17.1.2015 10:08 | Bleskovky MobilMania.sk
Video

iPhone 6 vyslali do stratosféry v špeciálnom obale. Prežil

Zdroj: archív

Meteorologický balón vyniesol iPhone do výšky 30 kilometrov, kde bol vystavený teplote 61 stupňov Celzia pod nulou.

Výrobca superodolných obalov Urban Armor Gear sa v rámci reklamnej kampane rozhodol dokázať odolnosť svojho obalu pre iPhone 6 Urban Armor Navigator v naozaj extrémnych podmienkach. Pomocou meteorologického balónu ho vyniesol do vrchných častí atmosféry a následne nechal spustiť späť na zem. O teste informoval portál MacRumors.

K balónu bola spolu s iPhonom pripevnená aj GoPro kamera a GPS senzor. Test sa uskutočnil v novembri, spoločnosť však zverejnila video z kamery až v tomto mesiaci.

Balón vyniesol iPhone do výšky 30,78 kilometra. Počas svojej cesty musel odolávať vetrom s rýchlosťou 110 km/h a teplote 61 stupňov Celzia pod nulou. Pri zostupe sa iPhone roztočil až na rýchlosť 150 otáčok za minútu.

IPhone bol pri štarte zapnutý, no neskôr v studenom vzduchu zamrzol a vypol sa. Keď dosadol na zem, pád síce zlomil konštrukciu, ktorá ho spolu s kamerou držala, no samotný telefón ostal nepoškodený. Obal navyše vôbec nechránil displej iPhonu, zariadenie však bolo po zosadnutí zapnuté a plne funkčné.

Čítajte aj iPhone 6 vyslali do stratosféry v špeciálnom obale. Prežil

Spoločnosť na svojich stránkach uvádza tiež niekoľko ďalších testov, ako aj skúsenosť jedného z majiteľov, ktorému údajne vypadol telefón s obalom Urban Armor počas jazdy na motorke v rýchlosti 50 km/h. Na obale bol škrabanec, no samotný telefón vyviazol nepoškodený.