11.12.2014 07:00 | MobilMania

Test Nokia Lumia 830: Posledná v partii

Zdroj: Ján Trangel

V hierarchii stojí iba jediný stupienok pod top modelom Lumia 930. Aké obete museli byť položené na oltár nižšej ceny?

Po dlhom čase Nokia obmenila aj svoj model vyššej strednej triedy. Nokia Lumia 830 bola predstavená na IFA v Berlíne a v rámci rodinnej hierarchie sa radí hneď pod top model. Nová Lumia 830 je zároveň posledným smartfónom s menom Nokia v názve, ktorý sme v MobilMania.sk otestovali.

Kliknite na hlavný obrázok a vstúpte do galérie, text testu nájdete v podobe popiskov k jednotlivým obrázkom. Kompletné parametre telefónu sme zhrnuli do tabuľky na konci článku.

fotogaléria
O dizajne Lumie 830 by sme mohli napísať skoro to Zdroj: Ján Trangel

Hodnotenie: Dostupná, ale nie pre každého

Nokia Lumia 830 je veľmi podobná top modelu 930, akurát je lacnejšia a dostupnejšia. Samozrejme, niekde sa muselo šetriť, a tak napríklad slabší procesor, operačná pamäť a rozlíšenie displeja radí tento telefón do vyššej strednej triedy. Samotný displej je vyrobený technológiou IPS stále. Stále patrí k tomu najlepšiemu, čo trh ponúka, ale AMOLED z top modelu je predsa len o chlp lepší.

Dôležité ale je, že tieto obmedzenia mu neuberajú na funkčnosti a všestrannej použiteľnosti. Nie je veľa oblastí, na ktoré by sme sa mohli u Lumie 830 sťažovať.

fotogaléria
Zdá sa vám telefón spredu konzervatívny? Nevadí, Zdroj: Ján Trangel

Aj tak ale nie je Lumia 830 pre každého. Niekto chce naozaj špičkový displej, maximálne výkonné zariadenie a špičkový fotoaparát. Taký človek siahne po Lumii 930. Lenže, fotoaparát je naozaj dobrý aj na Lumii 830 a ak nepotrebujete ultrajemný displej a poslednú módu na poli procesorov, poslúži vám Lumia 830 tiež dobre. Niekomu možno ešte lepšie, keďže po vložení pamäťovej karty ponúkne až štyrikrát väčšie úložisko, tiež podporuje obľúbený Glance Screen. No a vo zvyšku sú si v podstate podobné. A navyše s Lumiou 830 ešte ušetríte.

Vo finále teda Nokia Lumia 830 obstála veľmi dobre. Možno až nad očakávania, pokiaľ hovoríme o zariadení vyššej strednej triedy. Tento telefón je dobrou voľbou pre každého záujemcu o zariadenie s Windows Phone. Možno by ale nebolo zlé trošku počkať. Dnes sa predáva za relatívne ambicióznu cenu zhruba 350 eur s DPH. Avšak, ako je známe, Lumie veľmi rýchlo zlacňujú. Nečudovali by sme sa preto, keby už o pár mesiacov bola na pultoch predajní s cenou okolo 250 eur.

Názov zariadenia Nokia 830
Kódové a iné označenia RM-984
Rozmery 139,4 × 70,7 × 8,5 mm
Hmotnosť 150 g
Uhlopriečka displeja 5,0 palca
Technológia a rozlíšenie displeja IPS, 720 × 1280 bodov
Čipset Qualcomm Snapdragon 400
Procesor 4-jadrový (1,2 GHz)
Grafické jadro Adreno 305
Operačná pamäť 1 GB
Priestor pre dáta 16 GB + MicroSD
Počet súčasne aktívnych SIM 1 SIM
Podpora LTE Áno, Cat4 (150 Mbit/s download)
Hlavný fotoaparát 10 Mpx, optická stabilizácia
Sekundárny fotoaparát 0,9 Mpx
Operačný systém Windows Phone 8.1
Cena s DPH 330 eur