9.12.2014 09:10 | Bleskovky MobilMania.sk

Orange rozšíril LTE sieť do ďalších 10 miest. Pokryl už tretinu populácie

Zdroj: archív

4G sieť od najväčšieho mobilného operátora je už v 25 mestách. Lídrom v pokrytí ostáva stále Telekom.

ikona Orange LTE Zdroj: archív

Pôvodný článok z 8.12.: Mobilný operátor Orange dnes oznámil veľké rozširovanie LTE do ďalších miest. Zvyšuje dostupnosť aj 3G siete, ktorá je dostupná už pre 90 percent obyvateľov.

„Sme radi, že sa nám podarilo splniť to, čo sme našim zákazníkom sľúbili pred 5 mesiacmi, keď sme 4G sieť spúšťali. V súčasnosti sú výhody 4G siete Orangeu dostupné pre ľudí už celkovo v 25 slovenských mestách a 5 obciach,“ povedal v tlačovej správe generálny riaditeľ Orangeu Pavol Lančarič.

V minulých dňoch LTE sieť prišla okrem Prievidze aj do Galanty, Šamorína, Senca, Bojníc, Humenného, Malaciek, Pezinka, Modry a Svätého Jura. Spolu je sieť dostupná už pre 29,5 percenta populácie. Zákazníci operátora môžu surfovať s rýchlosťou do 150/50 Mbit/s. V lokalitách Galanta, Šamorín, Senec, Bojnice a  Humenné je dostupná sieť s rýchlosťou do 73/23 Mbit/s. 

Lídrom v pokrytí 4G siete je Telekom, ktorý do konca roka chce pokryť polovicu obyvateľov. Aktuálne je sieť dostupná pre viac ako 44 percent populácie.

V najbližších dňoch spustí LTE sieť aj O2. Na začiatok len v časti Bratislavy a Košíc. Budúci rok plánuje pokryť polovicu obyvateľov.

Doplnené dnes o 9:10: Nižšiu rýchlosť 73 Mbit/s majú tieto lokality: Galanta, Šamorín, Senec, Prievidza, Bojnice, Humenné, Vrútky, Malacky, Pezinok, Modra, Svätý Jur, Dunajská Lužná, Rovinka, Biely Kostol, Trenčianska Turná, Dražkovce, ostatných 14 miest „beží" so 150 Mbit/s.

3G sieť pre 90 percent obyvateľov

Orange naďalej rozširuje aj 3G sieť s maximálnou teoretickou rýchlosťou sťahovania dát všeobecne do 42,2 Mbit/s. V poslednom čase na to ale využíva najmä technológiu UMTS 900, ktorá umožňuje rýchlosť 21 Mbit/s. Pokrýva ňou najmä vidiecke oblasti, kde doteraz rýchly internet nebol dostupný.

„3G sieť Orangeu je v súčasnosti dostupná v 138 mestách a 1312 obciach na Slovensku,  čo predstavuje už 90% populácie Slovenska,“ dodal operátor.