14.1.2015 03:00 | MobilMania

Sony má aplikáciu, ktorá počas spánku hľadá liek na Alzheimera

Zdroj: Sony

Softvér pre mobilné zariadenia spadá do projektu Folding@home, ktorý zapája výpočtovú silu počítačov po celom svete.

Sony prostredníctvom svojho blogu oznámila sprístupnenie testovacej verzie aplikácie pre niektoré telefóny Xperia, vďaka ktorej, napríklad počas spánku ich majiteľa, vykonávajú výpočty pomáhajúce pri hľadaní liekov na vážne ochorenia.

Jeden za všetkých, všetci za jedného

Procesy v ľudskom tele sú nesmierne zložité. Niektoré veda už pochopila, no pri iných stále tápa. Ide najmä o hľadanie príčin vzniku rôznych zdravotných anomálií, ako je rakovina či Parkinsonova a Alzheimerova choroba. Na pochopenie týchto komplikovaných hádaniek je potrebná veľká výpočtová sila. Možným riešením je aj projekt Folding@home, ktorý do jednej výpočtovej siete zapája počítače dobrovoľníkov.

Nová aplikácia, ktorú Sony vyvíja so Stanfordskou univerzitou, je aktuálne dostupná v obchode Google Play pre všetky telefóny radu Xperia Z, ako aj modely Xperia T3 , T2 Ultra , M2 Aqua a C3 .

My sme aplikáciu vyskúšali konkrétne na Xperii Z1 . Rozhranie je jednoduché – pozostáva z niekoľkých základných nastavení, kde si používateľ zvolí čas spustenia výpočtov, pripojenie na Wi-Fi, či posielanie notifikácií v prípade dokončenia výpočtov. Tie prebiehajú len vtedy, keď je batéria plne nabitá a telefón je pripojený k nabíjačke.

Rozhranie aplikácie Folding@home pre telefóny Sony Xperia

Nesmierna sila

fotogaléria
Sony prezentuje silu smartfónov v jednej Zdroj: Sony

Podľa Sony niektoré smartfóny Xperia ponúkajú výpočtovú silu dosahujúcu 50 až 100 GFLOPS, no záleží od modelu a použitého čipsetu. Priemerom v dnešnom svete inteligentných telefónov je skôr hodnota okolo 30 GFLOPS.

Pri zapojení 50 tisícov smartfónov môže takáto výpočtová sieť dosiahnuť výkon 1 PFLOP, čo je svetový rekord projektu Folding@home z roku 2007, ktorý bol dosiahnutý pri zapojení konzol PlayStation 3. Pol milióna smartfónov by už dokázalo ponúknuť dvojnásobný výkon oproti sile celej siete Folding@home v súčasnosti.

Po ukončení testovacej fázy by mala byť aplikácia už čoskoro sprístupnená na všetky smartfóny s operačným systémom Android 4.4 (KitKat) a vyšším, teda pravdepodobne aj modely iných značiek.

Pripomeňme, že nejde o jediný projekt tohto druhu. Už dávnejšie sme informovali o hre Play to Cure: Genes in Space pre mobilné zariadenia, ktorá pomáha hľadať liek na rakovinu.

Za tip ďakujeme čitateľovi.