11.12.2014 09:29 | MobilMania

Najtenší smartfón na svete: Vivo X5 Max

Zdroj: Vivo

Smartfóny majú z pohľadu hrúbky svojho tela nového rekordmana. Podporuje prácu s dvoma SIM a má Full HD displej.

fotogaléria
Vivo X5 Max Zdroj: Vivo

Čínsky výrobca zariadení Vivo splnil svoj pôvodný sľub a oficiálne predstavil nový supertenký smartfón s označením Vivo X5 Max. Novinka je zaujímavá minimálne z jedného aspektu: ide v súčasnosti o vôbec najtenší smartfón. Má hrúbku iba 4,75 mm, čím zosadil z pozície rekordmana smartfón Oppo R5. Ten je však hrubší (ak sa to pri takýchto rozmeroch vôbec dá povedať) iba minimálne – o 0,10 mm.

Vivo X5 Max však ponúkne aj vcelku solídne technické parametre, ktoré patria k špičke. Displej má uhlopriečku 5,5 palca, pričom ide o technológiu Super AMOLED. Očakávať tak môžeme napríklad verné podanie čiernej farby, dobré pozorovacie uhly aj nižšiu spotrebu. Displej zobrazuje v rozlíšení Full HD (1080p).

Ďalej v jeho útrobách nájdeme osemjadrový a 64-bitový čip Qualcomm Snapdragon 615 (štyri procesorové jadrá ARM Cortex A53 s taktom 1,7 GHz a ďalšie štyri A53 a taktom 1 GHz, grafika Adreno 405), ktorý je párovaný s 2 GB operačnej pamäte RAM a 16 GB vnútorného flash priestoru pre dáta. Vnútorná flash pamäť sa dá ďalej rozširovať pomocou pamäťových kariet. Podporované sú pamäťové karty microSDXC do maximálnej kapacity 128 GB.

Za povšimnutie ďalej stojí hlavný 13-megapixelový fotoaparát na zadnej strane (senzor Sony IMX214) aj predná 5-megapixelová kamera na videohovory či selfies. O zvukovú stránku smartfónu sa stará čip Yamaha YSS-205X.

Vivo X5 Max spadá medzi zariadenia využívajúce mobilný operačný systém od Google. Konkrétne ide o verziu Android 4.4.4 KitKat, ktorá je navyše doplnená o grafickú nadstavbu Funtouch OS 2.0. Batéria má kapacitu 2 000 mAh.

Napriek svojej malej hrúbke zároveň mobil disponuje plným 3,5mm jackom pre slúchadlá – nie je potrebná redukcia. Okrem toho podporuje prácu s dvoma SIM kartami, pričom vtedy sa druhá SIM osadzuje do slotu pre pamäťové karty.

Rekordman medzi smartfónmi sa začne predávať na trhu ešte koncom tohto kalendárneho roka. Predbežne bola oznámená dostupnosť na domácom čínskom trhu – objaví sa na ňom 22. decembra. Na tému upozornili Phonearena.com či Liliputing.com .