26.1.2015 11:40 | Bleskovky MobilMania.sk

Operátori: Rýchle dáta budú dostupné aj v roamingu

Zdroj: dreamstime

Dvaja mobilní poskytovatelia potvrdili záujem ponúknuť LTE sieť i v zahraničí.

ikona LTE Zdroj: dreamstime

Nielen doma, ale aj v zahraničí budeme mať čoskoro možnosť surfovať rýchlejšie. Orange a O2 potvrdili, že ľuďom chcú ponúknuť dáta v LTE sieti v roamingu cez zahraničných partnerov. O bližších detailoch zatiaľ operátori nehovoria, obaja však chystajú novinku ešte na tento rok.

„Pracujeme na tom a veríme, že tento rok našich zákazníkov potešíme aj touto novinkou,“ uviedla pre MobilManiu hovorkyňa O2 Martina Jamrichová.

Rovnaký zámer avizuje aj Orange. „Roaming LTE pripravujeme na spustenie v priebehu tohto roka,“ prezradila hovorkyňa operátora Alexandra Piskunová.

Telekom iba stručne okomentoval, že takáto služba aktuálne „nie je dostupná“. Či a kedy sa to zmení, mobilný poskytovateľ neprezradil.

Vznikajúci štvrtý operátor Swan v októbri deklaroval, že má pripravenú technológiu pre LTE roaming . Operátor však mešká so štartom, nepodarilo sa mu dohodnúť na prístupe do siete konkurencie a spustená nebola ani ohlasovaná oklieštená ponuka služieb.

Slovenské O2 minulý rok v júni zrušilo roaming v Česku – operátor poskytuje u susedov služby za domáce ceny, a to vrátane mobilného internetu. Zákazníci však zatiaľ nemajú dostupnú 4G sieť, dáta sú poskytované iba cez 2G a 3G.