26.1.2015 09:00 | MobilMania

Tip na hru Crossy Road: Keď frustrácia vedie k závislosti

Zdroj: Martin Paluš

Zábavnosť hier sa nemeria rozlíšením textúr, profesionálnym dabingom či filmovými animáciami. Aj jednoduchý nápad môže vyústiť do fenomenálnej hrateľnosti

Každoročný nárast výkonu smartfónov a tabletov vedie vývojárske štúdia k tomu, aby sa pretekali v počte graficky vycibrených AAA titulov, ktoré prinesú na mobilné platformy - či už ide o reedície starších konzolových hier alebo originálne série vyvíjané priamo na mobily.

Dnešná doba však praje aj nezávislým vývojárom, ktorí nedisponujú tučným balíkom peňazí, ale majú to najdôležitejšie: dobrý nápad a schopnosť ho realizovať v spojení s jednoduchou distribúciou. Dokonalým príkladom tohto prístupu je hra Crossy Road z dielne štúdia Hipster Whale, ktorá spája jednoduchú grafiku s hrateľnosťou, ktorá spoľahlivo skončí závislosťou.

Opatrne cez cestu

Ako už názov naznačuje, cieľom titulu je jednoducho prejsť cez cestu. Tento úkon však zďaleka nie je jednoduchý. Počas nekonečnej púte je nutné vyhýbať sa idúcim vlakom, kamiónom, osobným autám či dravým vtákom. Na rad sa dostane aj prechod cez rieku kedy si treba presne načasovať skok na plávajúcu dosku a následne na pevnú zem. Hranie je dokonca možné nahrávať a následne zdielať. Príjemným osviežením je aj možnosť záznamu z prednej kamery smartfónu, ktorá k samotnému videu z hrania pridá aj reakcie hráča.

fotogaléria
Crossy Road dokáže vyvolať a následne zaznamenať Zdroj: Martin Paluš

Hra v sebe nesie aj sociálny rozmer. Za každé herné políčko získava hráč bod, ak ho však v istom momente zaskočí letiaci dravec či vlak, rozbehnutá partia okamžite končí (ak nemáte dostatok mincí, ktoré sa však dajú získať len hraním). Pomyselná smrť je však nasledovaná zoznamom priateľov z integrovanej služby Game Center v iOS či Google Play Games na Androide, ktorí sa dostali práve tak ďaleko ako samotný hráč.

fotogaléria
Ukážka rebríčkov, máme čo zlepšovať Zdroj: Martin Paluš

Pripomíname, že v Crossy Road sa zomiera veľmi, veľmi často. To vedie k vzniku takzvaného „Flappy Bird syndrómu“, ktorého podstatou je transformácia frustrácie do nekontrolovateľnej chuti hrať ďalej a prekonať všetky rekordy.

fotogaléria
Stačí jeden dotyk a reklama zmizne Zdroj: Martin Paluš

Byť tým najlepším

Crossy Road týmto spôsobom motivuje k čoraz lepším výkonom. Čo môže byť príjemnejšie ako prekonať všetkých spoluhráčov spomedzi kolegov? Rozdiely medzi manažérmi, tímovými lídrami a radovými zamestnancami sa tu stierajú, zostáva len skóre v Crossy Road, ktoré hráča po ťažkom boji dostane na trón.

fotogaléria
Hra je s postupom vpred čoraz náročnejšia Zdroj: Martin Paluš

Titul je k dispozícii zadarmo pre platformy iOS a Android. Ako už v dnešnej dobre býva zvykom, nájdeme v aplikácii aj možnosti nákupov za reálne peniaze. Tie však hrateľnosť zásadne neovplyvňujú, zakúpiť sa totiž dajú len nové postavy ako žabiak, čarodejník či zajac, ktoré sa občas prejavia špeciálnou schopnosťou, o ktorej hráč vopred nič netuší.

Občas sa v Crossy Road objaví aj reklama, zbaviť sa jej, je však bezbolestné - stačí jeden dotyk tlačidla play a rozohraná partia pokračuje.

fotogaléria
Uvidíme čo dokáže novozískaná ovca Zdroj: Martin Paluš

Crossy Road je jednou z tých hier, ktoré pôsobia až infantilne jednoducho. Pod povrchom však ide o čarovný a perfektne vyvážený celok, ktorý uchváti všetky vekové kategórie. Hrateľnosť je rýchla a chytľavá - presne taká, akú by sme od mobilnej hry očakávali. Rozpixelovaná grafika tu nepôsobí ako silená snaha byť „hip a trendy“, ale je pomáha v orientácii na samotnom hernom poli. Sociálny rozmer a možnosť nahrávania sú len čerešničkami na vrchu tejto veľmi vydarenej torty.

fotogaléria
Cena nových avatarov do hry je stanovená na 0,99 Zdroj: Martin Paluš
Názov aplikácie Crossy Road
Podpora iOS Áno, zadarmo
Podpora Android Áno, zadarmo
Podpora Windows Phone Nie
Nákupy v aplikácii Áno
Vývojárske štúdio Hipster Whale
Veľkosť aplikácie 45 MB