8.1.2015 13:31 | Bleskovky MobilMania.sk

Apple za posledný štvrťrok údajne predal takmer 70 miliónov iPhonov

Zdroj: Apple

Podľa analýzy expertov z banky UBS prekonajú predaje smartfónov od Apple všetky očakávania.

Tím expertov zo švajčiarskej banky UBS predpokladá, že Applu sa v predajoch smartfónov v poslednom štvrťroku 2014 podarilo prekonať aj minuloročné rekordy. Z ich analýzy vyplýva, že za uplynulý kvartál kalifornská spoločnosť predala 69,3 milióna iPhonov.

Pre porovnanie, za rovnaké obdobie minulého roka Apple zaknihoval 51 miliónov predaných kusov smartfónov, čo bol až do dnešných dní najlepší výsledok spoločnosti v jej histórii.

Dodávky iPhonov do rúk zákazníkov tak mali narásť až o 18,3 milióna kusov, čo predstavuje nezanedbateľný, takmer 36-percentný nárast. Analýza UBS je dokonca optimistickejšia ako názory investorov z Wall Steet, ktorí predpokladajú, že celkové predaje budú na úrovni 65,5 milióna zariadení.

Nový iPhone 6 má byť najobľúbenejším modelom Zdroj: Apple

Za radikálny nárast má byť zodpovedný hlavne zvýšený dopyt po prémiových smartfónoch na čínskom trhu. Experti z UBS tvrdia, že predaje iPhonov v Číne tvoria až 35 percent z celkového počtu všetkých dodaných kusov. V minulom roku podľa nich na tento kľúčový trh putovalo „len“ 22 percent predaných iPhonov, informoval portál AppleInsider.

Na základe optimistických dát zdvihla UBS aj očakávania v oblasti celkových tržieb spoločnosti. Predpovedá, že budú na úrovni približne 68 miliárd amerických dolárov (okolo 57 miliárd eur).

Čítajte aj Apple za posledný štvrťrok údajne predal takmer 70 miliónov iPhonov

Na zvýšený dopyt po smartfónoch technologického giganta vplýva aj jesenné predstavenie nových modelov iPhone 6 a iPhone 6 Plus , ktorým výrazne narástli uhlopriečky displejov. Apple tak reagoval na požiadavky zákazníkov, ktorí po podobnej zmene volali už dlho.

Pripomíname, že uvedené štatistiky nie sú oficiálnymi číslami, ale len odhadmi analytikov. Ako sa Apple darilo v realite, sa dozvieme až 27. januára, kedy budú zverejnené oficiálne finančné výsledky spoločnosti.

(1 EUR = 1,1831 USD)