9.2.2015 07:21 | Bleskovky MobilMania.sk

Polícia v USA pridáva falošné správy o hliadkach do služby Waze

Zdroj: archív

Predstaviteľov polície v USA znepokojuje možnosť sledovania ich hliadok v teréne prostredníctvom aplikácie Waze. Jej používanie sa rozhodli ľuďom skomplikovať.  

Waze informuje o polohe policajných hliadok Zdroj: Google Play Store

Policajné orgány v americkom Miami sa rozhodli bojovať s odhaľovaním ich hliadok prostredníctvom populárnej navigačnej aplikácie Waze. Stovky zamestnancov si nainštalovali aplikáciu do svojho smartfónu, aby ju v reálnom čase zaplavovali nepravdivými informáciami o pohybe policajných hliadok v teréne. Informoval o tom Autoblog.com.

Dôvodom pre tieto kroky má byť fakt, že aplikácia môže stavať policajných príslušníkov do potenciálneho ohrozenia, pretože zločinci tak môžu sledovať ich pohyb.

Vyplýva to najmä z prípadu Ismaaiyla Brinsleyho, ktorý predtým než zabil dvoch príslušníkov policajného zboru v New Yorku zdieľal prostredníctvom svojho Instagramu snímku obrazovky z aplikácie Waze ukazujúcu polohu hliadky. O tomto prípade sme nedávno informovali .

Nie všetci policajti sa však zhodujú v tom, že samotná aplikácia pre nich predstavuje hrozbu. Ak totiž útočník chce napadnúť niektorú z hliadok, nepotrebuje na to žiadnu aplikáciu. Podľa nich dokonca dokáže Waze v konečnom dôsledku kriminalitu znížiť.

Podobný názor prezentoval aj hovorca spoločnosti Google, ktorá je vlastníkom služby Waze. Ten uviedol, že aplikácia by mohla prispieť k zlepšeniu bezpečnosti v cestnej premávke z dôvodu, že motoristi radšej spomalia a sú opatrnejší, ak vedia, že polícia je nablízku.

Aplikácia Waze patrí celosvetovo k obľúbeným softvérom i vďaka svojej dostupnosti zadarmo pre populárne platformy Android , iOS a Windows Phone .