20.2.2015 07:00 | MobilMania

Test Lenovo P70: Konečne poriadna výdrž

Zdroj: Martin Paluš

P70 plní želania. V žiadnom z dôležitých aspektov nezaostáva za smartfónmi, ktoré stoja aj výrazne viac.

Na zariadenia z Číny sme sa dlho pozerali s pochopiteľnou skepsou. To čo sa však podarilo výrobcom z tejto krajiny v posledných rokoch je jedným slovom obdivuhodné. Kým donedávna bola hlavnou konkurenčnou výhodou smartfónov čínskych značiek cena, dnes ponúknu vyvážený mix rôznych vlastností, ktorými v mnohých prípadoch predbiehajú etablovaných výrobcov.

Novinka v podobe Lenova P70 je zhmotnením týchto trendov a ukazuje, že šetriť sa dá aj na tých správnych miestach, bez toho aby tým používateľ zásadnejšie utrpel.

Ideálna veľkosť a konzervatívny dizajn

Veľkosť zariadenia je ovplyvnená hlavne nasadením panela s 5-palcovou uhlopriečkou. Celkové rozmery smartfónu sú 142 × 71,8 × 8,9 mm čo považujeme vzhľadom na použitý displej za výborné hodnoty.

fotogaléria
Smartfón vďaka zaobleným hranám dobre sedí v dlani Zdroj: Martin Paluš

Teší nás aj hmotnosť na úrovni 149 gramov. V absolútnom meradle to samozrejme nie je extra lichotivá hodnota. Pokiaľ ale zvážime, že výrobca integroval batériu s kapacitou až 4000 mAh, čo je aj dvojnásobne viac než majú konkurenti, hovoríme o výbornom výsledku. Každopádne, ani táto hmotnosť neprekáža pri bežnom používaní. 

fotogaléria
Aj napriek obrovskej batérii sa Lenovo P70 radí Zdroj: Martin Paluš

Telo samotného smartfónu je vyhotovené kompletne z plastu. Jednotlivé konštrukčné diely lícujú presne a škrípanie či praskanie sa neozýva ani pri silnom tlaku. Zadný odnímateľný kryt má na dotyk príjemný matný povrch, ktorý však s radosťou zachytáva mastnotu a ďalšie nečistoty.

fotogaléria
Na pravej strane smartfónu nájdeme tlačidlo Zdroj: Martin Paluš

Nejde však o nič neodpustiteľné, najmä vzhľadom na fakt, že výrobca k smartfónu - okrem iného - pribalil aj elegantné a tenké čierne puzdro s drsnejším plastovým povrchom, ktoré tento nedostatok efektívne eliminuje.

fotogaléria
Na spodnej hrane smartfónu sa nachádzajú dve Zdroj: Martin Paluš

Lenovo musíme pochváliť za ergonomicky zaobelené hrany, vďaka ktorým Lenovo P70 dobre sedí v dlani a ovládanie jednou rukou je tak možné bez komplikácií a zbytočnej gymnastiky. Celkovo dizajn zariadenia balansuje na hrane nudy a pragmatickej profesionality. 

fotogaléria
Zadný kryt je odnímateľný a je vyrobený Zdroj: Martin Paluš

Displej bez zbytočných pixelov

Pri pohľade na cenu testovaného zariadenia, ktoré sa v slovenských e-shopoch predáva približne okolo 240 eur, bolo od začiatku jasné, že Lenovo muselo niekde šetriť. Prvou obeťou redukcie nákladov bol displej, no v tomto prípade sa však šetrilo na tom správnom mieste.

Preteky za čo najvyššou hustotou zobrazovacích bodov obchádzajú Lenovo P70 širokým oblúkom. Použitý panel má rozlíšenie 720 × 1280 pixelov, čo pri piatich palcoch uhlopriečky predstavuje hustotu pixelov na úrovni 294 ppi. Táto hodnota je ďaleko za súčasnou špičkou, vo väčšine prípadov je však úplne postačujúca. Písmo či drobné detaily obsahujú jemné „zrno“, ktoré ale celkové používanie nijak zásadne nedegraduje. Navyše je nižšie rozlíšenie šetrnejšie k batérii.

Čo displej stráca v oblasti počtu pixelov hravo doháňa v ďalších dôležitých aspektoch. Lenovo vybavilo model P70 IPS panelom. Má verné podanie farieb bez zbytočnej saturácie a široké pozorovacie uhly. K deformáciám zobrazovaného obsahu nedochádza ani pri extrémnych náklonoch. Pri zobrazovaní čiernej podáva použitý panel takisto výborné výkony, avšak konkurencii v podobe AMOLED displejov nestačí, keďže tmavé pixely len tieni a nie priamo zhasína.

fotogaléria
Displej je stále dostatočne jemný na bežné Zdroj: Martin Paluš

Nad displejom nájdeme aj užitočnú notifikačnú diódu, ktorá svojím vytrvalým blikaním spoľahlivo získa pozornosť používateľa pri novej správe či zmeškanom hovore.

Problémom nie sú ani odlesky či prílišné zachytávanie odtlačkov prstov. Vďaka značkového krycieho sklíčka Gorilla Glass 3 sa nemusíme obávať ani o odolnosť voči škrabancom. Výrobca však v tomto prípade nenechal nič na náhodu a do balenia prihodil aj ochrannú fóliu.

Hardvér zvládne všetko

O plynulý beh systému sa stará čipset MediaTek MT6752 s 8-jadrovým, 64-bitovým procesorom s taktom 1,7 GHz. Grafickým akcelerátorom je Mali T760 MP2, ktorý si hravo poradí aj s náročnejšími hrami. Tento tandem dopĺňajú 2 GB operačnej pamäte. Vnútorné úložisko má kapacitu 16 GB, pričom pre používateľa je dostupných približne 12 GB. Nechýba však ani podpora pre microSD karty.

K celkovému výkonu smartfónu nemáme výhrady. Kombinácia moderného a výkonného čipsetu prináša používateľský zážitok na úrovni vlajkových lodí konkurencie, pričom si dovolíme povedať, že v celkovej svižnosti smartfón prekonáva aj drahšie zariadenia.

Výkon smartfónu potvrdzujú aj výborné výsledky z benchmarku AnTuTu

Softvérovou platformou Lenova P70 je Android 4.4.4 KitKat, pričom výrobca nedávno prisľúbil aktualizáciu na najnovšiu verziu 5.0 Lollipop a to už v druhom štvrťroku. Android je však v podaní Lenova zmenený na nepoznanie grafickou a funkčnou nadstavbou s názvom Vibe UI.

Lenovo sa spolieha na vlastné rozhranie pozostávajúce len z domácich obrazoviek - Notifikačná lišta je štandardná a obsahuje tie najdôležitejšie nastavenia

Tá je svojimi žiarivými farbami a štylizáciou v ostrom kontraste s celkovým dizajnom smartfónu, avšak zmeniť ju podľa svojho gusta je otázkou niekoľkých minút - či už inštaláciou alternatívneho launchera, alebo výberom inej témy z ponuky. Mnohým môže prekážať absencia štandardnej matice s nainštalovanými aplikáciami - Vibe UI sa spolieha len na domáce obrazovky, podobne ako iOS od Apple.

Prezeranie webu je na  5-palcovom displeji pohodlné a praktické. Neprekáža ani nižšie rozlíšenie displeja

Lenovo spravilo aj niekoľko dôležitých krokov k celkovej stabilite svojej softvérovej nadstavby. Počas testovania sme dostali hneď dve softvérové aktualizácie a žiadne problémy so stabilitou sme nezaznamenali.

Z hľadiska konektivity drží Lenovo krok so súčasnými trendmi. Nechýba tak podpora pre siete LTE, Wi-Fi b/g/n, GPS či Bluetooth 4.0. Navyše dostávame aj slot pre druhú Micro SIM kartu, takže zariadenie dokáže efektívne fungovať ako štandardný DualSIM smartfón.

fotogaléria
Pod zadným krytom nájdeme sloty na kartu microSD Zdroj: Martin Paluš

Spomienky na staré časy

Skutočná sila Lenova P70 sa ukazuje až po viacerých dňoch používania. Smartfón si totiž tvrdohlavo odmietal vypýtať nabíjačku. Môže za to hlavne batéria s masívnou kapacitou 4000 mAh a softvérové optimalizácie.

fotogaléria
Fakt, že batéria smartfónu nie je používateľsky Zdroj: Martin Paluš

Správa napájania, ktorou Lenovo P70 disponuje je jednoduchá a pochopiteľná. Používateľ má na výber tri režimy: štandardný, v ktorom sa o šetrenie batérie softvér zásadnejšie nepokúša. Potom maximálny, ktorý ponechá aktívne len funkcie hovorov a správ a nakoniec inteligentný, kde sa o reguláciu frekvencie grafického akcelerátora, procesora a jasu obrazovky stará softvér.

V nastaveniach smartfónu nájdeme sekciu venovanú špeciálne správe napájania

K dispozícii sú podrobné štatistiky, z ktorých sa môžeme dozvedieť, aké aplikácie či hardvérové komponenty zaťažujú vstavaný akumulátor najviac. V nastaveniach napájania je dokonca možné naplánovať aj časové intervaly, v ktorých smartfón automaticky aktivuje režim maximálneho šetrenia, v záujme ďalšej optimalizácie.

Pri bežnom používaní smartfónu s jednou SIM kartou a aktívnym LTE pripojení sme sa bez zásadnejších problémov dostali na tri dni výdrže. Vieme si predstaviť, že niektorí menej nároční používatelia by bez nabíjačky mohli zvládnuť aj celý pracovný týždeň.

Lenovo sile a kapacite svojho akumulátoru dokonca verí natoľko, že v balení nájdeme aj USB OTG redukciu, ktorá okrem iného premení smartfón na externú batériu.

Kolísavá kvalita záberov

Mozaiku Lenova P70 dotvára fotovýbava. Zadný fotoaparát má rozlíšenie 13 Mpx a v horšom svetle mu pomôže aj prisvetľovacia LED dióda. 5 Mpx predná kamera je pripravená na zhotovovanie selfies aj na softvérovej úrovni, kde ponúkne režim automatickej retuše nedostatkov pleti. Nechýba ani možnosť nahrávania FullHD videa pri 30 snímkach za sekundu.

fotogaléria
Lenovo P70: Testovacia foto Zdroj: Martin Paluš

Viac testovacích fotografií nájdete v galérii >>>

Výsledná kvalita fotografií pripomína v prípade Lenova P70 lotériu. Mnoho aspektov závisí hlavne od toho, ako automatický režim vyhodnotí situáciu. Počas dňa v dobrom svetle dokáže smartfón zachytiť naozaj krásne zábery s vernými farbami, ostrosťou a detailmi.

Situácia sa dramaticky mení s ubúdajúcim svetlom, kedy sa do snímok vkradne šum a fotenie komplikujú problémy so zaostrovaním. Vzhľadom na cenu zariadenia je však kvalita fotoaparátu až prekvapivo dobrá a na momentky, ktoré budú používatelia ďalej zdieľať na Facebooku či Instagrame hravo postačí.

Hodnotenie: Redefinovaná stredná trieda

Pomer ceny a ponúkaných schopností Lenovo P70 katapultuje medzi najzaujímavejšie zariadenia na trhu. Za necelých 240 eur používateľ dostáva do rúk smartfón s kvalitným továrenským spracovaním, slušným displejom, moderným procesorom, rýchlym a stabilným systémom, podporou behu dvoch SIM kariet súčasne a hlavne obrovskou kapacitou batérie, ktorá ho udrží nažive bez problémov tri dni.

Príjemnými bonusmi sú aj prítomnosť puzdra, ochrannej fólie a USB OTG redukcie priamo v balení, Lenovo P70 tak môže slúžiť ako zdroj energie pre iné zariadenia. Nedostatky sa na Lenovo P70 hľadajú len veľmi ťažko. Privítali by sme len displej s plnohodnotným FullHD rozlíšením či kvalitnejší hlasný reproduktor. Pri danej cene to ale vieme akceptovať. 

Rovnako ťažko sa novinke od Lenova hľadá aj konkurencia. V podobnej cenovej hladine nájdeme zariadenia ako LG G3S , Huawei Ascend P7 či HTC Desire 620 . Všetky menované však v dôležitých aspektoch za testovanou novinkou zaostávajú - či už je to výdržou batérie, alebo v oblasti hrubého výkonu. Lenovo P70 ukazuje ako má vyzerať moderný smartfón strednej triedy. Tradiční výrobcovia sa už dnes Číny boja a testované zariadenie len podčiarkuje, že ich obavy sú viac než opodstatnené.