16.12.2014 16:33 | MobilMania

Smartfóny bez kompromisov. Vyberáme to najlepšie na trhu

Zdroj: dreamstime

Vlajkové lode sú pýchou všetkých najvýznamnejších technologických hráčov. Každý však musí dôkladne poznať svoje potreby a očakávania.

Pokiaľ sa rozhodnete seba, alebo svojich blízkych obdarovať špičkovým smartfónom, máte z čoho vyberať. Na trhu existuje kvantum možností a volieb, ktoré budú odpovedať požiadavkám tých najnáročnejších používateľov.

Aj vo svete vlajkových lodí ale existujú zásadné odlišnosti, ktoré predurčujú jednotlivé smartfóny do rúk iných typov používateľov.

Parametre smartfónov z top kategórie dokážu poskytnúť dobrý obraz o tom, čo od nich môžete očakávať. Treba im však rozumieť a uvedomiť si, že vždy sú len časťou celkového obrazu o samotnom zariadení.

Apple iPhone 6: Univerzálna voľba

fotogaléria
Na včasnú a dlhodobú dostupnosť aktualizácií sa Zdroj: Apple

Novinka od Apple nepriniesla do sveta smartfónov žiadnu revolúciu. Čas radikálnych zmien však vo svete moderných telefónov na čas skončil. Nový iPhone 6 zaujme relatívnou kompaktnou veľkosťou, samozrejme v rámci súčasných trendov, a kvalitným 4,7-palcovým displejom s rozlíšením 1 334 × 750 pixelov. Prednosťou je aj prémiové spracovanie v podobe kombinácie hliníku a skla.

Z hľadiska výkonu môže iPhone 6 hrdo stáť vedľa tých najvýkonnejších vlajkových lodí zo sveta Androidu, a to aj napriek papierovo menej zaujímavému čipsetu s dvojjadrovým procesorom Apple A8 s taktom 1,3 GHz. iPhone 6 sa predáva v troch pamäťových verziách: 16 GB, 64 GB a 128 GB. Už tradične sa pamäť nedá rozšíriť prostredníctvom pamäťových kariet.

Čo zamrzí, je relatívne nízka kapacita RAM na úrovni 1 GB. Tento nedostatok však vynahradí výborná optimalizácia systému iOS 8. Za zmienku stojí aj kvalita aplikácií, kde nájdeme to najlepšie od vývojárov z celého sveta. Kalifornská spoločnosť ponúkne i pokročilé možnosti synchronizácie s ďalšími zariadeniami z dielne Apple.

Batéria bez problémov vydrží deň plného pracovného nasadenia a pri striedmejšom používaní sa dostanete aj k méte dvoch dní na jedno nabitie. Fotoaparát patrí k tomu najlepšiemu, čo na trhu nájdeme, hlavne vďaka svojej rýchlosti a naozaj funkčnému automatickému režimu.

  • Orientačná cena za 16GB verziu: 650 eur

Prečítajte si viac: Rýchly test Apple iPhone 6: Aký je?

Alternatívnou k iPhonu 6 môže byť aj jeho väčší súrodenec iPhone 6 Plus s 5,5-palcovým Full HD displejom. Fotoaparát väčšieho iPhonu má navyše aj optickú stabilizáciu. Cena za 16GB verziu je však približne o 50 eur vyššia ako v prípade štandardnej „šestky“.

Sony Xperia Z3 Compact: Luxus, kompaktnosť, odolnosť a výkon

fotogaléria
Oficiálnej aktualizácie na Android 5.0 Lollipop Zdroj: Sony

Skutočnou hviezdou tohtoročnej ponuky japonského výrobcu je práve Xperia Z3 Compact . Smartfón na prvý pohľad zaujme jednoliatym dizajnom s použitím hliníkových a sklených prvkov. Za zmienku stoja aj stereo reproduktory umiestnené na prednej strane. Displej smartfónu má uhlopriečku 4,6 palca, čo zariadenie posúva do kategórie tých najkompaktnejších na trhu a rozlíšenie 1 280 × 720 pixelov,

Aj napriek malému telu sa Xperia Z3 Compact nemusí hanbiť za celkový výkon. Jeho srdcom je čipset Qualcomm Snapdragon 801 so štvorjadrovým procesorom na frekvencii 2,5 GHz a 2 GB RAM. Veľkosť vnútorného úložiska dosahuje 16 GB, smartfón však disponuje slotom pre pamäťové karty MicroSD.

Ďalšou z výhod novinky od Sony je výdrž batérie, ktorá je na dnešné pomery nadpriemerná. Aj pri náročnejšom používaní telefón vydrží „nažive“ dva dni. Na zahodenie nie je ani zvýšená odolnosť a vodotesnosť podčiarknutá certifikáciou IP68. Hlavný fotoaparát ponúkne rozlíšenie 20,7 Mpx a slušnú kvalitu výsledných snímok.

  • Orientačná cena: 400 eur

Prečítajte si viac: Test Sony Xperia Z3 Compact: Malý je najlepší

Podobne ako v prípade Apple, má aj Xperia Z3 Compact väčšieho súrodenca. Xperia Z3 disponuje 5,2-palcovým displejom s Full HD rozlíšením, čo však markantne zväčšilo celkové rozmery zariadenia. Cena telefónu štartuje približne na 490 eurách.

Samsung Galaxy Note 4: Vreckový počítač novej generácie

fotogaléria
Verzia 5.0 Lollipop príde začiatkom budúceho roka Zdroj: Samsung

Kórejský gigant Samsung už roky exceluje vo výrobe smartfónov s obrovskými displejmi. Ako jeden z mála výrobcov týmto zariadeniam dokáže dať zmysel, hlavne vďaka komplexnosti softvérovej nadstavby TouchWiz. V prípade Galaxy Note 4 stavil na luxusne pôsobiaci hliníkový rám a kvalitné plasty na zadnej strane. Displej je zase chránený najnovšou generáciou sklíčka Gorilla Glass 4 .

Samsung Galaxy Note 4 disponuje jedným z najlepších displejov vôbec. Panel má uhlopriečku 5,7-palca a extrémne jemné rozlíšenie 1 440 × 2 560 pixelov. Výkonovo v ničom nezaostáva za konkurenciou a používa overený čipset Snapdragon 805 so štvorjadrovým procesorom s taktom 2,7 GHz a až 3 GB operačnej pamäte RAM. Veľkosť vnútorného úložiska predstavuje 32 GB, pričom nechýba ani slot pre pamäťové karty.

Fotovýbava je na vysokej úrovni a kraľuje jej 16Mpx fotoaparát s optickou stabilizáciou. Hlavnou devízou zariadenia je však spomínaný softvér, ktorý umožňuje pokročilý multitasking, pričom implementácia dotykového pera S Pen sprístupňuje aj skutočné pracovné nasadenie. Model Note 4 patrí do rúk tých najnáročnejších používateľov, ktorí si potrpia na kvantum funkcií.

  • Orientačná cena: 650 eur

Prečítajte si viac: Test Samsung Galaxy Note 4: Vládne perom

Ako sme už spomenuli, tabletofóny nemusia byť pre každého. V ponuke Samsungu tak nájdeme aj „klasickú“ vlajkovú loď v podobe modelu Galaxy S5, ktorý má menší 5,1-palcový displej s Full HD rozlíšením a len o niečo slabší čipset. Priateľnejšia je však aj cena, ktorá sa pohybuje približne na úrovni 420 eur.

LG G3: Špička za rozumnú cenu

fotogaléria
Celosvetová dostupnosť aktualizácie na najnovšiu Zdroj: LG

LG vytiahlo tento rok ťažký kaliber. Je ním špičkový model LG G3 , ktorý ohúri 5,5-palcovým displejom s QHD rozlíšením, no aj napriek tomu si drží rozmery v rozumných intenciách. Za tento fakt môžu hlavne inžinieri a dizajnéri kórejskej spoločnosti, ktorí zredukovali okraje okolo displeja na minimum.

Celková kvalita spracovania je na vysokej úrovni, a to aj napriek kompletne plastovej konštrukcii. LG sa pri napodobňovaní brúseného kovu pomocou polykarbonátu dostalo najďalej spomedzi všetkých výrobcov.

Smartfón poháňa čipset Snapdragon 801 so štvorjadrovým procesorom na takte 2,3 GHz, ktorému sekundujú 2 GB alebo 3 GB operačnej pamäte podľa zvolenej verzie. Variant smartfónu so 16GB vnútorným úložiskom disponuje nižšou RAM, ako drahší 32GB model. Oba však majú slot pre pamäťové karty MicroSD.

LG nezaháľalo ani pri kvalite použitého fotoaparátu. Zadný snímač má rozlíšenie 13 Mpx a disponuje rýchlym, laserovým zaostrovaním a optickou stabilizáciou. Použitá softvérová nadstavba patrí k tomu lepšiemu, čo vo svete Androidu nájdeme. Na použité dizajnové prvky sa dobre pozerá a potešia aj funkčné rozšírenia v oblasti multitaskingu.

  • Orientačná cena za 16GB model: 360 eur

Prečítajte si viac: Test LG G3: Posledný do partie

Nezvyklou, ale stále zaujímavou alternatívou k LG G3 môže byť súčasná vlajková loď Nokie s označením Lumia 930. Oba smartfóny spája hlavne zasadenie do rovnakej cenovej hladiny, keď Lumia 930 sa predáva približne za 380 eur. Navyše ponúkne hlavne prémiové spracovanie s hliníkovým rámom či kvalitný fotoaparát s rozlíšením 20 Mpx a optikou od spoločnosti Carl Zeiss. Oproti top modelu LG ale spolieha na starší čipset. Operačným systémom, je v prípade fínskej dámy Windows Phone 8.1 od Microsoftu.

HTC One M8: Štýlový kúsok s premysleným dizajnom

fotogaléria
Najnovšieho Androidu pre HTC M8 sa dočkáme Zdroj: HTC

HTC s modelom One M8 ukázalo, že aj vo svete Androidu existuje priestor na smartfóny so skuťočne prémiovým spracovaním. Jednoliate hliníkové telo s jemným zaoblením zadnej strany ponúka ergonómiu a nefalšovaný punc luxusu. Dizajn a celkovú funkčnosť smartfónu obohacujú aj kvalitné stereo reproduktory na prednej strane.

Hanbiť sa nemusí ani displej, pre ktorý HTC zvolilo IPS LCD panel s uhlopriečkou päť palcov a Full HD rozlíšením chránený sklíčkom Gorilla Glass 3. Grafická nadstavba systému Android s názvom Sense 6 je prehľadná a rýchla. Navrch pritom ponúkne zaujímavé funkcie, ako vstavaný agregátor noviniek zo sveta a sociálnych sietí.

Výkonovo sa smartfón doťahuje na súčasnú spičku použitím overeného čipsetu Snapdragon 801 so štyrmi procesorovými jadrami na frekvencii 2,3 GHz a 2 GB RAM. Zariadenia sa predáva vo verziách so 16 GB a 32 GB vnútornej pamäte, pričom nechýba ani slot pre MicroSD karty.

Najväčším sklamaním modelu HTC One M8 je ale hlavný fotoaparát, ktorý ponúkne rozlíšenie štyri megapixely. Aj napriek veľkosti jednotlivých pixelov, ktoré umožnia výborné zábery v zhoršených svetelných podmienkach, chýba snímkam detailnosť a kvalitné farebné podanie.

  • Orientačná cena: 450 eur

Prečítajte si viac: Test HTC One (M8): Skúša to inak