17.12.2014 09:16 | MobilMania

Navigácia a mail sú pre Slovákov najdôležitejšie funkcie v smartfóne

Zdroj: dreamstime

Pozreli sme sa na výsledky Najväčšej IT ankety Slovákov. Správa e-mailov a navigácia sú pre nás prvoradé.

Aj tento rok ste mali možnosť na portáloch Živé.sk a MobilMania.sk hlasovať vo veľkej IT ankete , získať hodnotné ceny. Zapojilo sa viac než osem tisíc z vás a teraz vám prinášame tretí článok s výsledkami. Dnes sa pozrieme na preferencie Slovákov pri kúpe smartfónu a najdôležitejšie funkcie. Sponzorom ankety je internetový obchod Mall.sk .

Čítajte aj Navigácia a mail sú pre Slovákov najdôležitejšie funkcie v smartfóne

Výsledky nášho prieskumu poukazujú na fakt, že Slováci vedia svojich digitálnych pomocníkov používať naplno. Časy, keď sa telefóny používali len na telefonovanie a smskovanie sú nenávratne preč a dôkazom sú aj výsledky ankety.

Takmer pätina respondentov svoje smartfóny okrem obligátneho telefonovania, používa aj na fotografovanie. Prvé husle však hrajú kontrola elektronickej pošty a aktivity na sociálnych sieťach, ktoré ako primárne činnosti na smartfóne uviedlo viac než 20 percent opýtaných. Pozadu nezostalo ani surfovanie na webe. Na tento účel používa smartfón viac ako pätina účastníkov ankety.

fotogaléria
Grafické vyjadrenie odpovedí respondentov Zdroj: redakcia

Dedikovaným GPS navigáciám pomaly zvoní umieráčik a zdá sa, že ich plnohodnotne dokážu nahradiť práve smartfóny. Tento fakt potvrdzujú aj výsledky našej ankety, kde sa až 21 percent opýtaných vyjadrilo, že by si nevedeli svoj smartfón predstaviť bez kvalitnej GPS navigácie.

Podobne sú na tom aj nástroje na správu elektronickej pošty a aplikácie pre sociálne siete. Dôležitosť týchto funkcií medzi Slovákmi len tesne zaostáva za najžiadanejšou funkcionalitou v podobe GPS.

Viac než 13 percent respondentov patrí medzi priaznivcov komunikácie prostredníctvom internetu. Na ich smartfónoch teda nesmú chýbať aplikácie ako Skype, Viber či WhatsApp.

Slovenskí majitelia smartfónov si na svojich elektronických hračkách radi užijú aj zábavu v podobe hier, percento mobilných hráčov ale nie je také vysoké ako sme čakali. Na tieto účely používa smartfóny len niečo málo cez osem percent opýtaných.

fotogaléria
Bez ktorých vymožeností si nevedia Slováci Zdroj: redakcia

Z hľadiska parametrov si Slováci potrpia na celkový hrubý výkon zariadenia. Často sa tak obzerajú po viacjadrových procesoroch či kapacite RAM. Výkon je prioritou pre viac ako pätinu opýtaných. Neprekvapivo záleží našincom aj na výdrži batérie. Za dôležitý aspekt ju, považuje viac než 17 percent našich čitateľov, ktorí sa zúčastnili IT ankety.

Výber správneho operačného systému je kľúčový pre budúce bezproblémové používanie. S týmto tvrdením by podľa výsledkov ankety súhlasilo 14 percent respondentov, ktorí považujú platformu poháňajúcu smartfón za rozhodujúci faktor pri výbere.

Prekvapivo málo sa slovenskí spotrebitelia pozerajú na veľkosť a rozlíšenie displeja, možnosti rozšírenia pamäte či na dostupnosť populárnych aplikácií. Všetky tri kategórie si všíma menej ako desať percent účastníkov ankety.

fotogaléria
Prehľad najdôležitejších parametrov, ktoré Zdroj: redakcia

Na článku spolupracoval Lukáš Koškár