16.1.2015 06:30 | Bleskovky MobilMania.sk

Alza.cz ponúkala iPhone 6 za 29 eur. Objednávky ale zrušila

Zdroj: archív

Český internetový obchod na svojom webe pri niektorých produktoch uvádzal až 96-percentné zľavy. Tovar ale odmieta dodať.

Obchodníci v povianočnom období často lákajú na výpredaje, v ktorých je možné získať tovar za zlomok ceny, teda aspoň naoko. Magazín Mobil.iDnes.cz ale informoval o pomerne absurdnom prípade extrémnych zliav v českom internetovom obchode Alza.cz.

Spomínaný predajca pred niekoľkými dňami kvôli chybe v systéme u niektorých produktoch uvádzal až 96-percentné zľavy, z čoho pramenili absurdne nízke ceny. Zákazníci síce odoslali objednávku, no obchodník ju na druhý deň zrušil a tovar odmieta doručiť.

Podozrivo lacné

Napríklad iPhone 6 v 64 GB verzii bolo možné kúpiť za 799 českých korún s DPH, čo zodpovedá približne 29 eurám. V skutočnosti ale tento model na Alza.cz stojí 21 190 Kč (vyše 760 eur) s tým, že na Alza.sk sa momentálne predáva dokonca za 799 eur. Dotknutých produktov „v extrémnom výpredaji“ bolo ale omnoho viac.

Kto by nechcel kúpiť iPhone 6 za 799 Kč? (zdroj: Zdroj: Mobil.iDnes.cz, Alza.cz

Alza.cz ale namieta, že išlo len o chybu v systéme, a preto všetky objednávky na predmetné produkty stornovala, pričom ich počet odmieta konkretizovať.

„V stredu 7. januára 2015 sa na krátky okamih v našom e-shope zobrazilo chybou interného informačného systému niekoľko položiek tovaru s nereálnou cenou,“ potvrdila  pre server Mobil.iDnes.cz PR manažérka spoločnosti Alza.cz Šárka Jakoubková.

V práve sú zákazníci

Podľa odborníkov i Českej obchodnej inšpekcie sú ale v práve zákazníci a môžu sa ho domáhať súdnou cestou. Prijatím objednávky podľa nich zmluva vznikla, pričom odstúpiť od nej na diaľku môže len spotrebiteľ a nie predajca. Svoje tvrdenia opierajú o znenie nového občianskeho zákonníka.

Zmluvy daného typu ale môžu byť označené za neplatné z iných dôvodov. Vedúci pražskej osobnej poradne Tomáš Palla napríklad zmieňuje, že zmluva by mohla byť považovaná za neplatnú pre rozpor s dobrými mravmi. Konkrétne, ak si bol spotrebiteľ vedomý, že je uvedená cena chybná.

V tomto prípade ale hrá proti Alze.cz fakt, že na webe pri produktoch jasne graficky uvádzala 96-percentnú zľavu, z čoho zákazník mohol vydedukovať, že ide o platnú zľavu.

Akými ustanoveniami sa v prípade vzniku podobnej situácie riadi slovenská legislatíva, aktuálne zisťujeme.

(1 EUR = 27,841 CZK)