23.2.2015 07:00 | MobilMania

Aplikácia VSCO Cam: Fotenie pre náročnejších

Zdroj: redakcia

Hlavnou zbraňou fotoaparátov v smartfónoch je vyladený automatický režim. Mnohí však dajú prednosť kreatívnej slobode.

O rôzne fotoaplikácie nie je na platformách Android a iOS núdza. Mnohé z nich zjednodušujú rozhranie výrobcu a tie ďalšie sa zase snažia stať profesionálnymi nástrojmi s desiatkami rôznych nastavení a dať používateľovi plnú manuálnu kontrolu. Aplikácia VSCO Cam mieri presne do stredu týchto dvoch prístupov a triafa do čierneho.

Na rozhranie si treba zvyknúť

VSCO Cam je kompletným balíčkom pre nadšenca mobilnej fotografie. Uznávame, že na aplikáciu si treba postupne zvykať najmä kvôli absencii textových popisov a prezentovaniu funkcií v podobe drobných ikoniek. Po dôkladnom zoznámení sa však stáva mocným nástrojom na fotenie, následnú editáciu a zdieľanie výsledných snímok.

Pri fotení sú dostupné možnosti ako zobrazenie mriežky, úrovne horizontu, zapnutie vstavaného LED blesku či uzamknutie vyváženia bielej. Rovnako si používateľ môže zvoliť či bude snímky zhotovovať dotykom virtuálneho tlačidla, alebo položením prsta kamkoľvek na displej. Prostredníctvom zobrazeného posuvníka je možné v reálnom čase upraviť aj celkovú expozíciu.

Pod povrchom jednoduchosti sa skrývajú kvantá manuálnych možností úprav - Rozhranie a ikonografia aplikácia je tak jednoduchá, až je občas mätúca

Po úspešnom zhotovení fotografie prichádzajú na rad úpravy. V tomto smere ponúkne VSCO Cam robustnú sadu funkcií – dovedna ich nájdeme až 15. Priamo na displeji smartfónu môžeme upravovať teplotu farieb, saturáciu, ostrosť, expozíciu či pridať rôzne efekty ako zrnenie.

Nákupný košík plný filtrov

Pre používateľov rozmaznaných Instagramom sú k dispozícii tiež rozličné filtre, ktorých intenzita sa dá dodatočne regulovať. Ďalšie druhy je pritom možné zakúpiť priamo v aplikácii. Mnohým však postačí základná ponuka približne 12 rôznych dodatočných efektov.

Niektoré sady filtrov a efektov sú dostupné zadarmo, za iné si používateľ musí priplatiť - Príklad nič nehovoriaceho názvu filtra a ukážky regulácie intenzity

V tomto smere je ale jednoduchosť aplikácie skôr prekážkou – pred použitím jednotlivých filtrov je používateľ kvôli absencii popisov nútený hrať s aplikáciou ruskú ruletu a výsledný efekt je často prekvapivý.

Fotografie zhotovené pomocou VSCO Cam je možné ukladať medzi ostatné do vnútornej pamäte zariadenia, alebo ich „skladovať“ oddelene, kedy budú viditeľné len z prostredia aplikácie. Rovnako je možné do VSCO Cam importovať ľubovoľnú snímku z galérie a ďalej ju upravovať. Zhotovené fotografie je následne možné zdieľať na sociálne siete Facebook, Twitter a Instagram.

Prezentácia pod dohľadom

fotogaléria
V galérii Grid nájdeme niekedy až šokujúco Zdroj: redakcia

Komunita okolo VSCO Cam je však dostatočne silná na to, aby si autori mohli dovoliť implementovať vlastnú službu na prezeranie a zdieľanie fotografií s názvom Grid. Nájdeme tu dielka od používateľov z celého sveta vrátane skutočne úchvatných záberov zhotovených pomocou aplikácie.

Absentuje tu však možnosť filtrovania prezeraných fotografií podľa kategórií či obľúbených autorov. Tím okolo VSCO Cam si v tomto smere drží prísnu kontrolu nad tým, ktoré snímky bude pomocou služby Grid prezentovať a zobrazený obsah majú na starosti kurátori. Neexistuje tak možnosť hlasovania či diskusie o fotografiách.

Zlatý stred

Vo svete mobilných aplikácií je rovnováha používateľského rozhrania dôležitejšia ako inde. Dotykové interakcie a veľkosť displejov súčasných smartfónov vytvárajú istý vzor, ako by sa mal mobilný softvér ovládať.

Aj napriek týmto obmedzeniam, ktoré v realite znamenajú, že aj tie najprofesionálnejšie nástroje pre mobilné zariadenia sa nepribližujú svojim desktopovým alternatívam, niektorí vývojári dokážu nájsť ten správny recept.

VSCO Cam je typickým príkladom tohto prístupu. Aplikácia je dostupná zadarmo pre systémy Android a iOS a na oboch platformách sa teší obrovskej popularite. Aj napriek drobným nedostatkom ide o kompletný balík služieb, na ktorý sa ľahko zvyká. Pre mnohých sa VSCO Cam stane prvou voľbou pri fotení mobilom a vôbec sa tomu nebudeme čudovať.

Názov aplikácie VSCO Cam
Podpora Android Áno, zadarmo
Podpora iOS Áno, zadarmo
Podpora Windows Phone Nie
Nákupy v aplikácii Áno
Vývojárske štúdio Visual Supply Company
Veľkosť 94 MB