18.2.2015 11:19 | Bleskovky MobilMania.sk

Zrušenie platieb za roaming sa môže posunúť

Zdroj: dreamstime

Uvádza to pracovný dokument Rady EÚ. Podľa Európskej komisie sa však ešte nerozhodlo a je predčasné špekulovať.

ikona sud kladivko Zdroj: dreamstime

Mobilné roamingové platby v rámci EÚ by sa mali zachovať do roku 2018. Vyplýva to z pracovného dokumentu Rady EÚ, o ktorom informovala agentúra Reuters. Ako však uviedla hovorkyňa Európskej komisie Mina Andreeva, ukončenie roamingu je pre Európsku komisiu prioritou.

„Podpredseda Európskej komisie Andrus Ansip požiadal príslušných ministrov členských štátov o zintenzívnenie technických diskusií, aby čo najskôr mohli začať rokovania s Európskym parlamentom," dodala.

Andreeva tiež poznamenala, že 21. januára sa komisár Günther Oettinger stretol s predstaviteľmi členských štátov, aby preskúmal mieru možného kompromisu, toto stretnutie bolo podľa nej úspešné. "Ministri súhlasili, že je dôležité nájsť ohľadom legislatívneho balíka o jednotnom telekomunikačnom trhu politickú dohodu, ktorá povedie k Jednotnému digitálnemu trhu," doplnila.

Minulý rok Európsky parlament odsúhlasil zrušenie roamingový poplatkov v rámci EÚ do konca tohto roka. Podľa návrhu by telekomunikačné firmy mali zákazníkom ponúknuť takzvaný „základný roamingový príspevok". Používatelia by tak mohli surfovať na internete a telefonovať v zahraničí za domáce sadzby do výšky spomínaného príspevku. Podľa Reuters však dokument nestanovil jeho hodnotu.

„Za tento príspevok operátori nebudú môcť účtovať spotrebiteľom viac ako sú maximálne veľkoobchodné ceny, v súčasnosti je to 0,05 eur za minútu, alebo megabit dát," priblížila agentúra.

„Reuters odkazuje na pracovný dokument Rady EÚ, ktorý zverejnilo lotyšské predsedníctvo 27. januára tohto roka. Ide o pracovný dokument, nie finálne znenie legislatívy. V súčasnosti prebiehajú technické rokovania na úrovni členských štátov," reagovala Andreeva. Rada EÚ podľa nej ešte nedospela k definitívnemu záveru, preto by bolo špekuláciou vyvodzovať z technických podkladov akékoľvek závery.

(SITA)