25.12.2014 08:00 | MobilMania

Ako ušetriť cez Vianoce: Volania, správy a dáta

Zdroj: dreamstime

Každý rok pošleme v období sviatkov množstvo správ a s blízkymi si telefonujeme častejšie. Ako nezaplatiť zbytočne veľa?

Ilustračná snímka Zdroj: dreamstime

Vianoce sa nezadržateľne blížia a mnoho Slovákov bude chcieť zapriať „šťastné a veselé“ aj blízkym, s ktorými nebudeme prežívať sviatočné obdobie priamo osobne. Pozrite si náš zoznam TOP3 tipov, ako komunikovať s rodinou či kamarátmi bez zbytočne vysokých faktúr.

1. Zvážte doplnkové balíčky

Budete počas sviatkov viac využívať hovory či správy? Zvážte aktiváciu doplnkových služieb, mohli by ste vďaka nim usporiť. Dobre si však treba premyslieť, či balíček naozaj využijete.

Na doplnkových balíkoch je postavený najmä program O2 Fér, vo forme paušálu alebo predplatenky. Aktivovať si ich však môžete aj k programom Happy od Telekomu či Ideálnym paušálom od Orangeu.

V prípade O2 je výhodou, že každý z balíčkov – zahŕňajúcich všetky slovenské siete – platí aj pri hovoroch či SMSkách zo SR a ČR do celej Európskej únie.

Operátori ponúkajú i krátkodobé možnosti, ako počas sviatkov telefonovať a písať SMS:

  • O2: Za aktiváciu balíka v priebehu fakturačného obdobia sa naúčtuje len pomerná časť sumy. Napríklad pri fakturačnom období od 1. do 31. dňa v mesiaci a aktivácii balíčka na Štedrý deň zaplatíte len zhruba štvrtinu jeho mesačnej ceny. Alikvotne sa zmení aj balíček s určeným počtom voľných minút či správ – pre ilustráciu, z bežných 100 minút v balíčku na mesiac by ste mali k dispozícii len jednu štvrtinu, čiže 25 minút až do konca fakturačného obdobia. Pri neobmedzených volaniach ale stále máte k dispozícii celý balíček.
  • Telekom: Niektoré balíčky (napríklad neobmedzené SMS/MMS) sa dajú podľa informácií z infolinky aktivovať aj na časť zúčtovacieho obdobia a vtedy zaplatíte len rozpočítanú časť mesačného poplatku. Netýka sa to ale napríklad stominútového doplnkového balíka, doplnili nám na zákazníckej linke.
  • Orange: Doplnkový balíček si môžete aktivovať buď k novému fakturačnému obdobiu alebo v niektorých prípadoch aj v priebehu aktuálneho zúčtovacieho obdobia – aj keď ste však službu nevyužívali po celý mesiac, zaplatíte za ňu celú sumu.

V nevýhode sú majitelia predplatených kariet. Pri O2 Fér platia doplnkové balíčky vždy celých 30 dní. Orange má nekonečné balíky – k predplatenke Šikovná Prima – s platnosťou sedem dní.

V prípade Telekomu sú tiež niektoré doplnky k dispozícii s platnosťou na jeden týždeň (neobmedzené Telekom volania a neobmedzené SMS).

2. Vo vlastnej sieti výhodnejšie

Dá sa predpokladať, že s okruhom zopár najbližších ste v kontakte najčastejšie. Rok 2014 potvrdil, že zákazníkovi sa oplatí, pokiaľ má blízkych s číslami v rámci jednej mobilnej siete, a tak dokáže usporiť vďaka rozličným operátorským akciám. Aj na Vianoce odporúčame tieto výhody zužitkovať:

  • Orangebezplatné volania a správy pre rodinu vo vlastnej sieti: vzťahuje sa vždy len na päť členov rodiny či priateľov. Tí si medzi sebou môžu volať a posielať správy (SMS i MMS) zadarmo.Pokračovanie článku pod reklamou Podmienkou je, že aspoň jeden z takejto skupiny zákazníkov musí mať paušál s mesačným poplatkom minimálne 20 eur. Iba vtedy získa možnosť vytvoriť so štyri blízkymi skupinu pre bezplatné volania. V rámci nej si zadarmo volá všetkých päť čísel navzájom. Ak paušál klesne pod hladinu, po 1 mesiaci sa výhoda zruší.
  • Súčasťou paušálov Happy od Telekomu sú bezplatné volania vo vlastnej sieti a do všetkých pevných sietí v SR. Od paušálu Happy M a vyššie je táto možnosť dostupná bez časových obmedzení, v prípade variantu XS je obmedzená na obdobie mimo špičky (od 19. do 7. hodiny) a cez víkendy – pozor, nie cez sviatky, v tom prípade stále platí len mimo špičky.
  • O2 má neobmedzené volania vo vlastnej sieti po prvej minúte, čiže platí limit trinásť centov za hovor. Ponuka platí pre zákazníkov predplatenky i nulového paušálu O2 Fér. Zároveň je k dispozícii vianočná akcia – volania na jedno O2 číslo na mesiac bez poplatkov.

Operátori majú aj doplnkové balíčky špeciálne určené pre komunikáciu s blízkymi, podrobne sme sa im venovali v samostatnom článku .

3. Dátový balík sa bude hodiť

Komunikácia cez internet výrazne naberá na popularite vďaka službám ako WhatsApp či Viber . Telefonovať, realizovať videohovory či posielať si navzájom správy sa dá aj bezplatne, ak máte aktivovaný vhodný dátový balík (alebo používate Wi-Fi pripojenie).

Pre občasných používateľov môže byť dobrou voľbou denný internet:

  • O2: strop 50 centov na deň – 250 MB v daný deň môžete stiahnuť plnou rýchlosťou, následne príde spomalenie na 48 kbit/s (platí pre O2 Fér od O2 a takisto pre predplatenku i paušál od Tesco mobile)
  • Easy Pecka od Telekomu – 200 MB na deň, maximum 50 centov, po vyčerpaní spomalenie na 64 kbit/s
  • Orange má pre zákazníkov bez dátového balíčka klesajúcu tarifu – najdrahšie sú však práve úvodné megabajty, a preto sa prakticky vždy oplatí aspoň najnižší dátový balík

Pokiaľ máte od operátora paušál s mesačným poplatkom, zistite si, aké možnosti surfovania zahŕňa v cene. Operátori v uplynulom roku zvyšovali objemy dát v balíčkoch.

Orange prišiel s vylepšeniami dát spolu s júlovým uvedením LTE.

O2 umožňuje intenzívnejšie surfovanie pri vybraných paušáloch od konca augusta a takisto operátor pridal možnosť získať viac dát namiesto bonusu na telefón.

Telekom v lete nasledoval Orange a zrušil príplatky za službu 4G internetu, pričom zároveň zvyšoval dáta v prípade vyšších programov Happy.