26.12.2014 09:23 | Bleskovky MobilMania.sk

OnePlus sága pokračuje. Súd povolil predaj smartfónu One v Indii

Zdroj: redakcia

Čínsky výrobca nasleduje vzor Xiaomi a dočasne môže opäť predávať svoje zariadenia na indickom trhu.

Mladá čínska spoločnosť OnePlus zaznamenala malé víťazstvo v spore proti Micromaxu. Až do ďalšieho súdneho procesu môže na indickom trhu opäť predávať svoj smartfón OnePlus One. Spor sa týka systému CyanogenMod založenom na Androide, informoval portál AndroidAuthority.com.

Čítajte aj OnePlus sága pokračuje. Súd povolil predaj smartfónu One v Indii

Za všetkým stojí nepochopiteľný krok zo strany dodávateľa softvéru Cyanogen Inc, ktorý uzavrel exkluzívne partnerstvo s indickým výrobcom Micromax. To sa má vzťahovať na indický trh, na ktorý OnePlus práve vstúpilo.

„Nevieme vysvetliť rozhodnutie Cyanogenu, pretože mu sami úplne nerozumieme,“ nechalo sa počuť OnePlus v otvorenom liste svojim indickým zákazníkom. Tých čaká ešte jedna nepríjemnosť, pretože Cyanogen oficiálne potvrdil, že indickú verziu smartfónu One nebude ďalej softvérovo podporovať. Terajší majitelia smartfónov od OnePlus sa tak už žiadnej oficiálnej aktualizácie nedočkajú.

Súd bude rozhodovať opäť

Pôvodné súdne rozhodnutie o zákaze predaja umožňovalo čínskemu výrobcovi dopredanie súčasných skladových zásob počas nasledujúcich troch mesiacov od verdiktu. Zakazovalo však akýkoľvek ďalší import zariadení so systémom CyanogenMod.

Čítajte aj OnePlus sága pokračuje. Súd povolil predaj smartfónu One v Indii

OnePlus však oponovalo, že Micromax nie je jeho priamym konkurentom, keďže indický výrobca sa zvykol sústrediť najmä na low-end segment, zatiaľ čo OnePlus One je vyslovene vlajková loď. Zdá sa, že súd túto námietku uznal a prípad posunul na ďalšie prešetrenie s tým, že do ďalšieho oficiálneho rozhodnutia má OnePlus opätovne právo predávať v Indii svoje smartfóny.

Definitívne riešenie? Vlastný systém

Čínska firma tak získala niekoľko týždňov navyše, no celkové víťazstvo v súdnom spore stále nie je ničím istým. OnePlus tak musí hľadať zadné vrátka a tými je zrejme vlastná ROM, ktorú už spoločnosť oficiálne potvrdila .

Čítajte aj OnePlus sága pokračuje. Súd povolil predaj smartfónu One v Indii

Vlastná verzia systému by tak vyriešila problémy so súdnymi spormi a zároveň aj aktualizáciami, keďže softvér zrejme bude dostupný aj pre súčasných majiteľov zariadení. Tí si smartfón mohli zakúpiť cez Amazon India, no tak ako vo zvyšku sveta, len cez pozvánkový systém.

Otázkou zostáva, či tento súdny spor nebol posledným klincom do rakvy partnerstva medzi OnePlus a Cyanogen Inc. Už dlhšie sa totiž hovorilo, že čínsky výrobca pre svoj pripravovaný OnePlus Two nevyberie softvér od populárnej spoločnosti a ako sa ukázalo, pripravovaná vlastná ROM založená na Androide 5.0 Lollipop nebola len plán B pre indický trh, no dlhšie pripravovaný krok.

TIP: Nevhodný darček? Vymeňte ho na Bazár.sk