16.1.2015 08:21 | Bleskovky MobilMania.sk
Video

Nová aplikácia pomáha nevidiacim vidieť cez ich iPhone

Zdroj: Robocat

Bezplatná aplikácia spája nevidiacich a dobrovoľníkov, ktorí im popisujú, čo práve vidia.

Dánska vývojárska spoločnosť Robocat vyvinula vskutku originálnu pomôcku na pomoc zrakovo postihnutým. Open source aplikácia Be My Eyes (Buď mojimi očami) je súčasťou rovnomenného neziskového projektu a k dispozícii je zadarmo, zatiaľ len pre iOS.

Be My Eyes - helping blind see from Be My Eyes on Vimeo .

Be My Eyes funguje na jednoduchom princípe. Pri jej spustení si používateľ vyberie, či potrebuje pomôcť alebo naopak, pomoc ponúka.

Následne automaticky spojí dobrovoľníka s nevidiacim a zobrazí mu živý obraz z jeho iPhone kamery. Nevidiaci kamerou ukáže, čo potrebuje vedieť a človek na druhej strane mu to popíše.

Čítajte aj Nová aplikácia pomáha nevidiacim vidieť cez ich iPhone

Portál Gigaom cituje zakladateľa spoločnosti a hlavného vývojára Willi Wu, podľa ktorého bola celá služba najskôr niekoľko mesiacov testovaná v Dánsku a získali pre ňu už 700 dobrovoľníkov.

„Apple sa chystá zviditeľniť aplikáciu v App Store, čo ju pomôže spropagovať a získať ešte viac pomocníkov,“ povedal Wu.

„Nehľadáme iba pomáhajúcich, ale aj nevidiacich, aby získali pomoc, keď ju potrebujú," dodal a uviedol, že užitočné môže byť i hodnotenie jednotlivých dobrovoľníkov. Tí získavajú body za to, koľkým používateľom pomôžu.

fotogaléria
Dobrovoľníci získavajú za svoju pomoc body, čím Zdroj: Robocat

Vývojári dúfajú, že používateľská základňa sa rýchlo rozšíri a bude v nej dostatok pomáhajúcich na to, aby nevidiaci z rôznych krajín mohli získať pomoc v jazyku, ktorému rozumejú.