19.2.2015 13:00 | Bleskovky MobilMania.sk

Vo Francúzsku hrozí väzenie za súčiastky s plánovanou trvanlivosťou

Zdroj: dreamstime

Francúzsko označilo plánovanie životnosti súčiastok za zločin. Podarí sa previesť suchý zákon do hmlistej praxe?

Francúzsko sa pokúša zatočiť so súčiastkami s plánovanou trvanlivosťou, ktorých ľudový názov radšej verejne nespomenieme. Ich úlohou je vyradiť výrobok z prevádzky po uplynutí záručnej doby.

Výrobcovia si od toho sľubujú, že skôr ako za opravu, zaplatí zákazník za nový výrobok. Oficiálne existenciu takýchto dielov, pochopiteľne, žiadny z výrobcov neprizná. Ich existencia sa ťažko preukazuje, ale dôkazov je nespočetne veľa.

Francúzsko do delikátneho problému skočilo rovnými nohami a osadenie súčiastky s plánovanou trvanlivosťou uzákonilo ako trestný čin. Nové vydanie Spotrebiteľského zákonníka definuje „plánované zastarávanie“ ako akúkoľvek fintu, ktorá zámerne obmedzí dlhodobé používanie výrobku za účelom ekonomického obohatenia. Maximálny trest znie na dva roky väzenia a pokutu 300 000 eur.

[#LoiRoyal] L'article faisant de l'obsolescence programmée un délit vient d'être voté au @Senat_Infopic.twitter.com/uZMetMmsAI@JVPlace#EELV — Christophe Rossignol (@C_Rossignol) February 16, 2015

Ako už to ale u „suchých zákonov“ býva, ďaleko dôležitejšie bude ich prevedenie do praxe a je zrejmé, že v tomto prípade bude obzvlášť ťažké. Ktorý sudca naberie odvahu a ako prvý odsúdi výrobcu za osadenie zákernej súčiastky? Aké dôkazy k tomu budú potrebné? Že firma zaplatí pokutu, je celkom predstaviteľné, ale kto by šiel sedieť do väzenia? Konštruktér súčiastky? Manažér, ktorý jej osadenie nariadil?

. Zdroj: archív

Najznámejšou autoritou, ktorá sa touto problematikou zaoberá, je nemecká webová služba Murks? Nein danke!  (Nepodarok? Nie, vďaka!). Toto je ich nepodarkobarometer

Francúzsko predviedlo dôležitý precedens. Budú ju nasledovať ďalšie krajiny? Aký bude skutočný vplyv na súčiastky s plánovanou trvanlivosťou? Zmení sa v tejto čiernej zóne konštruktérskej branže vôbec niečo?