29.1.2015 07:00 | MobilMania

Slovenská aplikácia rozpoznáva kopce, využíva kameru aj GPS

Zdroj: redakcia

Milovníkov prírody a slovenských hôr poteší nový nástroj od domácich vývojárov. Spoznajú okolité kopce a nestratia sa medzi nimi vďaka vstavanému kompasu.

fotogaléria
Nájdi kopec Zdroj: redakcia

Aj vy sa radi kocháte krásami slovenských hôr na dlhých túrach? Alebo vás iba zaujíma, na aké pohorie máte práve výhľad? Tak či onak, v takomto prípade pomôže nová slovenská aplikácia s výstižným názvom „Nájdi kopec“.

Aplikácia je veľmi jednoduchá a zatiaľ neponúka mnoho pokročilých funkcií, no svoj základný účel plní veľmi dobre. Využíva kameru zariadenia a GPS polohu na určenie lokality používateľa. Pri zobrazených pohoriach sa na obrazovke následne vyobrazujú informácie o kopcoch, ktoré sú práve v hľadáčiku.

Zatiaľ len pre Android. Viac funkcií čoskoro

Aby bola aplikácia prehľadnejšia, vývojári sprístupnili nastavenie dohľadnosti. Používateľ tak môže zvoliť, aby nástroj zobrazoval vrchy vo vzdialenosti 1 až 20 kilometrov a predišiel tak zahltenej obrazovke v hornatejšom teréne. V budúcnosti môže pomôcť aj chystané rozpoznávanie objektov kamerou: „Vyrieši sa tým problém s prekrývaním kopcov pri veľkom počte objektov,“ uviedol pre MobilMania.sk Martin Jurek, konateľ spoločnosti Starbug, ktorá stojí za vývojom aplikácie.

fotogaléria
Merač nadmorskej výšky v našom teste nefungoval Zdroj: redakcia

Nájdi kopec zobrazuje názov vrchu, ktorý je práve v zábere, spolu s jeho nadmorskou výškou a vzdialenosťou od používateľa. Aj tieto informácie sa však dajú pre lepšiu prehľadnosť skryť. Po kliknutí na daný kopec sa vrch zobrazí na mape spolu s momentálnou polohou používateľa. Vývojári plánujú aj podporu vyhľadávania kopcov priamo v mapovom okne.

fotogaléria
Zaujímavou funkciou je zobrazenie vybraného kopca Zdroj: redakcia

Nástroj ďalej ponúka jednoduchý kompas spolu s aktuálnymi GPS súradnicami používateľa a umožňuje prácu off-line. Databáza pritom zahŕňa 240 tisíc zmapovaných kopcov z celého sveta. Jednou z najviditeľnejších plánovaných zmien bude úprava grafického prostredia, ktoré ešte viac spríjemní používateľský zážitok.

Android aplikácia Nájdi kopec je dostupná zadarmo v štyroch jazykoch prostredníctvom obchodu Google Play, no autori sa nechali počuť, že očakávať môžeme aj verziu pre iOS.

Nie je však známe kedy, prioritou pre vývojárov v súčasnosti je optimalizácia súčasnej aplikácie, ktorá zatiaľ funguje len na smartfónoch. Podpora tabletov by mala prísť ešte tento mesiac.

Názov aplikácie Nájdi kopec
Podpora iOS Nie
Podpora Android Áno, zadarmo
Podpora Windows Phone Nie
Nákupy v aplikácii Nie
Vydavateľstvo Starbug
Veľkosť aplikácie 8 MB