18.12.2014 12:30 | MobilMania
Doplnené

Swan: Máme potrebné pokrytie, ale Vianoce zmeškáme

Zdroj: archív

Štvrtý hráč nesplnil pôvodné plány, ukazuje prstom na konkurenciu. O pokrytí detailne neinformuje.

fotogaléria
ikona swan Zdroj: archív

Správanie konkurencie znemožnilo Swanu vstúpiť na vianočný trh. Taký je názor štvrtého mobilného operátora, ktorý avizuje, že splnil limit na pokrytie územia signálom – dosiahol hranicu 20 percent populácie krajiny. Informoval o tom v platenej správe .

Firma teraz počíta s nárokom na prístup do siete niektorého spomedzi konkurenčných hráčov, ktorý mu dáva licencia na nové frekvencie udelená operátorom začiatkom roka. Či a kedy ho získa, zostáva otvorené.

Čítajte aj Swan: Máme potrebné pokrytie, ale Vianoce zmeškáme

Limit splnený. Vo viacerých mestách

Že Swan podľa svojich tvrdení dosiahol 20-percentné pokrytie, už vedia aj ostatní hráči či regulátor. „Túto skutočnosť oznámil Swan trom mobilným operátorom aj Úradu pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb,“ uviedla spoločnosť.

Licencia nehovorí, či dosiahnutie pätinového pokrytia musí niekto skontrolovať a kto. Existujúce trio mobilných operátorov na overení môže trvať.

Signál Swanu je dostupný vo viac než 40 mestách po celom Slovenskou, uvádza operátor. Otázne je, akú časť konkrétnych miest štvrtý hráč reálne pokryl. Tento fakt bližšie nespresňuje. Rovnako nováčik ešte skôr v decembri nechcel konkretizovať počty základňových staníc.

fotogaléria
Swan - ikona Zdroj: MobilMania.sk

Technicky náročnejšie je, podľa hlásení od operátorov, napríklad pokrývanie hlavného mesta Bratislavy, ktorá je husto osídlená a nachádza sa blízko hraníc. Keď štartoval Telekom s LTE sieťou, pokryl ju až v neskoršej fáze budovania novej mobilnej siete.

Reakcie operátorov a regulátora:

Doplnené dnes o 12:30: Regulátor pre MobilManiu potvrdil, že ho Swan včera kontaktoval. „Doručil informáciu o tom, že oznámil ostatných trom mobilným operátorom dosiahnutie pokrytia 20 % populácie SR k 16. decembru 2014,“ potvrdil hovorca štátneho úradu Roman Vavro s tým, že vo veci ďalej konajú.

O2 zdôrazňuje, že Swan stále neposkytol ani základné technické parametre, ktoré sú pre ponuku národného roamingu potrebné. „Na každé rokovanie treba dvoch a pre nás je záhadou prečo SWAN prerušil rokovania a teraz obviňuje všetkých naokolo,“ poznamenal riaditeľ korporátnej komunikácie O2 René Parák.

Telekom zopakoval, že rokovania so Swanom ďalej bežia. Možnosť cenovej regulácie národného roamingu operátor nechce komentovať.

„Úvahy o regulácii vnímame ako predčasné, keďže rokovania o podmienkach stále prebiehajú," zareagoval hovorca Telekomu Martin Vidan.

Čítajte aj Swan: Máme potrebné pokrytie, ale Vianoce zmeškáme

Chce sa zodpovedať regulátorovi

V decembri sa ukázalo, že O2 a Swan sa nezhodnú na tom, v akej fáze sú rokovania o národnom roamingu. Zatiaľ čo O2 tvrdí, že od 24. októbra čaká na Swan , štvrtý hráč uviedol, že jednania zamrzli práve kvôli konkurentovi.

Čítajte aj Swan: Máme potrebné pokrytie, ale Vianoce zmeškáme

Orange ani Telekom sa do konfrontácie nepustili, len zdôraznili, že so Swanom rokujú. Podľa zdrojov MobilManie sa ani oni so Swanom v rokovaniach dlhší čas minimálne významnejšie nepohli.

Swan ešte v októbri celkovo hodnotil jednania s mobilnými poskytovateľmi ako zdĺhavé a nemenoval konkrétnych poskytovateľov. Firma mešká so štartom, pôvodne si ho naplánovala na jesenné obdobie.

Najnovšie príde Swan s neobmedzenými dátami v rámci Trnavy za 5 eur mesačne. Kedy ponuku spustí, nie je známe. Pôjde o alternatívny plán, ktorý si nováčik zvolil po tom, čo sa mu nepodarilo spustiť plnohodnotné služby na jeseň. Viac v samostatnom článku , téme sa venujeme aj v redakčnom komentári .

Ako zareagujú operátori a regulátor na splnenie minimálneho pokrytia, aktuálne zisťujeme.