5.2.2015 14:04 | MobilMania

Microsoft kupuje Sunrise Calendar za 100 miliónov USD. Čo dokáže

Zdroj: Martin Paluš

Pozreli sme sa na najnovšiu akvizíciu Microsoftu na poli mobilného softvéru – populárny Sunrise Calendar.

Nová stratégia Microsoftu, pomocou ktorej sa chce stagnujúci gigant transformovať na spoločnosť poskytujúcu špičkové služby a zariadenia, sa opäť prejavila vo veľkom. Po kúpe štúdia stojaceho za e-mailovým klientom Acompli a jeho transformáciou na mobilnú verziu Outlooku, prichádza na rad ďalší odvážny krok – akvizícia jedného z najpopulárnejších kalendárov pre iOS a Android s názvom Sunrise. Pre obe platformy je aplikácia dostupná zadarmo.

Čítajte aj Microsoft kupuje Sunrise Calendar za 100 miliónov USD. Čo dokáže

Správy o tomto nákupe priniesol server TechCrunch, ktorý tvrdí , že dohoda bude už čoskoro oficiálne oznámená širokej verejnosti. Čo však aplikáciu Sunrise odlišuje od pelotónu podobných pomocníkov a prečo si Microsoft túto službu cení až na ohromných 100 miliónov dolárov? Odpovede na tieto otázky sme hľadali pri testovaní aplikácie.

Jednoduchý a komplexný zároveň

Pohodlný používateľský zážitok pri mobilných aplikáciách vychádza hlavne z dizajnu rozhrania. V tomto smere si autori aplikácie Sunrise zaslúžia pochvalu. Vizuál virtuálneho kalendára sa nesie v trendovom flat dizajne so zameraním na čo najväčšiu čistotu a jednoduchosť prostredia.

Za pozlátkom vzhľadu sa však ukrýva nečakaná komplexnosť, ktorá uspokojí aj náročných používateľov. Po inštalácií aplikácie je potrebné vytvoriť špeciálne konto Sunrise, alebo sa jednoducho prihlásiť prostredníctvom Facebooku či účtu Google.

Ak používateľ zvolí možnosť prihlásenia pomocou jednej z vyššie spomínaných služieb, prebehne automatický a rýchly import všetkých udalostí či plánovaných stretnutí priamo do aplikácie. Rovnako jednoducho sa s aplikáciou synchronizuje aj zoznam kontaktov v telefóne.

Úvodná obrazovka aplikácie je čistá a prehľadná - Kompletný mesačný prehľad je dostupný jedným gestom

Navigácia v Sunrise Calendar je pohodlná a rýchla. Na úvodnej obrazovke sú natívne zobrazené udalosti na najbližšie dva týždne a na jeden posun prsta po displeji je zase dostupný kompletný prehľad celého mesiaca. Ďalšou dôležitou súčasťou prostredia je prehľad agendy rozdelený do jednotlivých dní, ktorý sa takisto nachádza už na úvodnej obrazovke. Nájdeme tu chronologicky zoradené plánované stretnutia či aktivity zo všetkých synchronizovaných zdrojov.

Manažovanie programu za chodu

Ešte jednoduchšie je však pridávanie nových udalostí priamo z prostredia aplikácie, ktoré funguje spoľahlivo na niekoľko dotykov. Stačí podržať prst na zvolenom dni v mesiaci a používateľ bude automaticky presmerovaný na obrazovku vytvorenia novej udalosti.

V aplikácii nie je nutné vypĺňať žiadny text manuálne, Sunrise totiž ponúka zadanie názvu udalosti na základe vopred vyplnených kategórií ako obed, hovor, stretnutie či úloha. Následne je možné novú udalosť bližšie špecifikovať zadaním presného miesta a nastavením časového intervalu pripomienky.

Pridanie novej udalosti snáď nemôže byť jednoduchšie - Nechýba ani podrobný prehľad udalostí podľa času, kedy sa odohrajú

Vytvorený vstup, sa podľa zvolenej kategórie, zobrazí v prehľade udalostí ako ikona, ktorá na prvý pohľad naznačuje, o aký konkrétny tip udalosti ide. Drobným nedostatkom je však absencia fulltextového vyhľadávania zaznačených vstupov.

K dispozícii je aj widget, ktorý je možné v prípade verzie pre systém Android umiestniť priamo na domácu obrazovku, respektíve do notifikačného centra v prípade kalendára Sunrise vo verzii pre iOS.

Majiteľov zariadení so systémom od Applu rovnako poteší možnosť synchronizácie dát zo vstavaného kalendára a aplikácie upozornení prostredníctvom služby iCloud. Tu však funkcionalita aplikácie nekončí.

Porcia funkcií navyše

Sunrise ponúka desiatky tisíc ďalších vopred vyplnených kalendárov, ktoré sa integrujú do služby. Týmto spôsobom je možné sledovať termíny zápasov svojich obľúbených športových tímov, meniny zo slovenského kalendára či náboženské sviatky.

Previazanosť s ďalšími službami je obrovskou devízou - Používateľ si môže vybrať z dopredu vyplnených kalendárov

Synchronizačné schopnosti aplikácie Sunrise sú skutočne obdivuhodné. Tento fakt je zjavný hlavne keď v nastaveniach zablúdime do sekcie podporovaných služieb, s ktorými sa aplikácia dokáže previazať. Spolu ich je až 17, pričom okrem iného tu nájdeme podporu pre Microsoft Exchange, Evernote, Twitter, Foursquare, LinkedIn a ďalšie.

Microsoft kúpou aplikácie Sunrise Calendar rozhodne nešliapol vedľa. Pod krídlami softvérovej firmy s obrovskými finančnými prostriedkami môže ďalej rásť. Ak sa autorom podarí zachovať svoje princípy stojace na jednoduchosti a čistote rozhrania so schopnosťou manažovať komplexné životy aj tých najvyťaženejších používateľov, môže sa Sunrise Calendar stať ikonickým produktom používaným v súkromnej či profesionálnej sfére. Tých má Microsoft vo svojom portfóliu už niekoľko a čoskoro môže pribudnúť ďalší.

Názov aplikácie Sunrise Calendar
Podpora iOS Áno, zadarmo
Podpora Android Áno, zadarmo
Podpora Windows Phone Nie
Nákupy v aplikácii Nie
Vývojárske štúdio Sunrise Atelier, Inc
Veľkosť aplikácie 7 MB