16.1.2015 01:00 | MobilMania
Video

Prvé modulárne telefóny od Google: Bude čo zlepšovať

Zdroj: Google

Pod označením Project Ara sa skrývajú nekonvenčné smartfóny s vymeniteľnými modulmi.

Firma Google pred časom vzbudila nemálo pozornosti projektom telefónov, ktoré sa naozaj vymykajú z davu. Využívajú totiž princíp modulov, takže si budeme môcť takpovediac „za chodu“ vymieňať napríklad čipy, displeje alebo iné komponenty.

fotogaléria
zdroj: Google Zdroj: Google

Či už z dôvodov ich poruchy alebo jednoducho vylepšovania doterajších parametrov. V súčasnosti v podstate existuje jediná možnosť, ako si vylepšiť smartfón z pohľadu jeho procesora či fotoaparátu: kúpa nového (a vylepšeného) modelu. Iné parametre telefónu pritom môžu byť pre nás dostačujúce, respektíve výmenu za nové nepotrebujú.

Čítajte aj Prvé modulárne telefóny od Google: Bude čo zlepšovať

Prvou lastovičkou je Spiral 2

Spoločnosť na svojej konferencii Project Ara Developers Conference prezradila dôležité detaily ohľadne najbližšej budúcnosti projektu. Z nich vyplýva, že projekt sa bude na trhu rozbiehať len veľmi pomaly a mnohých minimálne prvotná ponuka sklame.

Čítajte aj Prvé modulárne telefóny od Google: Bude čo zlepšovať

Akousi prvou lastovičkou medzi modulárnymi telefónmi bude zariadenie označené ako Spiral 2. Do predaja sa má dostať v priebehu tohto kalendárneho roka (zrejme v druhej polovici), pričom odštartuje v Portoriku. Google si tento „testovací trh“ zvolil podľa všetkého kvôli tomu, že ide o relatívne malý trh a zároveň so silnými väzbami na USA.

Zverejnené technické parametre naznačujú, že chystaný Spiral 2 nebude žiadnou vlajkovou loďou. Výbava podľa Google zahŕňa displejovú jednotku s rozlíšením 1 280  x 720 pixelov, dva aplikačné procesory Marvell PXA1928 a Nvidia Tegra K1, 5-megapixelový fotoaparát, microUSB port, batériu, reproduktor a tiež podporu pre 3G, Wi-Fi a Bluetooth.

fotogaléria
zdroj: Google Zdroj: Google

Slabšia výdrž, chystá sa zlepšenie

Batéria by mala ponúknuť o zhruba pätinu až tretinu nižšiu výdrž než priemerné smartfóny, čo asi budúcich majiteľov veľmi nepoteší. Pre zariadenie je v súčasnosti pripravených 11 funkčných modulov, no Google očakáva aspoň 30 modulov do konca tohto roka. Napríklad aj 4G modul.

fotogaléria
zdroj: Google Zdroj: Google

Google už zároveň výhľadovo počíta vo svojej roadmape s ďalšou verziou Spiral 3, ktorá by mala vniesť do projektu dôležité vylepšenia. Aj tento pilotný smartfón by sa mal objaviť na trhu v tomto roku. Spomína sa pri ňom napríklad vylepšený fotoaparát, výrazne vylepšená výdrž na batériu alebo 4G LTE konektivita v základnej výbave. Popracovať sa má aj na znižovaní výrobných nákladov. Na tému upozornili Liliputing.com či Phonearena.com .

Video: Projekt Ara sa predstavuje: