5.12.2014 11:54 | Bleskovky MobilMania.sk

Apple možno zvažuje nový 4-palcový iPhone

Zdroj: MacRumors

Štvorpalcový iPhone by mal uľahčiť ovládanie jednou rukou a zaujať najmä ženy.

Japonská stránka Feng uvádza , že Apple plánuje v budúcom roku nahradiť iPhone 5c novým modelom so štvorpalcovou uhlopriečkou. Na správu upozorňuje portál MacRumors.

Oba nové iPhony predstavené v roku 2014 priniesli zväčšenie uhlopriečky na 4,7 a 5,5 palca. Argumentom pre vytvorenie nového štvorpalcového modelu však má byť uľahčenie ovládania jednou rukou, ktoré je na väčších displejoch problematické.

Predstaví Apple budúci rok nový iPhone Zdroj: MacRumors

Menší iPhone by mal byť uvedený v druhej polovici budúceho roka, pričom osloviť má najmä ženy požadujúce menšie telefóny. MacRumors však upozorňuje , že zdroje správy nie sú veľmi jasné a ťažko posúdiť jej spoľahlivosť.

Navyše je celkom možné, že konečné rozhodnutie ešte neurobil ani samotný Apple. Nové modely iPhone sa dostali na trh len nedávno a kalifornská firma má čo robiť, aby pokryla dopyt počas Vianoc, ako najvýnosnejšieho obdobia spoločnosti. Krátko pred vydaním je i nová aktualizácia iOS 8.2 .

Čítajte aj Apple možno zvažuje nový 4-palcový iPhone

Nepravdepodobný krok

Je pravdou, že najmä ovládacie prvky v hornom ľavom rohu displeja sú pre väčšinou používateľov jednou rukou oveľa ťažšie prístupné.

Ben Lovejoy z 9to5Mac však pripomína , že tento problém Apple vyriešil dvojitým poklepaním na domovské tlačidlo, čím možno dočasne priblížiť všetky ovládacie prvky dostatočne blízko. Návrat kalifornskej firmy k rozmeru, ktorý pred rokom opustila, tak považuje za značne nepravdepodobný.

Každopádne, ak bude Apple pokračovať vo svojej praxi z minulých rokov aj v prípade, že iPhone 5c sa prestane predávať, v ponuke by mal ešte jeden rok zostať štvorpalcový iPhone 5s.

Ten však bude v tej dobe s už dvojročným hardvérom a v súčasnej podobe o rok neskôr z ponuky zrejme úplne zmizne.