4.2.2015 07:00 | MobilMania

Orange: Nabíjacie boxy sú bezpečné, Telekom a O2 ich neplánujú

Zdroj: redakcia

Dvaja operátori nechystajú nabíjacie stanice v obchodných centrách. Skúsiť však môžete návštevu predajne.

Mobilní operátori Telekom a O2 zatiaľ nebudú ponúkať nabíjacie stanice na nabitie mobilov či tabletov v obchodných centrách. Ich zákazníci ale môžu využiť nové riešenie Orangeu. Operátor zdôrazňuje, že je dostatočne zabezpečené voči krádežiam.

 „V súčasnosti to nepripravujeme,“ okomentoval hovorca Telekomu Martin Vidan. Podľa našich informácií ale operátor umožňuje nabiť si telefón priamo na predajni, ak má predajca k dispozícii daný typ nabíjačky. Je ale vždy priamo na jeho zvážení, či takúto službu zákazníkovi sprístupní.

fotogaléria
Nabíjací box Zdroj: redakcia

Telekom má zároveň špeciálnu zónu pre zákazníkov v predajni v bratislavskom Poluse. Nachádzajú sa tu zásuvky, kde si môžu zákazníci so svojou nabíjačkou zariadenie nabiť.

Nabíjacie boxy zatiaľ neplánuje sprístupniť zákazníkom ani O2. Operátor hovorí, že nabíjanie telefónov na predajniach oficiálne neponúka ako službu, predajcovia ale zariadenie zákazníkovi nabijú.

Orange: Novinka je bezpečná

Boxy, ktoré v nákupných centrách umožňujú bezplatné nabitie mobilu či tabletu, sú podľa operátora dostatočne chránené a odmieta pochybnosti o ich bezpečnosti.

Zabezpečenie je realizované iba prostredníctvom kľúčov, nie sú to ale štandardné zámky. „Ide o bezpečnostné magnetické zámky,“ uviedla hovorkyňa Orangeu Alexandra Piskunová.

K týmto kľúčom sa podľa operátora a výrobcu boxov nedá urobiť kópia. Duplikát vlastní iba bezpečnostná služba centra, v ktorom je daný box umiestnený.

Čítajte aj Orange: Nabíjacie boxy sú bezpečné, Telekom a O2 ich neplánujú

Pridanie ďalšieho zabezpečovacieho prvku aktuálne nie je v pláne. Výrobca zároveň hovorí, že keby boxy umožnili zadávať PIN, bolo by to nebezpečnejšie, keďže by si mohol prípadný útočník „naťukanie“ kódu nahrať napríklad na skrytú kameru.

fotogaléria
Boxy nájdete aj v iných obchodných centrách, kde Zdroj: redakcia

Firma má riešenie aj vtedy, ak si niekto kľúč nechá a nahlási jeho krádež. Musí zaplatiť pokutu vo výške 20 eur. Ak kľúč naozaj stratíte, tiež zaplatíte rovnakú sumu. Prevádzkovateľ následne box zatvorí a vymení zámok za nový.

„V iných krajinách sa počas celej doterajšej doby prevádzky nestal prípad krádeže telefónu počas nabíjania,“ dodala hovorkyňa Orangeu. V zahraničí funguje služba približne šesť rokov.

Na článku spolupracoval Peter Steigauf.