6.1.2015 09:00 | MobilMania

Asus predstavil ZenFone 2 so 4 GB RAM a fotomobil Zenfone Zoom

Zdroj: Asus

Dvojica nových smartfónov sa pokúsi zaujať veľkou kapacitou RAM či fotoaparátom s 3-násobným optickým priblížením.

Spoločnosť Asus počas tlačovej konferencie na podujatí CES 2015 v Las Vegas predstavila dva nové prírastky do modelovej línie ZenFone. Tešiť sa tak môžeme na nástupcu minuloročných noviniek s procesorom Intel Atom či na smartfón ZenFone Zoom, ktorý zaujme netradičným fotoaparátom.

TIP: Novinky veľtrhu CES 2015 v Las Vegas (špeciálna rubrika)

Prvý smartfón so 4 GB RAM

Taiwanská firma na pódiu ukázala pripravovanú vlajkovú loď ZenFone 2. Ako prvá medzi smartfónmi sa môže pýšiť veľkosťou operačnej pamäte RAM, ktorá dosahuje 4 GB. Na trh sa však dostane aj verzia s 2 GB RAM.

fotogaléria
Vlajková loď ZenFone 2 príde na trh v celokovovom Zdroj: Asus

Výpočtový výkon zabezpečí 64-bitový štvorjadrový čip Intel Atom Z3580 taktovaný na 2,3 GHz. Na prednej strane zariadenia dominuje 5,5-palcový IPS displej s Full HD rozlíšením (1 920 x 1 080 obrazových bodov), čo znamená 403 ppi (hustota pixelov na jeden palec).

fotogaléria
O spustenie najnovších aplikácií a hier sa Zdroj: Asus

Spoločnosť sa chváli aj priaznivým pomerom veľkosti displeja vzhľadom na rozmery zariadenia. Displej totiž zaberá 72 percent predného panelu. Pre porovnanie, iPhone 6 Plus má tento pomer na úrovni 68,3 percenta.

Pod 13-megapixelovým fotoaparátom sa na zadanej strane smartfónu, podobne ako poznáme zo zariadení LG G2 či G3 , nachádzajú tlačidlá na ovládanie hlasitosti a duálny LED blesk spolu s reproduktorom. Predná optika má 5Mpx.

fotogaléria
Na prednej strane smartfónu sa nachádza Zdroj: Asus

Novinka podporuje dátové prenosy cez siete LTE, technológiu WiFi 802.11ac, Bluetooth 4.0, NFC aj navigáciu prostredníctvom satelitov GPS a Glonass. Na trh príde vo verziách so 16, 32 a 64GB vnútorným úložiskom, ktoré bude rozšíriteľné vďaka prítomnosti slotu na pamäťové karty microSD.

Vo vnútri telefónu sa ukrýva batéria s kapacitou 3 000 mAh. Novinka bude fungovať na operačnom systéme Android 5.0 Lollipop s nadstavbou ZenUI a do predaja sa má dostať v marci s cenovkou 199 dolárov za základný model s 2 GB RAM.

fotogaléria
Zadný fotoaparát zachytí 13Mpx snímky Zdroj: Asus

Skúša to aj s fotomobilom

Ďalšou z predstavených noviniek je Asus ZenFone Zoom. Novinka bude vytŕčať z radu fotomobilov vďaka veľkému fotoaparátu s 3-násobným optickým priblížením. Príliš veľkých rozmerov prístroja sa vraj nemusíme obávať. Asus nás totiž ubezpečuje, že zariadenie je najtenšie spomedzi podobných smartfónov s optickým priblížením.

fotogaléria
Okrem 3-násobného optického priblíženia poskytuje Zdroj: Asus

So zariadením bude možné zachytiť fotografie v rozlíšení 13 megapixelov. Disponuje aj „laserovým zaostrovaním“ známym z LG G3 či optickou stabilizáciou obrazu. Selfie fotografie si bude možné zachytiť prednou 5Mpx optikou.

TIP: Novinky veľtrhu CES 2015 v Las Vegas (špeciálna rubrika)

Novinka bude, podobne ako ZenFone 2, disponovať 5,5-palcovým Full HD IPS displejom, podporou sietí LTE, WiFi 802.11ac či Bluetooth 4. Na určenie polohy poslúži technológia GPS a Glonass. Operačným  systémom bude Android 5.0 Lollipop. Za kvalitnú optiku si však bude treba priplatiť. Novinka sa v USA bude predávať za 399 dolárov.

Ceny v eurách by mali byť analogické.