11.2.2015 07:00 | MobilMania

Recenzia HTC Desire 620: Ťažko ho pochopiť

Zdroj: Ján Trangel

Je veľký takmer ako tabletofón. Má moderný čipset, ale iba 1 GB RAM. HTC pripravilo zariadenie plné kompromisov.

Je zaujímavé sledovať, ako výrobcovia skladajú jednotlivé unifikované komponenty do tiel so svojím charakteristickým dizajnovým podpisom a následne vytvárajú ceny podľa aktuálnych nálad. Na trhu môže potom vzniknúť situácia, keď jeden výrobca predáva smartfón s rovnakým hardvérovým základom výrazne drahšie než iný výrobca.

Na testovanie sme zobrali HTC Desire 620, ktoré má čipset, pamäte, uhlopriečku displeja aj väčšinu ostatných parametrov rovnaké ako Huawei Ascend G620s či Lenovo A6000 , ale taiwanský výrobca si za neho pýta o 80 eur viac. Čím si to zaslúži?

fotogaléria
Pri navrhovaní modelu Desire 620 v HTC Zdroj: Ján Trangel

Veľký takmer ako tabletofón

Už prvý pohľad do tabuľky s parametrami naznačuje, že HTC Desire 620 je zariadením plným kompromisov. Výrobca si napríklad nedal veľa námahy so skladaním jednotlivých častí do čo najmenšieho tela. Práve rozmery sú totižto najväčším problémom tohto zariadenia. Na to, že má displej s iba päťpalcovou uhlopriečkou, je úplne zbytočne veľký. Je väčší než všetky podobné a často lacnejšie zariadenia.

fotogaléria
5 Mpx predná kamera a výrazná mriežka Zdroj: Ján Trangel

Hrany smartfónu sú našťastie príjemne zaoblené, telefón sa tak dobre drží v rukách. Určite ale pri držaní neprehliadnete hmotnosť až 160 gramov. To je vskutku veľmi, veľmi veľa. Čisto pre porovnanie, Samsung Galaxy A5 , ktorý má navyše ešte aj kovové telo, váži iba 123 gramov. Aj keď je medzi nimi veľký cenový rozdiel a nedajú sa tak priamo porovnávať, všimnite si v tabuľke nižšie ten obrovský rozdiel v rozmeroch i hmotnosti.

fotogaléria
Tlačidlo pre zobudenie z režimu spánku Zdroj: Ján Trangel

Dizajnovo sa novinka drží rodinných tradícií a v dnešnom často nudnom svete rozhodne patrí medzi atraktívnejšie. My sme mali na testovanie Desire 620 v šedo-bielej farebnej kombinácii, kúpiť sa ale dá aj vo veselších farbách. Napríklad modrá mu naozaj pristane.

Porovnanie
Model HTC Desire 620 Samsung Galaxy A5 Lenovo A6000 Huawei Ascend G620s
Rozmery 151,1 × 72,7 × 9,6 mm 139,3 × 69,7 × 6,7 mm 141 × 70 × 8,2 mm 142,9 × 72 × 8,5 mm
Hmotnosť 160 g 123 g 128 g 160 g
Kapacita batérie 2100 mAh 2300 mAh 2300 mAh 2000 mAh
Uhlopriečka displeja 5,0 palca 5,0 palca 5,0 palca 5,0 palca
Rozlíšenie displeja 720 × 1280 px 720 × 1280 px 720 × 1280 px 720 × 1280 px
Čipset Qualcomm Snapdragon 410 Qualcomm Snapdragon 410 Qualcomm Snapdragon 410 Qualcomm Snapdragon 410
Procesor Štvorjadrový, 1,2 GHz Štvorjadrový, 1,2 GHz Štvorjadrový, 1,2 GHz Štvorjadrový, 1,2 GHz
Vnútorná pamäť / RAM 8 GB / 1 GB 16 GB / 2 GB 8 GB / 1 GB 8 GB / 1 GB
Pamäťové karty Áno Áno Áno Áno
Orientačná cena s DPH 240 eur 410 eur 165 eur 160 eur

Zadný plastový kryt je možné odňať a priamo sa tak dostať k batérii s 2200 mAh. Pod krytom sa ešte nachádza slot pre MicroSIM kartu a pamäťovú kartu formátu MicroSD. Škoda, že výrobca nevyužil rozmerné telo a neumiestnil do neho podstatne väčšiu batériu. Lenovo napríklad dokázalo do podobne veľkého smartfónu P70 natlačiť až 4000 mAh akumulátor. V praxi sa tak treba uspokojiť s jediným dňom výdrže. Dva dni bez nabíjačky sú reálne iba pri menej intenzívnom využívaní.

Taiwanský výrobca našťastie nezabudol na pokročilé funkcie pre šetrenie energie vrátane extrémneho režimu, ktorý vypne úplne všetko, čo nie je nevyhnutne potrebné pre základné fungovanie

Nevyužité miesto

Pod displejom sa nachádza veľmi hlasno a prekvapivo aj kvalitne hrajúci reproduktor. Chválime HTC za toto riešenie, k ich zakrytiu pri držaní či položení na stôl nedochádza a zvuk vychádza presne v tom smere, v akom to človek sledujúci napríklad video očakáva.

Škoda ale, že dierky nad displejom sú iba otvormi pre slúchadlo a Desire 620 nemá dva hlasné reproduktory. Napriek tomu, pokiaľ je pre vás z akéhosi dôvodu hlasná reprodukcia hudby priamo zo smartfónu prioritou, v tejto kategórii pravdepodobne nič lepšie nezoženiete.

Vo vrchnej časti prednej strany sa ešte nachádza 5 Mpx predná kamera. Bohužiaľ, HTC neintegrovalo pod displej systémové tlačidlá, ich virtuálni náhradníci tak zbytočne zaberajú miesto z viditeľnej plochy. Miesta by pritom na prednej strane bolo na rozdávanie, pod seba by sa zmestili aj dvakrát...

fotogaléria
Pod displejom je miesta na rozdávanie, výrobca sa Zdroj: Ján Trangel

Displej HTC Desire 620 meria po uhlopriečke rovných päť palcov a pracuje v HD rozlíšení, čo vzhľadom na cenu vieme akceptovať. Jednotlivé obrazové body sú pozorovateľné, avšak pri práci zásadnejšie neobmedzujú. SuperLCD displej má veľmi slušné pozorovacie uhly, aj keď pri väčších náklonoch sa už objavuje určitá farebná deformácia v prospech svetlých tónov. Bielu farbu displej interpretuje dobre, malý problém má so zobrazením čiernej.

V tme sú bledé miesta jednoznačne viditeľné, na povrch vystupuje aj nerovnomernosť podsvietenia. Z akéhosi nepochopiteľného dôvodu sa výrobca rozhodol štandardne do telefónu nastaviť šedú tapetu, takže vlastne všetky farby v prostredí vyzerajú ako zle zobrazená čierna. Samozrejme, po prepnutí farieb prostredia na iné sa to vyrovná a skutočné schopnosti displeja sú podstatne lepšie, než môže našepkávať prvý dojem.

Povrch displeja je drsnejší než je dnes bežné, akoby už od výroby mal na sebe nalepenú ochrannú fóliu. Na samotné dotyky reaguje presne a bez problémov, prsty sa ale po ňom horšie kĺžu, čo môže byť nepríjemné obzvlášť pri dlhšom hraní.

Čítajte aj Recenzia HTC Desire 620: Ťažko ho pochopiť

Rýchly napriek hendikepu

Príjemným prekvapením je pre nás rýchlosť systému. Čipset Qualcomm Snapdragon so štvorjadrovým procesorom taktovaným na 1,2 GHz a grafickým jadrom Adreno 306 v kombinácii so slušne vyladeným systémom odvádzajú kus dobrej roboty.

fotogaléria
HTC Desire 620 je po dlhej dobe jeden Zdroj: Ján Trangel

Pri bežnej práci sa neobjavuje žiadne sekanie či spomalenie – a to ani pri načítavaní náročnejších aplikácií. Na túto triedu to vskutku nie je obvyklé. Pri intenzívnejšom používaní je však brzdou iba 1 GB operačnej pamäte. Používateľ si tak bude musieť dávať väčší pozor na počet spustených aplikácií a v pravidelných intervaloch telefón reštartovať.

HTC Desire 620 beží na operačnom systéme Android vo verzii 4.4.4 s plnohodnotnou grafickou nadstavbou HTC Sense. Nechýba podpora aplikácie pre prispôsobené spravodajstvo Blinkfeed, zálohovacia služba od výrobcu, detský režim či aplikácia Power To Give. Procesor vášho mobilu sa tak môže zapojiť do rôznych výpočtov, ktoré môžu pomôcť k odhaleniu mimozemského života či liečeniu AIDS.

Predinštalovaná je aj funkcia HTC Zoe, čo je akási sociálna sieť založená na vytváraní a zdieľaní rôznorodých klipov automaticky poskladaných z dostupných fotografií. Znie to komplikovane, v praxi ale táto aplikácia funguje veľmi dobre

Hlavný fotoaparát dokáže vytvárať obrázky v rozlíšení 8 Mpx, najvyššie rozlíšenie je 3264 × 1824 bodov. Výsledné snímky sa radia k priemeru tejto triedy, avšak jednou vlastnosťou HTC konkurentov výrazne prevyšuje: rýchlosťou. Pri zaznamenávaní snímok zbytočne neváha, zaostrovanie je takmer okamžité a fotografia je zachytená takmer ihneď po dotyku na virtuálne tlačidlo spúšte. Prítomné je aj sériové snímanie, kde fotoaparát zaznamená viacero obrázkov a následne vás nechá vybrať ten najlepší. Video vie nahrávať vo FullHD rozlíšení pri tridsiatich obrázkoch za sekundu.

Testovacia foto:

fotogaléria
Testovacia foto: Recenzia HTC Desire 620 Zdroj: Ján Trangel

Viac ukážkových fotografií nájdete v galérii >>>

Hodnotenie: Zabíja ho cena

HTC Desire 620 je zariadením plným rozporov a kompromisov. V prvom rade udrú do oči podstatne väčšie rozmery, než by sme od päťpalcového telefónu očakávali. Veľké telo navyše výrobca nevyužil na integrovanie veľkokapacitnej batérie, uspokojiť sa teda treba iba s priemernou výdržou. Hendikepom je aj chýbajúci jeden gigabajt operačnej pamäte. Systém je síce dobre odladený a jeho beh plynulý, od používateľa je ale vyžadovaný častejší manažment voľnej pamäte.

fotogaléria
Hlavný fotoaparát pracuje pri rozlíšení 8 Mpx, má Zdroj: Ján Trangel

Výhodou je aj podpora LTE, veľmi rýchly fotoaparát a reproduktor umiestnený na prednej strane tak, aby zvuk smeroval presne tam, kam smerovať má. Napriek tomu si myslíme, že kompromisy zmienené vyššie nestoja za to. Súčasných 240 eur je zo strany HTC veľmi nerozumne nastavená cenovka. Rozdiel od podstatne lepšie vybavených zariadení, ktoré sa dnes bežne pohybujú asi o stovku vyššie, nie je taký priepastný, aby sa používateľ musel uspokojiť s takou dávkou kompromisov.

Navyše, takmer rovnako vybavený Huawei Ascend G620s sa predáva za zhruba 160 eur a veľmi podobné parametre má aj nové Lenovo A6000 s cenou 165 eur. Všetkým konkurentom sa navyše vysmieva rovnako päťpalcová Lumia 535 s cenou iba 100 eur. Za týchto okolností kúpa Desire 620 príliš zmysel nedáva. Kým cena výrazne neklesne, tento smartfón bude zaujímavou voľbou jedine pre ortodoxných fanúšikov značky.

Názov zariadenia HTC Desire 620
Kódové a iné označenia -
Rozmery 151,1 × 72,7 × 9,6 mm
Hmotnosť 160 g
Uhlopriečka displeja 5,0 palca
Technológia a rozlíšenie displeja SuperLCD, 720 × 1280 bodov
Čipset Qualcomm Snapdragon 410
Procesor 4-jadrový, 1,2 GHz
Grafické jadro Adreno 306
Operačná pamäť 1 GB
Priestor pre dáta 8 GB
Počet súčasne aktívnych SIM 1 SIM
Podpora LTE Áno, Cat4 (150 Mbit/s download)
Hlavný fotoaparát 8 Mpx
Sekundárny fotoaparát 5 Mpx
Operačný systém Android 4.4.4
Cena s DPH 240 eur