23.12.2014 10:16 | MobilMania

Recenzia Huawei Ascend G620s: Päťpalec za pár drobných

Zdroj: Ľubomír Vnuk

Huawei ukazuje, že päťpalcový smartfón so štvorjadrom sa vie s veľkou rezervou zmestiť do 200 eur.

Rozmerný displej už dávno nie je výsadou vlajkových lodí a lacné „lopaty“ sú veľmi populárne už aj u slovenských zákazníkov. Ak sa takýto model dostane do akciovej ponuky niektorého z mobilných operátorov, výrobca sa môže zoširoka usmievať. Podobne je na tom Huawei Ascend G620s.

fotogaléria
Huawei Ascend G620s je v predaji v dvoch Zdroj: Ľubomír Vnuk

Zabalený v plaste

Minimalizovanie nákladov na výrobu sa takmer vždy odrazí na kvalite použitých materiálov. Huawei sa rozhodol siahnuť po plastovom tele s rozmermi 143 × 72 × 8,5 mm a hmotnosťou 160 gramov. Plastové telo sa dá dať dohromady pri zachovaní potrebnej dávky pevnosti. Žiaľ, G620s je citlivý na stlačenie v dlani a používanie je často sprevádzané neželanými zvukmi. Zamrzí tiež ergonómia ovládačov na hranách zariadenia. Klávesy sú síce od okolia výrazne odlíšené, no na náš vkus až príliš drobné.

fotogaléria
Plastové telo nepatrí k tým najkvalitnejším. Pri Zdroj: Ľubomír Vnuk

Odnímateľný zadný kryt pod sebou ukrýva napevno zabudovaný akumulátor s kapacitou rovných 2 000 mAh, ktorý veští iba priemernú výdrž batérie. Žiadne prekvapenie, dva dni menej náročnej záťaže je hodnota, ktorou sa prezentuje drvivá väčšina lacnejších aj drahších smartfónov. V útrobách nachádzame okrem batérie tiež priestor pre jednu microSIM kartu a pamäťové médium formátu microSD. Huawei hovorí o maximálnej podporovanej kapacite 32 GB.

fotogaléria
Akumulátor s kapacitou 2 000 mAh sa tvári ako Zdroj: Ľubomír Vnuk

HD je tak akurát

Aj keď je hlavnou devízou telefónu uhlopriečka displeja, napriek nízkej cene sa výrazne nešetrilo na ďalších parametroch IPS LCD panelu. Musíme uznať, že vo svojej cenovej skupine patrí k tomu najlepšiemu. HD rozlíšenie plne postačuje na jemné zobrazenie (294 ppi) a farby sa pri náklonoch výrazne nestrácajú. Farby síce nie sú také pestré ako pri niektorých kórejských telefónoch, no inak si displej zaslúži pochvalu.

fotogaléria
Pod displejom sa rafinovane ukrýva trojica Zdroj: Ľubomír Vnuk

Hardvér vyzerá spočiatku veľmi sľubne. 1,2-gigahertzové štvorjadro s čipsetom Snapdragon 410 a grafickým akcelerátorom Adreno 306 vôbec nie sú na zahodenie. Zabíja ich však 1 GB pamäte RAM, ktorý za aktívnejším majiteľom občas nestíha. Dôvodom je najmä operačný systém, ktorý zdobí nadstavba Emotion UI 3.0.

Nadstavba Emotion UI sa netrafí do vkusu úplne každému. V tomto prípade by si zaslúžila lepšie vyladenie, systém občas bojuje s gigabajtovou kapacitou RAM zaváhaním, mrznutím či padaním aplikácií

Základom pre ňu sa stal Android vo verzii 4.4.4 KitKat, o možnosti aktualizácie na Lollipop sa zatiaľ príliš nehovorí. Grafické i funkčné úpravy výrobcu sú viac než viditeľné. Úplne chýba hlavná ponuka tak, ako ju poznáme z iných Androidov. Namiesto toho je zlúčená s domovskou obrazovkou. Prostredie vieme oživiť niekoľkými zaujímavými motívmi a chýbať nesmú ani widgety.

Napriek odlišnostiam nie je ovládanie náročné a zvládne ho aj menej skúsený používateľ. Dokonca je pripravený aj takzvaný jednoduchý režim, ktorý na domovskej obrazovke ponúkne odkazy na najpoužívanejšie funkcie vo forme rozmerných ikon.

Jednoduchý režim môže byť určený napríklad starším používateľom, ktorých hromada zbytočných ikon rozptyľuje - Farebné motívy dokážu výrazne zmeniť vzhľad ponuky aj ikon

Demoverzie hier? Aký je rok?

Iniciatívny výrobca sa nespolieha len na štandardnú výbavu systému Android, majiteľ bude podľa neho potrebovať aj kopec iných vecí. Za správcu pamäte, klientov sociálnych sietí Facebook a Twitter, predpoveď počasia, baterku či lupu dávame palec hore. Čo však máme robiť s piatimi hrami, z ktorých štyri sú demoverzie ponúkajúce možnosť zahrať sa päťkrát po tri minúty, to naozaj nevieme. Gameloft si očividne presadil masívnu reklamu, priamo v ponuke nájdeme tiež odkaz na zvyšok jeho hernej ponuky.

Jednou z milých a užitočných funkcií je takáto lupa. Obraz nezaostruje, mobil je potrebné priložiť ku snímanému obrazu na vzdialenosť zhruba päť centimetrov - HiCare ocenia skôr majitelia mimo hraníc našej republiky. Centrum služieb sa totiž na Slovensku nenachádza, pomôže aspoň link na diskusné fórum - Gameloft pretlačil do telefónu niekoľko vlastných hier. Okrem jednej ale ide iba o demoverzie, ktoré si dlho nezahráme

Za zlatý klinec zbytočnosti ale považujeme samostatnú ikonu pre uzamknutie obrazovky, zahrabanú kdesi v zložke Nástroje. Jej účel je totožný s hardvérovým klávesom pre zamknutie displeja.

Z ďalších doplnkov spomeňme nie práve populárnu cloudovú službu Bitcasa, ponúkajúcu 20 gigabajtov priestoru, či zákaznícku starostlivosť HiCare. Tá okrem iného prezradí najbližšie centrum služieb Huawei, pre nás je to Budapešť. Chýbať nesmie známy kancelársky balík Kingsoft Office.

Dáta ľavou zadnou

Mobil veľmi príjemne prekvapuje dátovou výbavou. Podpora sietí HSPA je samozrejmosťou, LTE sa však v tejto cene až tak ľahko nehľadá. Dokonca sa nezabudlo ani na podporu NFC. Bluetooth je prítomný vo verzii 4.0 a Wi-Fi podporuje štandardy 802.11 b/g/n. Megabajty môžeme míňať napríklad dvojicou podobných webových prehliadačov, ktoré sú súčasťou základnej výbavy.

Dva webové prehliadače sú funkčne takmer totožné. Reakcie pri prehliadaní mohli byť omnoho rýchlejšie

Multimédiá zastupuje predovšetkým fotoaparát, snímajúci v maximálnom rozlíšení 8 Mpx. Pri práci mu pomáha automatické zaostrovanie a jednoduchý LED blesk. Z hľadiska funkčnej výbavy sa tešíme z nastavenia ISO, sekvenčného snímania, funkcie sledovania objektu, vyváženia bielej či dodatočných úprav.

fotogaléria
Drobná šošovka fotoaparátu nerobí zázraky Zdroj: Ľubomír Vnuk

Po praktickej stránke je to trochu horšie. Reakcie foťáku sú na dnešné pomery pomalé a horšie svetelné podmienky spôsobujú nemalé problémy. Pochváľme teda aspoň schopnosť zhotoviť FullHD video, a to aj napriek rozlíšeniu displeja, ktoré túto hodnotu nedosahuje.

Testovacie fotografie:

Fotoaparát sa trápi najmä s prepalmi a horšími svetelnými podmienkami

Hodnotenie: Koncoročná návnada

Huawei vytasil snáď všetky zbrane, ktoré mu mohli dopomôcť k výborným predajom modelu Ascend G620s. Veľký displej, sympatické biele i konzervatívne čierne farebné vyhotovenie, papierovo zaujímavá výbava, nasadenie do akciovej ponuky najväčšieho mobilného operátora a načasovanie na predvianočné obdobie. Aj bez toho by bol pritom schopný zaujať, s cenou okolo 170 eur vám totiž len tak niekto nedá päť palcov, štvorjadro, HD rozlíšenie, LTE a NFC.

S takýmto frontálnym útokom idú nedostatky bokom, a to vrátane slabšej kapacity RAM či menej kvalitného plastového tela. Miláčikom šetrných priaznivcov smartfónov už ale nemusí byť dlho. Na trh sa totiž valí nová Lumia 535 , ktorá rovnakú uhlopriečku ponúkne za ešte nižšiu cenu, pod 120 eur. A to v pútavých a pestrých farbách.