10.2.2015 09:43 | MobilMania

Orange a O2 zrejme spoja siete. Dohoda je na spadnutie

Spoločná sieť dvoch operátorov by sa mohla stať realitou i na Slovensku. Novinku chystajú Orange a O2.

Ilustračná snímka Zdroj: dreamstime

Rokovania medzi Orangeom a O2 o zdieľaní sietí vraj výrazne pokročili. Zákazníci by tak mohli súčasne využívať pokrytie oboch mobilných poskytovateľov. Hoci nie je jasné, ako presne by dohoda vyzerala, zdroje MobilManie naznačujú, že kladný výsledok jednaní by mohol byť známy už čoskoro.

„Sme v štádiu rokovaní,“ potvrdila informáciu zo septembra 2014 hovorkyňa Orangeu Alexandra Piskunová. Prebiehajúce jednania priznalo oficiálne aj O2.

Spoločná investícia

Podľa našich informácií by operátori mali vzájomne zdieľať nielen nedávno spustené LTE siete, ale aj ďalšie druhy prístupov – 3G i 2G. Spoločne tak budú môcť koordinovať ďalšie budovanie sietí.

O2 v súčasnosti naďalej využíva národný roaming od Telekomu, teda zákazníci modrého operátora majú prístup do 2G siete konkurenta. V prípade, že klient O2 napríklad volá či sťahuje dáta v sieti Telekomu, platí rovnakú cenu, ako keby sa pripájal cez domovského poskytovateľa. 3G ani 4G sieť operátori spolu nezdieľajú.

Orange v súčasnosti ponúka svoju sieť iba vlastným zákazníkom. Štandardom je však už dnes zdieľanie stožiarov, do ktorého sa zapájajú všetci traja mobilní operátori.

Čítajte aj Orange a O2 zrejme spoja siete. Dohoda je na spadnutie

Prístup do siete Telekomu O2 získalo v časoch, keď začínalo pôsobiť na Slovensku. Komerčnú prevádzku odštartoval operátor vo februári 2007. Vtedajší vlastník Telefónica sieť ešte len budoval. Od začiatku minulého roka je väčšinovým vlastníkom slovenského i českého O2 finančná skupina PPF.

Šetria náklady aj zdroje

Zdieľaní sietí je trendom, ktorý už dnes prebieha v zahraničí. Spolupráca operátorov prináša výhodu zákazníkom, spravidla hlavne vďaka lepšiemu pokrytiu či vyššej kapacite spojenej siete. Zároveň takéto riešenie šetrí náklady operátorov.

Orange má 3G pokrytie na úrovni 90 percent populácie Slovenska (podľa údajov z decembra). O2 ohlásilo zámer priniesť 3G do konca apríla 2015 pre 65 percent ľudí – aktuálnu, presnú mieru pokrytia zisťujeme.

V decembri bolo pokrytie 4G Orangeu na úrovni 29,5 percenta obyvateľov , operátor spúšťal LTE sieť v júli 2014.

O2 odštartovalo 4G internet v decembri minulého roka pre 165 tisíc ľudí – zatiaľ pokrylo iba vybrané časti Bratislavy a Košíc.

Štát: Nie je to novinka

Regulačný úrad zdôrazňuje, že chystané telekomunikačné opatrenia Bruselu nezahŕňajú len ohlasovaný koniec roamingu . „Ďalšou témou je zdieľanie sietí, ktoré prináša operátorom úspory a môže priniesť lepšiu kvalitu siete. Nie je to nič nové,“ komentuje hovorca úradu Roman Vavro.

Vo Švédsku zdieľali mobilné siete už v roku 2001. Neskôr sa pridali mobilní poskytovatelia v Španielsku, Veľkej Británii, Francúzsku, Dánsku či Poľsku. V roku 2011 sa napríklad v susednej Českej republike dohodli operátori T-Mobile a O2 .

Štátny úrad dodáva, že aj bez aktivít euroúradníkov sa dnes dejú na trhu zmeny. „Bez regulačných zásahov prebieha konsolidácia trhu, predaj a zlučovanie operátorov, operátori zdieľajú svoje siete, spoločne využívajú infraštruktúru a tak ďalej,“ uzavrel Vavro.

Čítajte aj Orange a O2 zrejme spoja siete. Dohoda je na spadnutie