30.12.2014 13:17 | Bleskovky MobilMania.sk

Historici vytvárajú eBádateľnu určenú aj pre verejnosť

Zdroj: dreamstime

Vojenský historický ústav získal takmer tri milióny eur na vytvorenie Centra výskumu zbierkových predmetov.

K dokumentom Vojenského historického ústavu (VHÚ) budú mať záujemcovia z radov odbornej, ale aj širšej verejnosti ľahší prístup. Umožní im to projekt Vybudovanie informačno-technického zabezpečenia pre zvýšenie kvality výskumu ústavu, na ktorý získali takmer tri milióny eur v rámci operačného programu Európskej únie Výskum a vývoj. Ako informoval agentúru SITA riaditeľ ústavu Miloslav Čaplovič, spustenie projektu je naplánované na jún 2015. Jeho hlavným cieľom je zvýšenie kvality výskumu ústavu.

V rámci projektu vytvárajú Centrum výskumu zbierkových predmetov, ktoré sa bude skladať z troch častí. Prvá z nich bude slúžiť na sprístupnenie objektov zo zbierok, pričom VHÚ umožní aj ich výskum. Druhá bude slúžiť na vybudovanie digitálneho archívu. Vytvoria aj portál eBádateľňa, ktorý umožní sprístupnenie zdrojov a výsledkov Vojenského historického ústavu pre interných bádateľov a pracovníkov ústavu, externým žiadateľom a bádateľom z radov odbornej, ale aj širšej verejnosti.

Projekt realizujú v objektoch a priestoroch Vojenského historického múzea v Piešťanoch a Múzejného oddelenia Vojenského historického múzea vo Svidníku.

(SITA)