28.12.2014 06:00 | MobilMania

Živá diskusia: Ktorý mobilný produkt vás v roku 2014 ohúril?

Zdroj: dreamstime

Tento rok bol na mobilné novinky vskutku štedrý. Ktoré zariadenia najviac oslovili redaktorov MobilMania.sk?

Rok 2014 sa pomaly chýli ku koncu. Prichádza rad na otváranie šampanského a privítanie nových zajtrajškov. Ešte predtým si ale v krátkosti zaspomínajme na uplynulé mesiace, ktoré nám na trhu mobilných zariadení dožičili mnoho sladkého ovocia. Ktoré mobilné novinky vytŕčajú z radu najviac podľa redaktorov MobilMania.sk?

Ján Trangel: Rok vzostupu čínskych výrobcov

Použité technológie, dizajn, vyladenie softvéru... v týchto disciplínach sa už silné čínske značky dotiahli na svojich tradičnejších konkurentov. Hneď ako sa ešte priučia remeslu marketingu, začnú mať aj najsilnejší hráči súčasnosti riadny problém. Pozitívnym prekvapením je pre mňa Lenovo, ktoré zobralo náš trh so smartfónmi útokom a prichádza s dobre použiteľnými produktmi. Obzvlášť sa mi pozdával veľký tabletofón Vibe Z2 Pro , potenciál ale má aj štýlový model Vibe X2 .

Veľmi dobrý rok mal výrobca Xiaomi. Taký rast predajov, aký dosiahol tento čínsky drak, zaznamenal v minulosti hádam len Apple po príchode prvého iPhonu. Portfóliom pokrýva všetky cenové aj veľkostné triedy a špičkový model Mi 4 sa radí medzi to najlepšie, čo je možné vo svete smartfónov kúpiť.

fotogaléria
Honor 6 Zdroj: výrobca

Kus dobrej práce odviedol tiež Huawei. Sám za seba napríklad s tabletofónom Ascend Mate7 , ale aj so svojou novou značkou Honor. Model Honor 6 s cenou 330 eur vo vyššej strednej triede iba ťažko hľadá konkurenciu. Obrovský potenciál v sebe ukrýva i Meizu, ktoré tiež opatrne skúma náš trh. V krátkom závese za sebou k nám prišli modely MX3MX4 , ktoré nás opäť presvedčili, že títo Číňania skutočne vedia, čo robia.

Ľubomír Vnuk: Konečne väčší iPhone

Priznávam, že tento rok som šiel s davom a moju pozornosť najviac priťahoval nový iPhone. Ako dlhoročný, zväčša spokojný používateľ platformy iOS som bol pripravený vymeniť dvojročný model. Testovanie konkurencie s Androidom zanechalo následky a väčšiu uhlopriečku som už pri výbere nového smartfónu považoval za podmienku. Ak by to nesplnil iPhone, dostal by priestor iný operačný systém.

Čítajte aj Živá diskusia: Ktorý mobilný produkt vás v roku 2014 ohúril?

Apple napokon, ako to býva zvykom, v niečom oslnil, no v mnohých smeroch aj sklamal. Na povrch časom vyplávali nedostatky, ktoré k top smartfónu za „top“ cenu nepatria, spomeňme napríklad vôľu prepínača hlasitosti, legendárne ohýbanie , ľahko poškriabateľný displej či aférku s nevydarenou aktualizáciou systému .

fotogaléria
iPhone 6 Zdroj: výrobca

Fakt, že je novinka nedostatkovým tovarom a ľudia pri spustení predaja predvádzajú šialenosti hraničiace so zdravým rozumom , rozumného priaznivca značky začínajú odpudzovať ešte viac. Myslím, že budúci rok sa budem viac tešiť na niečo iné, napríklad koncept modulárneho smartfónu či novinky od BlackBerry.

Martin Paluš: Kam sa hrabe iPhone, ja mám svoj náramok

Popri všetkých fantastických smartfónoch, tabletoch či ultrabookoch, s ktorými som mal v roku 2014 dočinenia, sa mi do pamäte a môjho života najintenzívnejšie vryl inteligentný kúsok gumy, ktorý nosím na ruke. Zariadením, o ktorom môžem úprimne povedať, že zásadne ovplyvnilo moje každodenné fungovanie, je náramok Jawbone UP24.

Dizajnovo jednoduchý doplnok mi pomáha držať si prehľad, o tom koľko krokov denne spravím, aké prejdem vzdialenosti, ako zdravo spím, koľko spálim kalórií a dáva mi tipy, ako sa zbaviť postavy vyformovanej do tvaru guličky. Na nabíjačku sa vypýta len raz týždenne a dokonca ma vie zobudiť v ten najvhodnejší moment. S pomocou mobilných aplikácii tak vytvára komplexný obraz o životnom štýle.

fotogaléria
Jawbone UP24 Zdroj: výrobca

Prepojenie osobných technológií a zdravia je pre mňa fascinujúce. Ak sme dnes len na začiatku cesty za dokonalou harmóniou technológie a človeka, neviem sa dočkať, čo je na jej konci.

Ktorý mobilný produkt zaujal tento rok najviac vás? Podeľte sa o názor v diskusii pod článkom.

TIP: Nevhodný darček? Vymeňte ho na Bazár.sk