29.12.2014 07:00 | MobilMania

Recenzia Lenovo Vibe X2: Platí sa za štýl

Zdroj: Ján Trangel

Špičkovo vybavený smartfón s nevšedným krytom. Papierovo výkonom poráža HTC One (M8) aj Samsung Galaxy S5.

Lenovo má všetky predpoklady stať sa prvou čínskou značkou, ktorá si v oblasti smartfónov získa srdcia Slovákov. Áno, Huawei, ZTE i Alcatel Onetouch sú tu dlhšie a Xiaomi, Honor či Meizu majú veľmi agresívne cenovky. Ale Lenovo môže ťažiť z veľmi dobrej znalosti značky predovšetkým medzi notebookmi. A práve takéto preklenutie počiatočnej nedôvery môže byť tou správnou esenciou na úspech. Otestovali sme dobre vybavený a ambiciózny model Lenovo Vibe X2, ktorý stavil predovšetkým na dizajn.

fotogaléria
Lenovo Vibe X2 je produktom čínskej dizajnovej Zdroj: Ján Trangel

Tri vrstvy

Lenovo pripravilo pre model Vibe X2 zaujímavý dizajnový prvok - vrstvy, ktoré je možné pozorovať zboku. Najviac vyniknú práve na testovanom červenom kúsku, zaujímavo ale pôsobia aj na bielom i bronzovom. Zadná strana je matná a drsná, nie však protišmyková. Počas testovania sa na nej neobjavili žiadne škrabance. Pre istotu ale výrobca priamo v balení dodáva aj na mieru vyrobený priesvitný plastový kryt.

fotogaléria
Jednotlivé vrstvy vytvárajú zaujímavý dizajnový Zdroj: Ján Trangel

Zadný kryt nie je odnímateľný a batéria sa nedá vybrať. SIM sa vkladá do slotu na ľavej strane, na jeho vybratie je potrebný dodávaný špendlík. Pochváliť musíme špičkové továrenské spracovanie. Napriek nízkej hmotnosti a malej hrúbke pôsobí Vibe X2 masívne, ani pri stláčaní nevŕzga a neprehýba sa.

fotogaléria
Priamo v balení sa nachádza priehľadný ochranný Zdroj: Ján Trangel

Integrovaná batéria má kapacitu 2 300 mAh a zariadenie dokáže v praxi napájať asi jeden a pol dňa, pri striedmejšom používaní aj dva dni. Z týchto hodnôt rozhodne na zadok nepadáme, ale podstatné je, že počas testu sa nám aj pri veľmi intenzívnej záťaži podarilo dokončiť aj náročný pracovný deň.

Integrované sú aj základné šetriace funkcie, ktoré napríklad dokážu obmedziť výkon procesora či deaktivovať aplikácie a systémové súčasti.

fotogaléria
Dve hranaté tlačidlá na pravej strane vystupujú Zdroj: Ján Trangel

Displej mohol byť aj lepší

Predná strana telefónu s päťpalcovým displejom má čierne okraje, vo vrchnej časti kameru pre selfies a na spodku trojicu senzorových tlačidiel pre systémové úlohy. Tento prvok sa už dnes bežne nevidí a Lenovo musíme pochváliť, že drahocenné milimetre z displeja nemusia uberať virtuálne tlačidlá. Samotný displej meria po uhlopriečke 5 palcov a pracuje vo FullHD rozlíšení.

fotogaléria
Pod displejom sa nachádza trojica senzorových, Zdroj: Ján Trangel

Displej je vyrobený technológiou IPS a má pekné, žiarivé farby – aj keď biela je pri základnom nastavení mierne zažltnutá. Softvérovo je ale možné farebné nastavenia regulovať vo vskutku štedrom rozsahu. Displej má dobré pozorovacie uhly, aj keď pri náklone majú tmavšie farby tendenciu blednúť. Pri zobrazení čiernej farby sú po okrajoch badateľné trošičku bledšie miesta. IPS displeje nedokážu jednotlivé body pri zobrazení čiernej úplne vypnúť, iba ich tienia. Oproti AMOLED displejom teda vždy budú mať hendikep.

fotogaléria
Displej má pekné, sýte farby. Netradičné sú veľmi Zdroj: Ján Trangel

Ku cti mu ale slúži kvalitný povrch, ktorý statočne odoláva znečisteniam a nie je ani príliš lesklý. V kombinácii so špeciálnym režimom maximálneho jasu tak nie je problém ani používanie na priamom slnku.

Osemjadrový rýchlik

Jedna lahôdka sa nachádza aj pod krytmi. Lenovo Vibe X2 totižto používa čipset MediatTek MT6595m True8Core, ktorý pozostáva z dvoch štvorjadrových blokov. Jeden s jadrom Cortex A17 je taktovaný na 2 GHz, druhý Cortex A7 má takt 1,7 GHz. O grafiku sa stará jadro PowerVR G600. Vnútorná pamäť má kapacitu 32 GB a nie je ju možné rozšíriť kartami MicroSD. Operačná pamäť má kapacitu iba 2 GB. To je trošku škoda, v dnešnej dobe by si už zariadenie tohto formátu a predovšetkým ceny zaslúžilo gigabajty tri.

Operačným systémom je Android 4.4.2 KitKat s pomerne agresívnou grafickou nadstavbou priamo od Lenova. Detaily aj dostupné extra aplikácie sme si už podrobne popísali vo veľkom teste tabletofónu Lenovo Vibe Z2 Pro . Nebudeme sa preto opakovať, iba zhrnieme, že čínsky výrobca bol pri rozdávaní extra aplikácií veľmi štedrý a myslel na všetky oblasti použitia.

Operačný systém Android je doplnený o výraznú grafickú nadstavbu. Na rozdiel od modelu Vibe Z2 Pro nie je pri X2 možné prepnúť zariadenie do režimu „surového“ Androidu

Oproti spomínanému tabletofónu má ale Vibe X2 podstatne lepšie odladený softvér. Po prvom zapnutí si automaticky stiahol až štyri aktualizácie; a podľa všetkého to pomohlo. Počas testovania nám ani jediný raz nezamrzol a badateľné neboli ani spomalenia pri bežných činnostiach. V tomto smere teda ide o zásadné zlepšenie.

Lenovo Vibe X2 si hneď po vybalení vypýtalo štyri aktualizácie. Po ich nainštalovaní bol softvér veľmi dobre odladený, bez zbytočného zasekávania či mrznutia

Osemjadrový čipset poskytuje dostatok papierového aj reálneho výkonu. V AnTuTu benchmarku dokonca prekonal HTC One (M8) či Samsung Galaxy S5 . Pri bežnom používaní sme rovnako nezaznamenali žiadne obmedzenia. Výkon tohto zariadenia je dostatočný aj pre najnáročnejších používateľov a umožňuje pohodlné spúšťanie všetkých súčasných mobilných aplikácií a hier. Napriek vyššiemu výkonu osemjadrového procesora sme počas testovania nezaznamenali nadmerné zahrievanie.

Štandardne má X2 veľmi dobré výsledky v benchmarku AnTuTu. V prípade potreby je ale možné procesor podtaktovať, znížiť výkon a vylepšiť výdrž batérie

Samozrejmosťou je prítomnosť dvojice fotoaparátov – predný má rozlíšenie snímača 5 Mpx, hlavný až 13 Mpx. Bohužiaľ, na rozdiel od modelov Vibe Z2 a Z2 Pro nemá integrovanú optickú stabilizáciu. Výsledné fotografie sú teda skôr priemerné, žiadne obrazové orgie očakávať netreba.

fotogaléria
. Zdroj: Ján Trangel

Platí sa za štýl

Lenovo vyjadrilo svoje nemalé ambície na cenovke. Model Vibe X2 totižto štartuje s odporúčanou cenou 399 eur s DPH, čo je vzhľadom na výbavu podstatne viac, než sme čakali. V tomto prípade sa ale platí za štýl a nevšedný dizajn s tromi vrstvami. Pokiaľ to pre vás nie je dostatočnou hodnotou, lepšie bude poobzerať sa po iných zariadeniach. Z ponuky Lenova si pozornosť zaslúži nový model Vibe Z2, medzi konkurenciou sú atraktívnymi voľbami napríklad stále aktuálny top smartfón LG G3 či lepšie vybavený model Honor 6 s cenou okolo 330 eur.

Keď sa ale zmierite sa s vyššou cenou a pre nové Lenovo Vibe X2 sa rozhodnete, neurobíte chybu. Potešilo nás kvalitné továrenské vyhotovenie, výkonný hardvér a predovšetkým dobre odladený operačný systém. Škoda len priveľmi agresívnej grafickej nadstavby, ktorá zasahuje do úplne všetkých zákutí systému.

Názov zariadenia Lenovo Vibe X2
Kódové a iné označenia X2-EU
Rozmery 140,2 × 68,6 × 7,3 mm
Hmotnosť 120 g
Uhlopriečka displeja 5,0 palca
Technológia a rozlíšenie displeja IPS, 1080 × 1920 bodov
Čipset Qualcomm Snapdragon 400
Procesor 8-jadrový (4 jadrá 2,0 GHz a 4 jadrá 1,7 GHz)
Grafické jadro PowerVR G600
Operačná pamäť 2 GB
Priestor pre dáta 32 GB + MicroSD
Počet súčasne aktívnych SIM 1 SIM
Podpora LTE Áno, Cat4 (150 Mbit/s download)
Hlavný fotoaparát 12 Mpx
Sekundárny fotoaparát 5 Mpx
Operačný systém Android 4.4.2
Cena s DPH 390 eur