19.12.2014 08:43 | Bleskovky MobilMania.sk

Apple: Od februára budeme v App Store požadovať 64-bitové aplikácie

Zdroj: Apple

Od júna 2015 budú musieť 64 bitov podporovať aj všetky aktualizácie.

Apple rozposlal vývojárom email, v ktorom im pripomína, že od 1. februára 2015 musia všetky aplikácie vytvorené vývojárskymi nástrojmi pre iOS 8 a nahraté do App Store podporovať prácu v 64-bitovom móde.

Vývojári sa o novej podmienke po prvýkrát dozvedeli v októbri po predstavení iOS 8 a iPhone 6 a 6 Plus .

V emailovej správe sa ďalej uvádza, že od 1. júna 2015 budú musieť rovnaké požiadavky spĺňať aj všetky nové aktualizácie aplikácií.

Čítajte aj Apple: Od februára budeme v App Store požadovať 64-bitové aplikácie

64-bitovú architektúru priniesol procesor Apple A7 po prvýkrát predstavený v iPhone 5s (v septembri 2013). Všetky dnes ponúkané zariadenia okrem prvého iPadu Mini a iPhone 5c už dnes disponujú 64-bitovými procesormi.

Predčasný krok?

Prechod na 64 bitov je spájaný s vášnivými diskusiami programátorov, no za hlavný prínos možno v zásade označiť možnosť jedným procesom obsadiť viac ako 4 GB operačnej pamäte.

Keďže iba iPad Air 2 má 2 GB operačnej pamäte a všetky ostatné iOS zariadenia jej majú 1 GB alebo ešte menej, vyžadovať dnes podporu 64 bitov sa zdá byť prinajmenšom predčasné.

iPhone 5s bol prvý smartfón na svete s procesorom Zdroj: Apple

Na druhej strane, je viac než pravdepodobné, že postupne prídu na trh mobilné zariadenia, pre ktoré bude hranica 4 GB limitujúcim faktorom.

Apple bude mať vtedy prechod na 64 bitov dávno za sebou, čo môže predstavovať istú konkurenčnú výhodu.