23.12.2014 00:00 | MobilMania

Recenzia HTC Desire Eye: Zhmotnenie dnešných trendov

Zdroj: Martin Paluš

HTC odpovedá na požiadavky doby originálne. Smartfón s parametrami vlajkovej lode je zameraný na selfies.

Na trhu so smartfónmi so systémom Android je HTC stálicou. Dnes sa pozrieme na nový model s označením Desire Eye. Prívlastok „Desire“ síce nabáda pre zaradenie telefónu do strednej triedy, no nenechajte sa pomýliť. Ide o poriadne vybavený kúsok, ktorý unesie porovnanie s tvrdou konkurenciou dneška.

Novinka z dielne taiwanskej spoločnosti láka hlavne na mladistvý dizajn, kvalitné polykarbonátové vyhotovenie a v neposlednom rade na fotografické schopnosti, ktoré smartfón odlišujú od zvyšku pelotónu výkonných telefónov so systémom Android.

Nie sú plasty ako plasty

Z konštrukčného hľadiska je HTC Desire Eye ukážkovým kúskom. Kvalitné polykarbonátové diely lícujú presne a ani pri neprirodzene silnom tlaku sa neozve jediné zaškrípanie. Badateľné nie je ani prehýbanie jednotlivých dielov. Telo smartfónu je jednoliate, batériu teda nie je možné vymieňať.

fotogaléria
Jemné zaoblenie hrán smartfónu umožňuje pohodlné Zdroj: Martin Paluš

Plasty majú matnú úpravu, ktorá sa úspešne bráni zachytávaniu odtlačkov prstov a rovnako uľahčuje manipuláciu so smartfónom, ktorý vďaka protišmykovej úprave len tak nevykĺzne z ruky.

fotogaléria
Zadný kryt je vyrobený z kvalitného a matného Zdroj: Martin Paluš

Veľkostne je zariadenie jemne za hranicou možnosti pohodlného ovládania jednou rukou. Jeho celkové rozmery sú 151,7 x 73,8 x 8,5 mm, pričom ručička váh sa vyšplhala na 154 gramov. Smartfón je tak o niečo ľahší a tenší ako najvyšší model v ponuke HTC – One M8, ktoré má rozmery 146,4 x 70,6 x 9,4 mm a hmotnosť 160 gramov. Novinka s podtitulom Desire sa nesie na vlne dnešných prerastených „takmer tabletfónov“  a na 100 percent zhmotňuje tento trend. 

fotogaléria
Na spondej strane sa nachádza mikrofón a microUSB Zdroj: Martin Paluš

Celkovému dojmu pomáha aj živé dvojfarebné vyhotovenie, ktoré smartfón odlišuje od radu čiernych placiek. Celková kvalita spracovania je podčiarknutá i zvýšenou odolnosťou voči vode, čo dokazuje certifikácia IPX7. Novinka tak znesie pobyt pod hladinou do hĺbky jedného metra po dobu 30 minút.

fotogaléria
Na ľavej hrane zariadenia sa nachádzajú sloty Zdroj: Martin Paluš

Špička medzi displejmi

HTC v prípade modelu Desire Eye nasadilo IPS LCD displej s uhlopriečkou 5,2-palca a rozlíšením 1 920 × 1 080 pixelov. Vďaka hustote zobrazovaných bodov na úrovni 424 ppi je teda obraz stále dostatočne jemný a za 2K netreba smútiť.

fotogaléria
Pod displejom sa ukrýva jeden z dvoch nenápadných Zdroj: Martin Paluš

Použitý panel zaujme výborným kontrastom a poteší aj vysoké maximálne podsvietenie. Čitateľnosť v exteriéroch tak nie je problémom ani počas slnečných dní. V tomto prípade pomáha tiež nasadenie značkového krycieho skla Gorilla Glass 3, ktoré sa dobre vyrovnáva s odrazmi a takisto napomáha celkovej odolnosti prednej strany zariadenia.

fotogaléria
Displej smartfónu patrí k tomu lepšiemu, Zdroj: Martin Paluš

Displej dobre zvláda zobrazenie čiernej, ktorej ale nechýba jemne svetlejší nádych. V tomto smere použitý panel neobstojí v porovnaní s AMOLED displejmi, u ktorých vedia jednotlivé pixely úplne zhasnúť a dosiahnuť tak skutočne verné podanie čiernej farby.

Výhodou sú však verné farby bez zbytočnej saturácie. Vďaka technológii IPS navyše dostávame široké pozorovacie uhly a k farebným deformáciám nedochádza ani pri extrémnych náklonoch zariadenia.

fotogaléria
Na hornej hrane sa nachádza 3,5 mm jack konektor Zdroj: Martin Paluš

Prvotriedny výkon

Smartfóny od HTC s podtitulom Desire doteraz spadali no nižšej a strednej výkonnostnej a cenovej triedy. Očakávali by sme tak nasadenie skôr priemerného čipsetu. Opak je však pravdou. V HTC stavili na overený Snapdragon 801, ktorý poháňa mnohé tohtoročné vlajkové lode.

fotogaléria
Pravá strana smartfónu je vybavená dvojitým Zdroj: Martin Paluš

Čipová sada obsahuje štvorjadrový procesor Krait 400 s taktom 2,3 GHz a grafický akcelerátor Adreno 330. Tento tandem dopĺňajú 2 GB operačnej pamäte RAM. Vzhľadom na cenu zariadenia a súčasnú konkurenciu je táto hardvérová výbava plne postačujúca a nemáme k nej výhrady. Vnútorné úložisko má kapacitu 16 GB, pričom pre používateľa je dostupných približne 12 GB z tejto kapacity. Milovníkov multimediálneho obsahu poteší prítomnosť slotu na pamäťové karty MicroSD.

Z hľadiska celkového výkonu je HTC Desire Eye skutočne špičkovým zariadením. Bez najmenších problémov si poradilo s náročnými hrami i aplikáciami a akékoľvek spomalenia nie sú viditeľné ani pri pohybe v systémových ponukách.

Android podľa HTC

Novinka od HTC prichádza s operačným systémom Android 4.4.4 KitKat, ktorý je radikálne modifikovaný nadstavbou Sense 6. Toto prostredie je dôverne známe majiteľom ďalších top zariadení od HTC v podobe modelov One M7 či One M8. Pripomíname, že systém sa na HTC Desire Eye ovláda výhradne softvérovými tlačidlami na displeji.

Domáca obrazovka v HTC Sense 6, softvérové tlačidlá na displeji sú základnými ovládacími prvkami - Aplikácie v zozname je možné zoradiť podľa rôznych kritérií

Predstava HTC o tom, ako by mal systém Android vyzerať je našťastie pomerne prívetivá. Nekoná sa tak zbytočné zahlcovanie funkciami, animáciami a zvukovými efektmi pri každej príležitosti. Nadstavba Sense 6 pôsobí konzervatívne a hlavne prakticky.

Lišta s rýchlymi nastaveniami - Mobilný prehliadač Chrome funguje spoľahlivo

Systémové nastavenia sú prehľadné, služba Blinkfeed, ktorá zbiera správy zo sveta či sociálnych sietí, je vzdialená na jedno dotykové gesto a funguje spoľahlivo. Počas testovania sa nám vyhýbali aj pády aplikácií či iné softvérové nedostatky. Celkový dojem z používania softvéru tak dopadol na jednotku.

Blinkfeed si môže podľa svojich záujmov prispôsobiť každý sám - HTC Sense 6 podporuje aj miniaplikácie

Všetky ukážkové snímky obrazovky nájdete v galérii >>>

Batéria nesklame

Dobrá optimalizácia testovaného zariadenia sa podpísala aj na výdrži batérie. Vstavaný akumulátor neohromí svojou priemernou kapacitou na úrovni 2 400 mAh. Od smartfónu s podobnou veľkosťou by sme pokojne očkávali batériu s o štvrtinu vyššou kapacitou. Výsledky pri reálnom používaní nás však príjemne prekvapili.

HTC Desire Eye zvládlo plné pracovné nasadenie s desiatkami e-mailov, kontrolou sociálnych sietí či používaním komunikačných aplikácií ako Hangouts s prehľadom. Večer nám vždy zostávalo ešte približne 20 percent kapacity batérie.

Pri striedmejšou používaní nie sú dva dni bez nabíjačky najmenším problémom. Dobrou správou je aj konzistentnosť výdrže. Pri testovaní podával smartfón relatívne vyrovnané výsledky každý deň. Nečakali nás tak nepríjemné prekvapenia a na smartfón sme sa mohli v tejto oblasti spoľahnúť.

Z hľadiska konektivity dostávame výbavu ktorú by sme od vlajkovej lode očakávali. Nechýba tak podpora pre siete LTE Cat4 s rýchlostnými maximami na úrovni 150 Mbit/s pri sťahovaní a 50 Mbit/s pri odosielaní dát. Ďalej tu nájdeme Wi-Fi s podporou štandardov a/b/g/n/ac, Bluetooth 4.0 či NFC. Smartfón poslúži aj ako navigácia vďaka podpore systémov GPS a Glonass.

Desire Eye je predovšetkým o fotení

Zmyslom existencie modelu HTC Desire Eye je fotografická výbava. Začnime tým najdôležitejším – model Desire Eye kvalitou výsledných snímok hravo prekoná aj tohtoročný top model HTC One M8. Za tento fakt môže hlavne koniec experimentov s ultrapixelmi a nasadenie štandardných 13 Mpx snímačov, a to na zadnú, ako aj prednú stranu smartfónu.

fotogaléria
Šošovka predného fotoaparátu je kvôli rozlíšeniu Zdroj: Martin Paluš

Šošovka 13Mpx predného fotoaparátu nad displejom však pôsobí ako päsť na oko. Dizajnovo nejde o najprívetivejší prvok. Vedľa nej sa dokonca nachádza aj duálna prisvetľovacia LED dióda. Predný fotoaparát bol špeciálne prispôsobený na čo najkvalitnejšie zhotovovanie populárnych selfies, pričom bol dokonca použitý aj špeciálna optika so širokým poľom záberu.

fotogaléria
Širokouhlé selfies pôsobia skutočne výborne Zdroj: Martin Paluš

Zadný fotoaparát disponuje takisto rozlíšením 13 Mpx, nie je však identický s predným snímačom. Jeho výhody spočívajú vo fotografických schopnostiach v horších svetelných podmienkach. Oba fotoaparáty ponúknu výsledné snímky vo výbornej kvalite. Zaujalo nás najmä množstvo detailov, výborná redukcia šumu a vernosť farebného podania. Dostatočne rýchle je aj automatické zaostrovanie, ale na víťazov v tejto oblasti, ako sú iPhone 6 či LG G3 , žiaľ nedosiahne.

fotogaléria
Snímkam zhotoveným za horších svetelných Zdroj: Martin Paluš

Všetky ukážkové fotografie nájdete v galérii >>>

Smartfón dokáže nahrávať aj Full HD video pri 60 snímkach za sekundu (fps), no nechýba ani možnosť nahrávania spomaleného 720p videa pri 120 fps. Niekoho ale môže zamrzieť absencia možnosti tvorby video záznamov v rozlíšení 4K.

fotogaléria
Zadný fotoaparát sa takisto nenechal zahanbiť Zdroj: Martin Paluš

Hodnotenie: Vlajková loď pre mladých

HTC Desire Eye je odpoveďou taiwanskej spoločnosti na súčasné trendy. Namiesto konzervatívneho a prémiového hliníkového spracovania prináša hravé, farebné, ale stále kvalitné polykarbonátové telo. Kvalitu konštrukcie podčiarkuje aj odolnosť voči vode a dokonale presné lícovanie jednotlivých dielov.

Pod povrchom sa ukrývajú výkonné komponenty, ktoré zvládnu porovnanie s najvýkonnejšími vlajkovými loďami súčasnosti. Používateľský zážitok je skutočne na úrovni toho najlepšieho, čo je na trhu dostupné. HTC v prípade modelu Eye ukázalo aj výbornú optimalizáciu systému.

Hlavným lákadlom je ale špičková fotografická výbava, ktorá má upútať hlavne mladú generáciu, ktorá sa utápa vo fenoméne selfies. Vzhľadom ku schopnostiam, je atraktívna aj cena zariadenia, ktorá je na úrovni 460 eur.

fotogaléria
Ani zadný fotoaparát nie je len do počtu, Zdroj: Martin Paluš

V týchto cenových hladinách však HTC Desire Eye čelí ťažkej konkurencii v podobe vlajkových lodí ostatných výrobcov. Mnohé z nich sú totižto staršieho dáta a ich ceny už stihli klesnúť. Zaujímavými alternatívami môžu byť smartfóny ako LG G3, Samsung Galaxy S5, HTC M8 či kompaktný iPhone 5S. Pravdou ale je, že ani jeden z nich nezvláda selfies tak dobre, ako práve nové HTC Desire Eye. Pokiaľ je teda pre vás vytváranie kvalitných autorportrétov prioritou, lepší smartfón v súčasnosti nezoženiete.

Kliknite pre zobrazenie tabuľky s kompletnými parametrami

Názov zariadenia HTC Desire Eye
Rozmery 151,7 x 73,8 x 8,5 mm
Hmotnosť 154 g
Uhlopriečka displeja 5,2 palca
Technológia a rozlíšenie displeja IPS LCD, 1920 x 1080 pixelov
Čipset Qualcomm MSM8975AC Snapdragon 801
Procesor 4-jadrový, 2,3 GHz Krait 400
Grafické jadro Adreno 330
Operačná pamäť 2 GB
Priestor pre dáta 16 GB + microSD
Počet súčasne aktívnych SIM 1 SIM
Podpora LTE Áno,  LTE Cat4 150/50 Mbps
Hlavný fotoaparát 13 Mpx, duálna LED dióda, HDR
Sekundárny fotoaparát 13 Mpx, duálna LED dióda, HDR
Operačný systém Android 4.4.4 KitKat s nadstavbou Sense 6
Orientačná cena s DPH 440 eur