12.1.2015 13:02 | Bleskovky MobilMania.sk

Samsung vyrobí nové smartfóny s Windows Phone. Ak Microsoft stiahne žalobu

Zdroj: archív

Kórejská spoločnosť dala Microsoftu podmienku. Samsungu musí odpustiť miliardu.

ikona samsung Zdroj: archív

Redmondský gigant minulý rok podal žalobu na spoločnosť Samsung. Stálo za ňou neplatenie licenčných poplatkov zo strany kórejského výrobcu. Ten chce spor ukončiť aj vďaka prísľubu, že Microsoftu pomôže zveľadiť platformu Windows Phone. Na tému upozornil portál KoreaTimes.

Predmetom súdneho sporu je licenčná zmluva z roku 2011 týkajúca sa zariadení s operačným systémom Android. Vďaka nej môže Samsung využívať vo svojich smartfónoch patenty americkej firmy v hodnote približne jednej miliardy amerických dolárov (846 miliónov eur). Kórejský výrobca však na konci roku 2013 prestal plniť svoje záväzky.

Čítajte aj Samsung vyrobí nové smartfóny s Windows Phone. Ak Microsoft stiahne žalobu

Skutočné obavy alebo spôsob ako ušetriť?

Samsung svoj krok odôvodňuje prípadným porušením protimonopolných zákonov. Po akvizícii Nokie Microsoftom sa totiž z kórejskej a americkej spoločnosti stali priami hardvéroví sokovia. „Dohody, teraz už medzi konkurentmi, môžu privolať obvinenia z nekalých praktík,“ vyjadril sa výrobca.

Samsung sa tak z procesu snaží vykľučkovať prísľubom, že začne vyrábať ďalšie modely smartfónov s operačným systémom Windows Phone. Údajne už spustil prvé testy zamerané na stabilitu platformy na svojich zariadeniach.

Podľa posledných správ by sme prvú novinku spoločnosti na poli Windows Phone mohli vidieť už v treťom kvartáli tohto roku. Všetko však závisí od času, za ktorý sa obaja kohúti dokážu dohodnúť. Microsoftu už vraj Samsungu ponúkol upravenie licenčných podmienok za predpokladu, že kórejský výrobca dodrží svoj sľub.

(1 EUR = 1,1813 USD)