27.1.2015 16:00 | MobilMania

Test Microsoft Lumia 535: Cenová bomba

Zdroj: Ľubomír Vnuk

Päťpalcový displej, štvorjadro a 5 Mpx fotoaparát len za stovku? Prvá adoptovaná Nokia vyzerá bezkonkurenčne.

Zvykli sme si na Sony Ericsson, zvykli sme si na BenQ-Siemens, zvykli sme si aj naspäť na Sony... S Microsoftom to ale bude trochu ťažšie. Jednak z toho dôvodu, že rad Lumia bol roky spájaný so značkou Nokia, predovšetkým ale preto, že Nokia bola už od deväťdesiatych rokov legendou a dlhú dobu aj jednotkou na trhu. Časy sa však menia a my tak skepticky a s tikom v oku rozbaľujeme prvý smartfón s logom Microsoft. Aká je Lumia 535?

fotogaléria
Od značky Nokia sa bude odvykať veľmi ťažko Zdroj: Ľubomír Vnuk
Čítajte aj Test Microsoft Lumia 535: Cenová bomba

Na kanárika

Nokia sa nikdy nebála dizajnových experimentov, príchod rýdzo dotykových telefónov jej ale spravil škrt cez rozpočet. Pri vývoji radu Lumia si šialené kúsky výrobca začal kompenzovať farebnými vyhotoveniami od výmyslu sveta, a to nie iba u lacných modelov. Tento odkaz zotrval aj po presune pod krídla Microsoftu.

Lumia 535 je k dispozícii až v šiestich vyhotoveniach, popri krikľavej oranžovej či zelenej ale nechýba ani „slušnejšia“ biela alebo čierna. Nám sa do rúk dostala oranžová, s ktorou sa majiteľ nestratí ani na brazílskom karnevale. Vec vkusu, my oceňujeme, že výrobca dáva široký výber.

fotogaléria
Oranžové vyhotovenie bije do očí aj pri pohľade Zdroj: Ľubomír Vnuk

Od pestrých krytov netreba očakávať materiály, ktoré by sa kvalitou dorovnávali vyšším triedam. Z lesklého plastu je cítiť nižšie výrobné náklady, komu by to ale prekážalo, nech sa ešte raz pozrie na pokladničný blok. Používanie nesprevádzajú pazvuky, no časom sa objavuje mierna vôľa. Nepríjemne citlivý bod sme objavili v blízkosti klávesov na pravej hrane, po zatlačení naň zadný kryt puká a prehýba sa.

fotogaléria
Zadný kryt je plastový, po stlačení počuť pukanie Zdroj: Ľubomír Vnuk

Niekedy tak nevieme, či sme vôbec kláves stlačili. Odozva je totiž v oboch prípadoch takmer totožná. S odstupom času sme začali ovládače najskôr nahmatávať prstom, čo nie je práve elegantné riešenie. Vyzývavý zadný kryt je odnímateľný, zo svojho miesta zlieza veľmi ľahko. Nie je preto problém zásobiť sa viacerými farebnými vyhotoveniami a meniť ich podľa vážnosti situácie.

fotogaléria
Klávesy na boku nie sú viditeľné, no nahmatávajú Zdroj: Ľubomír Vnuk

V útrobách, ktoré plastový diel zakrýva, objavíme akumulátor s kapacitou 1 905 mAh, slot pre microSD kartu a jeden či dva otvory pre SIM kartu. V predaji je totiž aj variant Dual SIM, pričom Microsoft si za túto vvymoženosť neúčtuje takmer nič navyše. Dokonca ani proporcie telefónov sa nemenia, v oboch prípadoch ide o hodnoty 140 × 72 × 9 mm a 146 gramov.

fotogaléria
Aj zadný kryt už zdobí nové logo, aj keď Zdroj: Ľubomír Vnuk

Displej s menšími kompromismi

Uhlopriečka päť palcov v cenovej hladine okolo sto eur vzbudzuje podozrenia. Je jasné, že nepôjde o svetovú špičku. Rozlíšenie 540 × 960 bodov a tomu zodpovedajúca hustota zobrazenia 220 ppi sú férovou ponukou. Tolerujeme aj chladnejšie odtiene farieb, ktoré sa navyše pri náklonoch menia. Horšie je to s čitateľnosťou na priamom svetle. Krycie sklíčko priťahuje odtlačky prstov a odráža obraz okolia, čo často neprebije ani vysoká úroveň jasu.

fotogaléria
Senzorové klávesy z prednej strany zmizli už Zdroj: Ľubomír Vnuk

Päťpalcový IPS LCD panel je poriadnym žrútom energie, telefón aj kvôli tomu netrhá rekordy výdrže. Našťastie ide o cenovú skupinu, kde potenciálni majitelia zväčša nebudú zariadenie žmýkať do posledného megahertzu výkonu, v priemere teda môžeme hovoriť aspoň o dvoch dňoch bez nabitia. Prvotné intenzívne zoznamovanie sa s novými funkciami ale dokáže novinku vyčerpať aj za pár hodín.

fotogaléria
Obrazovku nemusíme prebúdzať iba klávesom Zdroj: Ľubomír Vnuk

Hardvérové parametre vyzerajú, s ohľadom na nižšie nároky systému, veľmi sľubne. Štvorjadro Cortex-A7 s taktom 1,2 GHz, grafický akcelerátor Adreno 302 a gigabajt pamäte RAM nie sú čerstvými novinkami, systém od Microsoftu ale už dokázali veselo poháňať aj slabšie konfigurácie.

O to väčšie je sklamanie z pomalších reakcií. S odozvou sa stretávame pri zadávaní textu, pohybe v ponuke a aj pri spúšťaní základných aplikácií. Tak napríklad, zatiaľ čo konkurencia dbá na to, aby spustenie fotoaparátu a následné cvakanie boli čo najpohotovejšie, Lumii 535 to pár sekúnd trvá. Nestretávame sa pritom s typickým „sekaním“ ako u lacnejších Androidov, ide len a len o odozvu, ktorej neprispieva ani kopec zbytočných animácií.

Buďme ale féroví, horší dojem spôsobili predovšetkým vysoké očakávania. Ak porovnáme mobil s podobne cenovo zameranými produktami so systémom Android, jednoznačne zvíťazí.

Úvodné nastavenie je dôležité

Nízka cena bude určite vzbudzovať záujem menej skúsených či starších používateľov, pre mnohých to môže byť prvý dotykový telefón vôbec. Ak sa na to pozrieme ich očami, pri prvom kontakte s operačným systémom Windows Phone by sme sa chceli celkom isto obrátiť na skúsenejšiu osobu. Úvodné nastavenie určí, s akou jednoduchosťou sa ďalej bude s telefónom manipulovať.

Prvý kontakt so systémom od Microsoftu bude pre menej skúsených používateľov trochu rozpačitý. Prvotné nastavenie určí, ako veľmi sa budete so smartfónom priateliť

Po úvodnom štarte vidíme na domovskej obrazovke niekoľko chaoticky pôsobiacich dlaždíc, treba ich celkom jednoznačne okresať len na tie, ktoré skutočne potrebujeme používať. Zároveň sem odporúčame presunúť každú aplikáciu, ktorú máme v pláne používať aspoň raz denne. Pátranie v nie príliš prehľadnej hlavnej ponuke je totiž niečo, čomu sa časom budeme cielene vyhýbať.

Usporiadanie je, našťastie, jednoduchou a rýchlou záležitosťou. Horšie je to s dodatočnými nastaveniami, ako napríklad zobrazovanie notifikácií na uzamykacej obrazovke a v notifikačnom centre, úprava veľkosti písma a iné. Ponuka nastavení je totiž iba zhlukom neprehľadne usporiadaných položiek, ktorých preklad začiatočníkovi nie vždy prezradí, o čo vlastne ide.

Hlbšie v nastaveniach sa situácia komplikuje. Jednotlivým položkám chýba prehľadnejšie usporiadanie

Orientácia v systéme robí spočiatku menšie problémy aj tým, ktorí migrovali z inej platformy. Od farebných ikoniek sa odvyká pomerne ťažko. Opakujeme však, že veľa zmení prvotné nastavenie. Kto si dokáže dlaždice efektívne upratať, ten si Windows Phone vo verzii 8.1 po pár dňoch nebude vedieť vynachváliť.

Doplnkov až po uši

Málokedy sme sa v zariadeniach s mobilnými oknami stretli iba so základnou funkčnou výbavou. Aj Nokia sa časom zaradila k značkám, ktoré do svojich smartfónov pchali doplnky od výmyslu sveta. Microsoft na tom nič nemení.

V ponuke nájdeme niekoľko MSN služieb (aplikácie pre cestovateľské tipy, zdravie a fitness, spravodajstvo, financie či jedlo), ktoré budú pre drvivú väčšinu majiteľov úplnou zbytočnosťou. Našťastie sa ich dá veľmi ľahko zbaviť a tým si prostredie trochu sprehľadniť.

Neželané doplnkové služby vieme ľahko odinštalovať, ponuka sa tým sprehľadní

Užitočnejšie aplikácie pochádzajú z dielne Nokie, hovoríme predovšetkým o bezplatnej hlasovej navigácii Here Drive+ či mapách Here. Fakt, že smartfón za stovku dokáže okrem iného poslúžiť aj ako plnohodnotná a kvalitná navigácia do auta, znie ešte stále trochu neuveriteľne.

Lumia 535 ponúkne plnohodnotnú hlasovú navigáciu, a to bezplatne. Všetko je v cene telefónu - Multimediálne aplikácie sú síce užitočné, no v ponuke ich je snáď až príliš veľa a zaslúžili by si zjednotiť a sprehľadniť

Ani multimediálne aplikácie zo série Lumia nie sú na zahodenie. Lumia Beamer dokáže veľmi jednoducho posielať obraz na displeji do iných zariadení. Aplikácie ako Cinemagraph, Storyteller, Selfie alebo Creative Studio zas pošťuchnú kreatívne zručnosti pri práci s fotkami a videom.

Slušných päť megapixelov

Aj aplikácia pre samotné fotenie, Lumia Camera, má svoj pôvod u Nokie. Opäť sme prekvapení z toho, aké funkcie v tejto cenovej skupine ponúka. Nastavíme s ňou ISO, úroveň zaostrenia, vyváženie bielej a ponúkne tiež niekoľko režimov. Výsledné snímky sú na pomery lacných fotomobilov veľmi dobré, nedostatky sprevádzajú iba fotenie za horších svetelných podmienok. Sčasti nám v týchto situáciách dopomáha LED blesk.

Aplikácia pre fotenie je jednoduchá, no spúšťa sa celú večnosť. Potešia jej schopnosti nastavenia, ale aj dodatočné úpravy obrázkov

Pri toľkých pozitívnych šokoch sme v kútiku duše očakávali HD video, telefón ale zhotovuje sekvencie iba v rozlíšení VGA, a to pri frekvencii 30 snímok za sekundu.

fotogaléria
. Zdroj: Ľubomír Vnuk

Viac ukážkových fotografií nájdete v galérii >>>

Z hľadiska dátovej podpory sú pripravené siete HSPA s prenosovými rýchlosťami do 42,2, respektíve 5,76 Mbps. Na prítomnosť LTE si v tejto cene ešte predsa len budeme musieť chvíľu počkať. Zabudovaný prehliadač Internet Explorer je na pomery tejto triedy rýchly a praktický, posťažovať sa ale musíme na umiestnenie vyhľadávacieho panelu. Často sa nám stávalo, že sme sa omylom vrátili na domovskú obrazovku

fotogaléria
Šošovka na zadnej strane mierne vystupuje Zdroj: Ľubomír Vnuk

Hodnotenie: Zaslúži si lepšie predaje

Prvá Lumia s logom Microsoftu sa zdá byť bezkonkurenčnou ponukou. Sto eur za smartfón so štvorjadrovým procesorom, 5 Mpx fotoaparátom, päťpalcovým displejom či plnohodnotnou bezplatnou hlasovou navígáciou znie až príliš dobre. Žiaľ, tak ako kedysi predajom neohrozene vládla Nokia, tak dnes sedí na tróne Android. Menej skúsený používateľ často o alternatívach ani nevie, prípadne sa systému Windows Phone pri prvom kontakte zľakne.

Čítajte aj Test Microsoft Lumia 535: Cenová bomba

Bola by škoda, ak by platforma prestala napredovať kvôli nezáujmu zákazníkov. Napriek drobným konštrukčným nedostatkom či pomalšiemu pohybu v ponuke máme totiž pred sebou výborné zariadenie, ktoré by určite nemalo byť jedným z posledných. Proti konkurencii, akou je napríklad lacný a starší Samsung Galaxy Trend Plus či Sony Xperia E3 bude teda musieť tvrdo zabojovať.

Názov zariadenia Microsoft Lumia 535
Rozmery 140,2 × 72,4 × 8,8 mm
Hmotnosť 146 g
Uhlopriečka displeja 5 palcov
Rozlíšenie displeja 540 × 960 bodov, 220 ppi
Čipset Qualcomm Snapdragon 200
Procesor 4-jadrový, Cortex-A7, 1,2 GHz
Grafické jadro Adreno 302
Operačná pamäť 1 GB
Priestor pre dáta 8 GB + microSD
Počet súčasne aktívnych SIM 1 SIM (Lumia 535), 2 SIM (Lumia 535 Dual SIM)
Podpora LTE Nie
Hlavný fotoaparát 5 Mpx
Sekundárny fotoaparát 5 Mpx
Operačný systém Windows Phone 8.1
Cena s DPH 105 eur