je len vo veľkosti displeja. Pozrite si porovnanie oboch modelov.

Apple pomenoval svoj nový tabletofón iPhone 6 Plus. Slovíčko „Plus“ na konci názvu však nie je len na parádu. V skutočnosti odzrkadľuje to, že väčší model ponúka v porovnaní so svojím menším bratom niečo navyše. Avšak za patričný príplatok.

|Create Infographics

Väčší displej aj výdrž

Vzhľadom k tomu, že iPhone 6 Plus v porovnaní s iPhonom 6 disponuje výrazne väčším displejom a tým pádom aj jeho samotné telo je väčšie, inžinieri v Apple ho vybavili aj silnejšou batériou. To znamená, že iPhone 6 Plus má baterku s kapacitou 2 915 mAh, zatiaľ čo jeho menší súrodenec batériu s kapacitou iba 1 810 mAh.

To sa, pochopiteľne, odzrkadľuje aj na reálnej výdrží zariadenia. V praxi teda „Plusko“ vydrží napríklad pri hovore cez 3G sieť aj o 10 hodín viac než klasická šestka. Avšak v dnešnej dobe už iba málokto meria výdrž smartfónu dobou hovoru, keďže existujú aj oveľa väčší žrúti energie. Tým najväčším je práve displej, ktorý ma iPhone 6 Plus väčší a tak sú aj jeho energetické nároky vyššie. Nadštandardná kapacita batérie to však vie kompenzovať a vo finále stále vychádza výdrž pluska lepšie.

Samotný displej má uhlopriečku 5,5 palca a disponuje Full HD rozlíšením 1920 x 1080 pixlov s hustotou bodov 401 ppi. Menší model má menšiu, 4,7-palcovú obrazovku, ktorá pracuje s rozlíšením 1334 x 750 pixlov pri hustote 326 ppi. Obe displeje však patria k špičke na trhu a výber vhodnej veľkosti závisí teda čisto na preferencii používateľa.

|Create Infographics

Optická stabilizácia zázraky neprináša

Jeden z najväčších rozdielov medzi oboma iPhonmi 6 je práve optická stabilizácia obrazu (Optical Image Stabilization - OIS), ktorá sa nachádza len vo väčšom modeli. Ide o mechanizmus, ktorý stabilizuje nahrávaný obraz menením optickej cesty k senzoru.

V praxi to vyzerá tak, že fotoaparát v iPhone 6 Plus spolupracuje s procesorom, gyroskopom a koprocesorom M8, vďaka čomu sleduje pohyb zariadenia a kompenzuje ho mechanickým pohybom objektívu. Vo výsledku by tak teda mali byť fotky alebo videa nahrávane voľnou rukou, v pohybe či za slabého svetla v prípade iPhonu 6 Plus nerozmazané a neroztrasené.

Podľa viacerých recenzentov, ktorí mali možnosť otestovať kameru vo väčšom aj menšom iPhone bez optickej stabilizácie, však iPhone 6 za svojím väčším bratom až tak výraze nezaostáva. Rozdiel vo videu „s“ a „bez“ optickej stabilizácie ja podľa nich často veľmi malý až zanedbateľný.

Porovnanie stabilizácie obrazu vo videu

Optická stabilizácia by tak teda nemala byť rozhodujúcim faktorom pri výbere väčšieho alebo menšieho modelu. V praxi totiž bežný používateľ rozdiel zrejme ani nepostrehne.

Neobišli ho ani kauzy

iPhone 6 Plus sa stal terčom viacerých medializovaných káuz. Krátko po začatí predaja sa používatelia začali sťažovať na slabú konštrukciu zariadenia, kvôli ktorej sa im iPhone trvalo deformoval aj pri bežnom nosení v nohaviciach.

Apple sa neskôr vyjadril , že výskyt podobnej situácie je za normálnych podmienok veľmi vzácny a doteraz vraj zaznamenal len deväť sťažností na ohnutý telefón. Firma tiež pozvala niekoľko vybraných novinárov do svojho laboratória, kde testuje výdrž zariadení a ukázala im, ako celý proces prebieha. Internetom sa však stále šíria stovky fotiek zdeformovaných iPhonov 6 Plus.

Druhým problémom, s ktorým sa začali stretávať používatelia iPhonov 6 so 64 a 128 GB pamäťou s nainštalovaným veľkým množstvom aplikácii, spočíva v padaní aplikácií či neustálom reštartovaní zariadenia. Ako sa ukázalo neskôr, ide podľa všetkého o hardvérovú chybu.

Apple v prípade nových iPhonov používa takzvané triple-level cell (TLC) NAND pamäte. Ich výhodou je lepší pomer medzi cenou a kapacitou, avšak oproti pamätiam typu MLC (multi-level cell) naopak poskytujú nižšie prenosové rýchlosti. Hlavným problémom má byť ale použitý radič, ktorý nemusí pracovať korektne. Firma sa k problému doteraz nevyjadrila, chybné modely ale podľa doterajších správ vymieňa.

Rolu zohrá aj cena a dostupnosť

V neposlednom rade netreba zabúdať ani na samotnú cenu zariadení. Väčší iPhone je drahší a jeho dostupnosť je veľmi obmedzená aj na Slovensku. Našim operátorom aj tento rok chýba viacero variant iPhonu 6.

|Create Infographics

Operátori potvrdzujú, že najväčší problém je s dodávkami od výrobcu, ktorý rovnako ako v minulých rokoch nezasiela v prvých mesiacoch predaja dostatok zariadení. Zákazníci tak musia na svoj nový iPhone čakať aj niekoľko týždňov.

Ktorý sa oplatí viac?

Ak vyslovene netúžite po 5,5-palcovom Full HD displeji v iPhone 6 Plus, víťaz tohto bratovražedného súboja je jasný. iPhone 6 má stále prijateľné rozmery a priaznivá je aj hmotnosť. Nechýba mu žiadna z dôležitých funkcií, absenciu optickej stabilizácie či menšiu batériu nepovažujeme za zásadnejší argument proti. Naopak, do kariet mu hrá aj nižšia cena. Keď sa to spočíta, magické „Plus“ v tomto prípade nehrá až takú rolu, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať a menší braček má viac čo ponúknuť.