31.12.2014 10:12 | Bleskovky MobilMania.sk

O2 k údajne nešifrovanej 3G sieti: Zabezpečenie je štandardné

Zdroj: archív

Bezpečnostný expert prišiel so štúdiou, v ktorej upozornil na údajné nebezpečné zraniteľnosti v sieti slovenského O2.

Ak ste používali 3G sieť od O2, potenciálny útočník mohol ľahko odchytiť vaše hovory, správy či dáta.  To sú zistenia z júna tohto roku prezentované bezpečnostným odborníkom Karstenom Nohlom na konferencii 31C3 , ktorá sa konala predošlé dni. Na tému upozornil portál DSL.sk či nemecký Der Spiegel .

Čítajte aj O2 k údajne nešifrovanej 3G sieti: Zabezpečenie je štandardné

O2 zareagovalo iba v krátkosti. „Sieť od O2 je štandardne zabezpečená a šifrovaná,“ uviedla pre MobilManiu hovorkyňa O2 Martina Jamrichová.

Operátor však nepovedal, či ohrozenie bolo reálne minimálne v minulosti – dáta totiž vychádzajú z júnových meraní. Rovnako sa O2 nevyjadrilo k miere rizika na strane zákazníka.

Lacné odpočúvanie

Okrem jednej slovenskej siete by mali byť nešifrované aj štyri ďalšie, a to mimo európsky kontinent – dve v Južnej Kórei a jedna v Kambodži i v Indii. Zariadenie na odchytenie komunikácie v nedostatočne zabezpečenej 3G sieti stojí 420 eur, odhadol Nohl vo vyjadrení pre DSL.

„Mobilné na siete na Slovensku majú implementované iba niektoré spomedzi bezpečnostných opatrení zaznamenaných v ostatných sieťach,“ píše v správe Security Research Labs pre Slovensko.

fotogaléria
. Zdroj: Security Research Labs

Výskum zachytáva aj siete ostatných mobilných operátorov, teda Orangeu a Telekomu (uvedeného ešte pod dnes už neaktuálnym názvom T-Mobile):

fotogaléria
Čím vyššia hodnota, tým lepšia bezpečnosť Zdroj: Security Research Labs

Na článku spolupracoval Filip Hanker