2.12.2014 07:00 | MobilMania

Test Meizu MX3: Čína ide hore

Zdroj: archív

Zariadenia od čínskych výrobcov sú stále kvalitnejšie a už nemusia konkurovať len cenou. MX3 to potvrdzuje.

Čínska spoločnosť Meizu vstúpila oficiálne na slovenský trh len nedávno . Prvou lastovičkou z ich dielne dostupnou pre slovenských zákazníkov je model Meizu MX3, ktorý má aj rok od svojho oficiálneho predstavenia pre svetové trhy stále čo ponúknuť.

Čítajte aj Test Meizu MX3: Čína ide hore

Za pozornosť stojí najmä príjemný dizajn, kvalitné dielenské vyhotovenie a hardvérová výbava na vysokej úrovni. Ako sa používa Meizu MX3 praxi? Obstojí v ťažkej konkurencii smartfónov zo sveta Androidu?

fotogaléria
Smartfón Meizu MX3 padne aj do menšej dlane ako Zdroj: Martin Paluš

Konštrukcia a dizajn na výbornú

Konštrukcia zariadenia je priam ukážková. Nekoná sa tak žiadne rozvŕzgané plastové peklo, ktoré podrážalo nohy mnohým zariadeniam z Číny po dlhú dobu. Všetky diely lícujú zo stopercentnou presnosťou a nepríjemné škrípanie sa neozve ani pri neprirodzene silnom tlaku. Pozitívnemu celkovému dojmu z konštrukcie pomáhajú aj zaoblené hrany a zadná strana, vďaka ktorým perfektne padne do ruky.

fotogaléria
Zadná strana smartfónu je lesklá a je magnetom Zdroj: Martin Paluš

Zadný kryt testovaného modelu je vyrobený z lesklého plastu, ktorý má sklony jemne kĺzať v dlani. Nejde však o nič neodpustiteľné. Rovnako je robustnosť smartfónu podporená aj vnútorným hliníkovým vystužením, ktoré sa v podobe jemného kovového pásu po obvode zariadenia prejaví aj navonok. Kvalitu konštrukcie podčiarkuje aj problematické odstraňovanie zadného krytu, ktorý drží ako kliešť.

fotogaléria
Na vrchnej hrane je viditeľný hliníkový pás, Zdroj: Martin Paluš

Pripomíname, že aj napriek možnosti odstránenia a prípadnej výmeny zadného krytu, nie je možné na smartfóne používateľsky vymeniť batériu, ktorá je vstavaná.

Aj napriek pomerne veľkej uhlopriečke displeja na úrovni 5,1-palca sa smartfón pohodlne drží a ovláda v jednej ruke. Celkové rozmery zariadenia sú 139 x 71,9 x 9,1 mm s hmotnosťou 143 gramov. Hrúbka je síce papierovo trošku väčšia, v praxi to ale nie je problém, lebo okraje sa rozširujú iba postupne.

Na ľavú stranu smartfónu výrobca umiestnil dvojité tlačidlo na reguláciu hlasitosti. Na spodnej strane nájdeme mikrofón a microUSB konektor pre nabíjačku či dátový kábel

Displej s drobnými nedokonalosťami

Dominantou smartfónu je 5,1-palcový displej s neštandardným rozlíšením 1800 x 1080 pixelov, čo predstavuje hustotu zobrazovacích bodov na úrovni plne postačujúcich 412 ppi. Rovnako nezvyklý je aj pomer strán, ktorý je v prípade displeja Meizu MX3 15:9. Používateľ tak v realite dostáva pohodlnejšiu a širšiu softvérovú klávesnicu a ešte komfortnejšie prezeranie webu.

S neštandardným pomerom strán nemajú problémy ani aplikácie či hry. Škálovanie zobrazeného obsahu funguje spoľahlivo a k celkovému vizuálu systému nemáme zásadnejšie výhrady.

fotogaléria
Displej ponúkne výrazné a živé farby a skvelé Zdroj: Martin Paluš

Výhrady nemáme ani k viditeľnosti v exteriéroch, ktorá je ukážková vďaka vysokému maximálnemu jasu. Pomáha aj nasadenie značkového krycieho skla Gorilla Glass 3. Pozorovacie uhly sú takisto dostatočne široké a k farebným deformáciám prakticky nedochádza.

Drobnou chybičkou krásy na inak podarenom paneli je podanie čiernej, ktoré pripomína skôr modrú a pri maximálnom jase prechádza až do jemného ružového nádychu. S bielou si displej poradí o poznanie lepšie.

Výkonová stávka na istotu

Meizu sa pri vyberaní vnútorností pre model MX3 vyhlo exotickým kúskom a stavilo na istotu v podobe čipovej sady Samsung Exynos 5410 s až 8-jadrovým procesorom s maximálnou frekvenciou 1,6 GHz.

Použitý procesor však nie je typické osemjadro. Je príkladom použitia architektúry big.LITTLE, ktorá spája štyri jadrá Cortex A15 a štyri jadrá so špecifikáciou Cortex A7, čo zaručuje hlavne energetickú efektivitu, kde má menej náročné úlohy na starosti štvorica pomalších jadier s nižšou spotrebou batérie.

Grafickým akcelerátorom je PowerVR SGX 544MP3, ktorý si poradí aj s náročnejšími titulmi. Hardvérovú mozaiku dopĺňajú 2 GB operačnej pamäte RAM. Pri záťaži sa však zariadenie zahrieva viac než by sa nám páčilo, najmä v oblasti šošovky zadného fotoaparátu. Zvýšené teploty sa prejavia hlavne pri dlhodobejšom hraní náročných hier, ale našťastie nespôsobujú žiadne problémy so stabilitou systému.

Meizu MX3 je dostupný v troch pamäťových verziách: 16 GB, 32 GB a 64 GB. Na možnosť rozšírenia pomocou pamäťových kariet výrobca nemyslel.

Android zmenený na nepoznanie

Meizu zjavne nepatrí medzi fanúšikov čistého Androidu a rozhodlo sa grafické rozhranie systému od základov postaviť nanovo. Grafickú nadstavbu čínska spoločnosť pomenovala Flyme OS a je postavená na staršej verzií systému Android 4.2.1 Jelly Bean. Počas testovania nám smartfón neponúkol možnosť aktualizácie na novšiu verziu.

Jednoduchosť a elegancia sú pre Flyme OS príznačné

Aj napriek veku použitého softvéru je smartfón pri práci bleskovo rýchly. Systém funguje prakticky bez zásekov na akýchkoľvek miestach. Po estetickej stránke je nadstavba takisto prívetivá a razí svoju vlastnú cestu zjednodušovania. V mnohých aspektoch je ešte používateľsky prívetivejšia než čistý Android od Google.

Výsledky benchmarku AnTuTu len potvrdzujú výborný výkon smartfónu

Inšpirácia systémom iOS je zjavná na mnohých miestach v systéme. Tradičná ponuka aplikácii prakticky absentuje a používateľ je odkázaný len na domáce obrazovky. Tento fakt nepovažujeme za nedostatok, len za odlišnosť, ktorá možno niektorých potenciálnych záujemcov zaskočí.

Hlavnou zbraňou v tejto oblasti je najmä snaha o maximálne zjednodušenie a celkovú logiku prostredia, ktorá dopadla na jednotku. Lokalizácia do slovenského jazyka je takisto výborná a žiadne neočakávané prekvapenia v podobe čínskych znakov sa tentoraz nekonajú.

Surfovanie na webe a písanie na softvérovej klávesnici sú pohodlné

Počas testovania sme sa nestretli s jediným pádom aplikácie či inými prejavmi nestability. Vyladenie softvéru môžu Meizu závidieť aj mnohí etablovaní výrobcovia.

Batéria je skôr sklamaním

Vstavaný akumulátor má kapacitu 2400 mAh. Aj keď toto číslo rekordy neláme, batéria by mala pohodlne stačiť na deň náročnejšej prevádzky. Problémom je, že často nestačila. Výdrž batérie bola počas nášho testovania nekonzistentá. Mnohokrát sa smartfón po plnom nabití vypýtal na nabíjačku už počas neskorého popoludnia. Zaujímavé však je, že v iné dni s prakticky rovnakým vyťažením mu nerobilo problém vydržať do ďalšieho rána.

Pri konektivite sa prejavil väčší služobný vek smartfónu. Najväčším nedostatkom je absencia podpory pre siete štvrtej generácie LTE. Bez problémov si však poradí so štandardom 3G pomocou nadstavieb HSPA+ a HSUPA. Integrovaná Wi-Fi anténa podporuje 2,4 GHz aj 5 GHz pásma v štandardoch a/b/g/n. Nechýba ani podpora pre GPS, Bluetooth 4.0 či Wi-Fi Direct. Na prípadný nástup bezkontaktných platieb čaká aj vstavaný NFC modul.

Nadpriemerná fotovýbava

Fotoaparát zariadenia je prekvapivo kvalitný. Smartfón disponuje 8 Mpix snímačom od Sony s označením IMX179 s clonovým číslom F2.0. Jeho hlavnou devízou je rýchlosť, kedy je zhotovenie podarenej momentky otázkou ani nie sekundy. Jemne problematické je však automatické zaostrovanie, ktoré nie vždy funguje spoľahlivo. Snímkam tak niekedy chýba želaná ostrosť. Pre fotografovanie za horších svetelných podmienok nechýba ani prisvetľovacia LED dióda.

fotogaléria
Ergonómia, dizajn a kvalita konštrukcie Zdroj: Martin Paluš

Smartfón disponuje aj 2 Mpix prednou kamerou, ktorá zvláda zhotovovanie selfies v slušnej kvalite a nesklame ani pri videohovoroch.

Automatické zaostrovanie pri natáčaní videa funguje spoľahlivo a poteší aj možnosť manuálneho preostrovania jednoduchým dotykom displeja. Smartfón dokáže nahrávať aj FullHD video pri frekvencii 30 snímok za sekundu.

Stojí za zváženie

fotogaléria
Smartfón Meizu MX3 padne aj do menšej dlane ako Zdroj: Martin Paluš

Značka Meizu na Slovensku patrí medzi takmer neznáme, v Číne sa ale radí medzi najväčších producentov smartfónov a má renomé kvalitného výrobcu. Aj na Meizu MX3 je vidieť, že nejde o narýchlo pripravené zariadenie, ale že výrobca si dal naozaj záležať na tom, aby ponúkol čo najvyššiu kvalitu v rozumných cenových mantineloch.

Pochvalu si zaslúži za kvalitnú konštrukciu a prívetivý dizajn. Vyladenie grafickej nadstavby systému môžu Meizu pokojne závidieť aj známejší výrobcovia. Flyme OS je ukážkou vydarenej v vyladenej nadstavby, ktorá jednoducho funguje. Pochváliť musíme aj rýchly fotoaparát s slušnou kvalitou výsledných snímok.

Hlavným nedostatkom je absencia podpory LTE a nedostupnosť softvérových aktualizácií, čo zamrzí hlavne v kontexte príchodu revolučnej verzie Androidu s označením 5.0 Lollipop. Ďalšou vráskou na tvári inak vydareného zariadenia je nekonzistentná výdrž batérie. Problematická je zatiaľ aj dostupnosť na slovenskom trhu. Smartfón Meizu MX3 je zatiaľ exkluzívne k dispozícii u operátora O2 za uvádzaciu cenu 299 eur, ktorá je vzhľadom na celkovú kvalitu zariadenia lákavá.

Hlavnou konkurenciou pre testované zariadenie sú hlavne staršie vlajkové lode od renomovaných výrobcov ako Samsung, LG či HTC. Mnohé z nich však strácajú v oblasti výkonu a prekvapivo aj v softvérovej sfére. Veľkým súperom môže byť aj Honor 6 , ktorý je síce o pár desiatok eur drahší, má ale novšiu verziu Androidu a podporuje aj rýchle dáta.

Rozmery 139 x 71.9 x 9.1 mm
Hmotnosť 143 g
Uhlopriečka displeja 5,1-palca
Rozlíšenie displeja 1080 x 1800 pixelov, 412 ppi
Čipset Exynos 5 Octa 5410
Procesor 8-jadrový, 4 jadrá 1,6 GHz (Cortex A15), 4 jadrá 1,2 GHz (Cortex A7)
Grafické jadro PowerVR SGX544MP3
Operačná pamäť 2 GB
Priestor pre dáta 16/32/64 GB
Počet súčasne aktívnych SIM 1 karta SIM
Podpora LTE Nie
Hlavný fotoaparát 8 Mpix
Sekundárny fotoaparát 2 Mpix
Operačný systém Android 4.2.1 Jelly Bean s nadstavbou Flyme OS
Cena s DPH 299 eur